De beste reistijd in Noord-Macedonië wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Noord-Macedonië. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Noord-Macedonië te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexpert Ema, die al jaren in Noord-Macedonië woont, geeft je graag advies.

De beste reistijd Noord-Macedonië is in de maanden mei t/m oktober. In de wintermaanden valt er relatief meer regen en sneeuw. Hierdoor kun je in de winter beter voor een wintersportvakantie naar Noord-Macedonië toe.

Noord-Macedonië Klimaat

beste-reistijd-noord-macedonie

Het klimaat van Noord-Macedonië

De beste reistijd voor Noord-Macedonië hangt een beetje af van wat je in het land wilt gaan doen. Wil je graag wintersporten op een bijzondere locatie, dan is de winter uiteraard de beste reistijd. Wil je graag wandelen en optimaal genieten van de prachtige natuur en bezienswaardigheden, dan zijn de warmere, zonnige maanden tussen mei en oktober de beste keus. Noord-Macedonië heeft een gematigd landklimaat met warme zomermaanden en een koude winter. In de zomer kan het makkelijk 30 tot 40 graden worden, terwijl de gemiddelde temperatuur in de winter gemiddeld net boven het vriespunt ligt. In de bergen is het dan nog een stuk kouder en sneeuwt het regelmatig.

Kleine klimaatverschillen regio’s

Noord-Macedonië heeft in zijn geheel een gematigd landklimaat, maar toch verschillen de diverse regio’s in klimaat. Zo is het zuiden van het land warmer dan het noorden. Rond de beroemde meren van Noord-Macedonië is het in de zomer iets koeler dan in de rest van het land en in de wintermaanden juist net iets warmer.

Valt er veel regen in Noord-Macedonië?

In Noord-Macedonië kan het hele jaar door een flinke bui vallen, ook in de warme zomermaanden. Dan regent en onweert het vooral even flink als het een aantal dagen erg heet is geweest. De meeste regen valt in april en mei en in november en december, maar natuurlijk is het dan nog steeds een heel stuk droger dan in Nederland.

Beste reistijd Noord-Macedonië

De beste reistijd voor een rondreis Noord-Macedonië is de periode mei tot oktober. Een overzicht per seizoen:

  • April-mei: dit is een mooie tijd om te gaan wandelen in Noord-Macedonië. Het is dan nog niet te warm en de natuur is in de lentemaanden op z’n mooist. Er kan af en toe nog een flinke bui vallen, maar dat duurt meestal niet lang.
  • Juni-augustus: de zomer is ideaal voor het maken van wandeltochten en om de merengebieden van het land te verkennen. Houd er wel rekening mee dat het erg warm kan worden.
  • September-half oktober: net als het voorjaar is ook het najaar een prima reistijd voor Noord-Macedonië.
  • Half oktober-maart: vanaf november gaat het meer regenen in Noord-Macedonië. De temperaturen dalen in de winter flink en in de bergen sneeuwt het regelmatig. Dit is de beste reistijd voor een wintersportvakantie in Noord-Macedonië.

Drukte

beste-reistijd-noord-macedonie

Het hoogseizoen in Noord-Macedonië is de zomerperiode, juli en augustus. In Noord-Macedonië is het dan relatief druk. Relatief, want Noord-Macedonië is een bestemming in opkomst en er is nog geen sprake van massatoerisme. Wil je graag nog rustiger reizen, kies dan voor het voor- of najaar. Het weer is dan nog goed, het is niet te warm, de natuur is prachtig en deze periodes zijn het beste voor het maken van mooie wandelingen.

Plan jouw reis naar Noord-Macedonië

Ben je op zoek naar een bijzondere Noord-Macedonië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ema, de reisexpert in Noord-Macedonië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ema.

Noord-Macedonië met kinderen

Wil je graag naar Noord-Macedonië reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bekijk hier onze voorbeeldreis Noord-Macedonië met kinderen.

Reiservaringen Noord-Macedonië

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Noord-Macedonië op Trustpilot of Rondreis.