De mooiste route met de trein in Sri Lanka 

Reserveer vaste zitplekken
Kom langs prachtige landschappen
Zie de vele theeplantages
Kom in contact met de bevolking
Comfortabel reizen

Trein in Sri Lanka van Kandy naar Nuwara Eliya

Wij kozen ervoor om vanuit Kandy naar Nuwara Eliya te reizen met de trein. Na een bezoek ’s morgens vroeg aan de Temple of Tooth in Kandy nemen we de trein van 11:10 uur vanaf Kandy Railway Station. We hebben kaartjes gereserveerd voor de 2e klas met vaste zitplaatsen. Onze gids kijkt alvast in welke coupé we zitten, zodat we niet hoeven te zoeken. We hadden verschillende verhalen gelezen over vertragingen, maar de trein vertrok zowaar op tijd!

De beste plek om foto’s te maken

Als je het leuk vindt en er snel bij bent, kun je in één van de deuropeningen van de trein gaan staan. De deuren blijven altijd open en vanuit daar kun je prachtige landschap aan je voorbij zien razen. Wees voorzichtig en ga niet uit de trein hangen voor een selfie. Dat lijkt mooi, maar is levensgevaarlijk. Kijk maar eens naar dit filmpje. Er gebeuren zoveel ongelukken dat de overheid overweegt om selfies hangend uit de trein te verbieden. Onderweg zijn er 11 tussenstops, maar ook terwijl de trein rijdt, springen er soms wat locals op de trein. Helaas zitten er bij ons in de coupé voornamelijk toeristen, maar er komt regelmatig een Sri Lankaan langs om wat te eten of te drinken te verkopen. Als toerist zou ik niet alles eten wat ze daar verkopen, maar een zakje lychees die nog in de schil zitten of een zakje met noten kun je prima eten.

Deze trein in Sri Lanka bewijst maar weer eens dat het openbaar vervoer niet alleen beter is voor het milieu, maar ook nog eens veel leuker! Wij delen nog meer voordelen van reizen over land.

Thee, thee en nog eens thee

Tijdens de vier uur durende treinreis zien we het landschap steeds verder veranderen van kleine dorpjes en tropisch regenwoud naar heuvels, bergen en snelstromende riviertjes en theeplantages langs de hellingen. Zover als je kunt kijken zie je de theeplantages liggen. Omdat het al wat later op de dag is zie je sporadisch nog wel een paar plukkers in de plantages. Onderweg begint het steeds harder te druppelen en als we eenmaal aankomen bij ons eindstation, Nanu Oya, regent het behoorlijk hard. Vanuit hier worden we opgehaald en naar Nuwara Eliya gereden, ook wel little England genoemd.

Reizen in de eerste klas

Eerste klas is het duurst en het meest comfortabel. Zo heb je goede stoelen en airco. De stoelen kunnen gedraaid worden, zodat je altijd in de goede rijrichting zit. In sommige treinen is de eerste klas zelfs uitgerust met een observatiewagen. Dit is altijd de achterste wagon waarbij je achteruit rijdt en de wagon van glas is. Zo kun je aan alle kanten genieten van het uitzicht. De kaartjes voor deze wagon zijn wel een stuk duurder dan andere kaartjes. Een ander nadeel van de eerste klas is dat de ramen niet open kunnen, niet handig als je graag foto’s maakt.

Begint het al te kriebelen? Onze lokale reisexpert vertelt je wat haar favoriete plekken in Sri Lanka zijn.

Of toch in de tweede klas?

Voor de tweede klas kun je kiezen uit reserved en unreserved kaartjes. Wil je zeker zijn van een zitplaats, dan kun je beter reserved kaartjes reserveren. Deze moet je alleen wel op tijd aanschaffen, omdat ze altijd snel weg zijn. De tweede klas is redelijk comfortabel en meestal hangt er een ventilator aan het plafond voor een beetje verkoeling.  Als je in contact wil komen met de lokale bevolking en ook comfortabel wil zitten, raden we je aan om een kaartje voor 2e klas te boeken met een vaste zitplaats.

Tussen de locals in de derde klas

In de derde klas reizen de meeste locals. Ook hiervoor kun je een reserved of unreserved kaartje kopen. Unreserved kaartjes kun je vaak nog een dag van te voren kopen op het station. Kaartjes met een vaste zitplaats kun je, net als voor twee klas, beter op tijd aanschaffen. In de derde klas staan houten bankjes waar je vaak met drie of vier personen naast elkaar zit.

Plan jouw reis naar Sri Lanka

Ben je op zoek naar een bijzondere Sri Lanka reis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.

Beste reistijd Sri Lanka

De beste reistijd voor Sri Lanka is van februari t/m april, maar ook in de andere maanden is reizen door Sri Lanka goed te doen. Lees meer over de beste reistijd Sri Lanka.

Duurzaam reizen in Sri Lanka

Sri Lanka is een prachtig land dat jaarlijks veel reizigers trekt. Een mooie plek om te overnachten bij lokaal gerunde accommodaties, theeplantages te bezoeken en te wandelen door ongerepte landschappen. Sri Lanka heeft ook verschillende gezellige homestays, waar je even deel uitmaakt van het leven van lokale families en prachtige ecolodges waar zorg voor de natuur voorop staat.

Meer inspiratie voor je Sri Lanka rondreis

Wil je meer lezen over Sri Lanka en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Reisblogger Karlijn reist de hele wereld rond en heeft ook in Sri Lanka veel gezien. Lees meer over haar reiservaringen in Sri Lanka.