Vegetarisch eten in Roemenië

De lunch is de belangrijkste maaltijd
Probeer zeker de traditionele gevulde koolbladeren
Vraag om de vegetarische menukaart
Tips voor de leukste vegetarische restaurants

Vegetarisch eten in Roemenië: het ontbijt

Het is als vegetariër gemakkelijk om te ontbijten in Roemenië. De meeste Roemenen eten een paar sneeën belegd brood voor ontbijt, gepaard met wat groenten zoals komkommer en tomaat. In bijna ieder Roemeens huis staat een pot zelfgemaakte jam. Een geliefde spread voor op brood is zacuscă. Dit is een mengsel van aubergine, ui en paprika en is te vergelijken met de Midden-Oosterse baba ganoush. Daarnaast vind je vaak verschillende soorten kaas op de ontbijttafel. Zin in iets anders? In Roemenië vind je veel kleine bakkerijen waar je een covrigi kunt bestellen, oftewel een Roemeense pretzel. En anders smaakt een plăcintă, de Roemeense variant van een strudel, altijd goed. Deze worden vaak gevuld met appel, kersen of kaas.

De lunch, de belangrijkste maaltijd in Roemenië

In Roemenië is de lunch voor veel mensen de belangrijkste maaltijd van de dag. Hier nemen ze dan ook uitgebreid de tijd voor. De lunch begint met een stevige soep met brood, gevolgd door een hoofdmaaltijd. En de lunch wordt bijna altijd afgesloten met een dessert. Roemen nemen de soep zeer serieus. Je komt bijna niemand in Roemenië tegen die een week door het leven gaat zonder soep. In Roemenië hebben ze 2 soorten soep: de zure soep, oftewel “ciorba”, en de heldere soep. De heldere soepen worden meestal gevuld met dumplings of noedels. Hoewel sommige soepen vlees bevatten zijn er verrassend veel vegetarische soepen. Een paar traditionele soepen die je als vegetariër kunt eten zijn paddenstoelensoep, borscht (rode bietensoep) en natuurlijk groentesoep.

Vegetarisch eten in Roemenië: Sarmale, gevulde koolbladeren

Een van de lekkerste traditionele gerechten in Roemenië is sarmale. Dit zijn gevulde koolbladeren, al worden ze af en toe ook met wijnbladeren gerold. De vegetarische vulling is een mix van rijst, groenten en kruiden. Meestal wordt de sarmale geserveerd met mămăligă en chilipepers. In plaats van friet of aardappelen gebruiken de Roemenen ook mămăligă als een bijgerecht. Dit is de Roemeense polenta, oftewel een pap gemaakt van maismeel. Meestal zit er zure room bij de mămăligă.

Reisjournalist Daisy reist de hele wereld over en eet veganistisch. Op haar blog geeft ze heel veel tips, zodat je ook op reis lekker veganistisch en vegetarisch kunt eten.

Meniu de post: de menukaart voor vegetariërs

In bijna ieder restaurant in Roemenië kun je vragen om “meniu de post”. Deze menukaart is voor Orthodoxe-christenen die vanwege religieuze redenen geen vlees eten. Ze vasten, maar alleen wat betreft vlees. Ze eten dus wel gewoon vegetarische maaltijden. Vaak eten deze mensen rondom de feestdagen geen vlees, maar je kunt het hele jaar door om deze menukaart vragen. Oorspronkelijk is deze menukaart dus niet bedoeld voor vegetariërs, maar het is wel erg handig.

Happy Cow voor vegetarische restaurants

Hoewel het op het platteland misschien ongebruikelijk is om een maaltijd zonder vlees te eten vind je in de grotere steden steeds meer vegetarische én zelfs veganistische restaurants. Bistro Raw Vegan in Boekarest is een goede optie voor veganisten, niet ver van het treinstation vandaan. Ze hebben hier heerlijke gerechten zoals vegetarische sushi, maar ook de traditionele gerechten zoals bonensoep en sarmale. Rawdia is een veganistisch restaurant en heeft zowel een vestiging in Boekarest als in Brasov. En voor veganistische taartjes in Brasov moet je bij Delicious Raw in het stadscentrum zijn. Via de app en website Happy Cow kun je uitzoeken welke vegetarische en veganistische restaurants er in de Roemeense steden te vinden zijn.

Meer inspiratie voor een rondreis

Wil je nog meer inspiratie opdoen over een mooie reis, of zoek je verder dan tips over vegetarisch eten in Roemenië? Lees het blog van Jessica en haar reizen door Roemenië.

Plan jouw reis naar Roemenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Roemenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Adina, de reisexpert in Roemenië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Adina.

Beste reistijd Roemenië

De beste reistijd Roemenië wordt bepaald door het weer in Roemenië. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Roemenië.