Ema - reisexpert Noord-Macedonië

"Hallo, ik ben Ema en ik ben je Noord-Macedonië specialist. Al meer dan 30 jaar werk ik in het toerisme en dat doe ik nog steeds met veel passie en plezier. Ik stel graag een reis op maat voor je samen, langs de meest unieke plekken in Noord-Macedonië."

Reisspecialist Noord-Macedonië - Ema

Veiligheid Noord-Macedonië: de geschiedenis

Noord-Macedonië ligt op de Balkan en heeft net als veel andere Balkan-landen een turbulente geschiedenis. Daardoor kunnen reizigers misschien het idee hebben dat de veiligheid een lastig punt is. Dat is gelukkig helemaal niet het geval: Noord-Macedonië is stabiel en rustig. Daar gingen wel grote historische ontwikkelingen aan vooraf. De belangrijkste punten:

  • In 1929 werd het toenmalige Macedonië onderdeel van Joegoslavië. Eerder was het land al ingelijfd door de Serven, die het hadden veroverd op de Turken van het Ottomaanse Rijk.
  • In 1991 riep Macedonië haar onafhankelijkheid uit. Griekenland had meteen grote bezwaren tegen de naam Macedonië en eiste dat er duidelijk onderscheid zou komen tussen de historische streek Macedonië in Griekenland en het land Macedonië. De VN bepaalde dat het land de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië ging heten en Macedonië bleef alle voorstellen van Griekenland voor een andere naam afwijzen. Pas in 2018 bereikten beiden landen na lang onderhandelen een akkoord en sinds februari 2019 heet het land officieel Noord-Macedonië. Daarmee kwam er eindelijk een einde aan de burenruzie.
  • Macedonië ondervond begin jaren negentig weinig gevolgen van de oorlog in Joegoslavië, maar in 1998 sloeg dat om. Macedonië kreeg een extreem-nationalistische regering en vanuit Kosovo vluchtten veel etnische Albanezen naar Macedonië. Daar woonde al een etnisch-Albanese groep en de Albanezen besloten dat ze onafhankelijk wilden worden. In 2001 streden de Albanezen en het Macedonische regeringsleger kort en hevig tegen elkaar, maar dit conflict werd in hetzelfde jaar nog door onder druk van de NAVO beëindigd. Reizen in Noord-Macedonië is geen enkel probleem.

Ga je naar Noord-Macedonië, kijk dan eens naar de mogelijkheden om het land per trein te bereiken. Lees hier onze blog.

Reisadvies Noord-Macedonië: voornamelijk groen

Wil je weten of je veilig kunt reizen in een land, dan is het handig om het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te bekijken. Dat van Noord-Macedonië is positief: het land is vrijwel geheel groen gekleurd en dat betekent dat geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn. De landsgrenzen met Servië en Albanië in het noorden en westen zijn nog wel geel gekleurd, omdat daar soms incidenten plaatsvinden tussen het leger en rebellengroepen. Toeristen zijn geen doelwit, maar het kan er wel eens onrustig zijn. De veiligheidsrisico’s zijn verder hetzelfde als in Nederland en je kunt overal veilig rondreizen. Ga je op reis naar Noord-Macedonië, dan neem je dezelfde veiligheidsmaatregelen als je voor elk ander land doet.

Is Noord-Macedonië veilig? Neem deze standaard maatregelen

  • Zijn er demonstraties of politieke bijeenkomsten op straat, bijvoorbeeld in hoofdstad Skopje, vermijd die dan. Zo kom je niet in onrustige situaties terecht.
  • Net als in elk ander land, waaronder Nederland, geldt: let op je spullen. Laat geen tassen onbeheerd achter en loop niet met onnodig veel cash geld rond. Let extra op op drukke plekken en zorg dat zakkenrollers hun slag niet kunnen slaan.
  • Let extra op in het verkeer, zeker als je buiten de hoofdwegen rijdt. De kleinere wegen in Noord-Macedonië zijn vaak niet goed onderhouden. Rijd ook niet in het donker, want veel weggebruikers rijden onverlicht rond.
  • Zorg dat je altijd wat cash geld achter de hand hebt, voor het geval de pinautomaten niet werken. Verstop het geld op een veilige plek in je bagage.

Plan jouw reis naar Noord-Macedonië

Ben je op zoek naar een bijzondere Noord-Macedonië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ema, de reisexpert in Noord-Macedonië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ema.

Beste reistijd Noord-Macedonië

Hou voor de mooiste Noord-Macedonië ervaring rekening met de beste reistijd. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Lees meer over de beste reistijd Noord-Macedonië.

Meer inspiratie voor je Noord-Macedonië rondreis

Wil je meer lezen over Noord-Macedonië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over Noord-Macedonië op de blog van Reisjunk of lees het interview met onze lokale reisexperts Ema en Marjana.