Reistips Roemenië: zo ga je plasticvrij op reis

Neem een waterfilter mee op reis
Verschil tussen water in de steden en de bergen
Water op het platteland
Extra tips voor plasticvrij reizen

Neem zeker een waterfilter mee

Eén van onze beste reistips is het meenemen van een waterfilter. Als je een waterfilter mee hebt, weet je zeker dat je altijd probleemloos drinkwater kunt maken. Zeker de Grayl, die met een Travelfilter zowel de bacteriën als de virussen uit het water filtert. In principe kan je hier elk water mee filteren, maar vervang het filter tijdig en altijd binnen een jaar. Erg fijn aan de Grayl is dat het water in een plastic bidon zit, waardoor het net is alsof je uit een wat dikkere beker drinkt. Zo is deze ook bruikbaar als je met kinderen naar Roemenië reist. De Lifestraw Go is een prima alternatief, als je hem altijd bijvult uit de kraan. Het kraanwater in Roemenië wordt namelijk gezuiverd, maar is niet altijd van de beste kwaliteit. Door het te filteren met de Lifestraw, weet je zeker dat het drinkbaar is.

In de steden is het water niet altijd fris

Ondanks dat het water gefilterd wordt in steden als Boekarest en Brasov, is het op sommige plekken in de stad geen pretje om het kraanwater te drinken. Het water bevat veel chloor, of ruikt gewoon niet echt fris. Het voordeel van de Grayl boven de Lifestraw is, dat je met de Grayl ook de chloorsmaak uit het water haalt. Verder kan je het water koken en er (lichte) thee van maken, die prima smaakt.. warm, of op een hete zomerdag zelfs koud. Een andere optie is om het water te filteren met bijvoorbeeld een Grayl en het dan in een Dopper in de koelkast te leggen, zodat je het gekoeld mee kan nemen als je er op uit gaat.

Reistips Roemenië: Vind het schoonste water in de bergen

In de bergachtige gebieden is het kraanwater van de beste kwaliteit in heel Roemenië, zo vertellen de lokale bewoners. Hier kan je kraanwater drinken en is de smaak meestal goed. Vervuiling is er in deze delen van Roemenië amper en vaak zijn er veel goede, schone bronnen. Ga je wandelen in de bergen, dan is het verstandig om je water toch te filteren, hoe schoon het ook lijkt. Er zijn overal in het bergachtige deel van Roemenië nog schaapherders, die met grote kuddes vee rond trekken. Je weet nooit wat er aan uitwerpselen van deze dieren in het water terecht is gekomen.

Reisjournalist Daisy reist de hele wereld over en gebruikt daarbij zo min mogelijk wegwerpplastic. In dit artikel vergelijkt zij verschillende filterflessen.

Water op het platteland

Het water op het platteland van Roemenië is van wisselende kwaliteit, maar op heel veel plekken is het gewoon prima te drinken en zelfs goed van smaak. In de dorpjes van Transsylvanië en Bucovina zijn altijd verschillende bronnen, waarvan het water meestal drinkbaar is. Vraag voor de zekerheid even na bij de dorpsbewoners, voordat je je flesje vult. Met name in Maramures worden sommige stroompjes en bronnen namelijk gebruikt om de was in te doen. In Ciocanesti in de regio Bucovina hebben veel huizen zelfs een kraantje met een beker aan hun hek bevestigd. Daarmee nodigen ze iedereen die langs loopt en dorst heeft uit om wat te drinken. Soms staat er zelfs nog een bankje naast om even uit te rusten, super fijn als je een wandeling maakt. Ook in andere dorpjes in Roemenië zie je dit soms, maar in Ciocanesti zijn ze vrijwel in elke straat.

Reistips Roemenië: vermijd plastic tasjes

Roemenen zijn dol op plastic tasjes. Zelfs als ze slechts een ansichtkaartje kopen vragen ze er een plastic zakje omheen, weet een verkoopster bij een souvenirstalletje te vertellen. Door de tasjes te weigeren als ze ongevraagd om je boodschappen heen worden geschoven en je eigen tas mee te nemen geef je het goede voorbeeld. Wie weet zal er langzaam ook onder de Roemenen meer bewustwording komen, maar in elk geval doe je met een eigen boodschappentas niet mee aan de plastictasjes-mania.
Neem je eigen toiletartikelen mee op reis en laat de kleine plastic verpakkingen die in hotels staan dicht. Zo hoeven ze niet vervangen te worden en wordt jaarlijks heel wat plastic bespaard.

Meer tips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw tips voor het verminderen van het gebruik van plastic

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via Facebook of Instagram of mail ons op [email protected] .