Alle handige bestemmingsinfo over Zwitserland bij elkaar met onder andere informatie over de beste reistijd, hotels en de reis naar deze bestemming en praktische informatie over onder meer gezondheid op reis, veiligheid en geldzaken.

Ligging van Zwitserland

Zwitserland ligt in Midden-Europa. Het land grenst met Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk en Liechtenstein. Bijzonder aan Zwitserland is dat het land bestaat uit 26 deelstaten, oftewel kantons. Er is officieel geen hoofdstad, al wordt Bern gezien als de bondsstad. Zwitserland is door de eeuwen heen neutraal geweest en behoort niet tot de Europese Unie.

Beste reistijd

De beste periode om te reizen hoort natuurlijk ook bij de bestemmingsinfo over Zwitserland. Zwitserland is erg divers en heeft verschillende klimaten. In de hoogste gebieden heerst een hooggebergteklimaat en de lagere gebieden hebben een koud landklimaat. In het noordwesten van Zwitserland is een gematigd landklimaat en bij de grens met Italië is een mediterraan klimaat. In de bergen koelt het flink af, maar mensen zijn vaak verrast dat het ook warm kan zijn in Zwitserland. 

De beste maanden om Zwitserland te ontdekken zijn mei, juni en september. De temperatuur is dan het prettigst om te wandelen en door steden te lopen. In juli en augustus is er meer kans op onweersbuien, waardoor je niet altijd de bergen in kunt trekken. Daarnaast werken veel bergtreinen en kabelbanen in Zwitserland alleen van mei tot en met oktober. Wil je Zwitserland met een laagje sneeuw ontdekken? De beste maanden voor wintersport in Zwitserland zijn februari en maart. Op sommige plekken met een hoge ligging zoals Zermatt kun je zelfs het hele jaar door wintersporten.

Zwitserland bestemmingsinfo: Taal

In Zwitserland worden meerdere talen gesproken. Het land heeft vier officiële talen en daarnaast zijn er diverse dialecten. Een groot deel van het land spreekt Zwitsers-Duits, gevolgd door Frans. In de zuidelijke kantons wordt Italiaans gesproken. De vierde officiële taal, Reto-Romaans, wordt door slechts een heel klein percentage van de bevolking gesproken: 0,5% van de mensen spreekt deze taal.

Vervoer naar Zwitserland

Zwitserland ligt zo’n 850 kilometer ten zuiden van Nederland. Er gaan directe vluchten naar steden Zürich, Bazel en Genève. Maar je hoeft niet met het vliegtuig te reizen als je Zwitserland wilt bezoeken. Het is mogelijk om binnen één dag met een auto naar Zwitserland te rijden.

We hebben ook tips als je met de trein naar Zwitserland wilt gaan. De trein is de meest duurzame optrie wat betreft vervoer naar Zwitserland. Je kunt vanaf Amsterdam een directe trein naar het Zwitserse Basel nemen. Daarnaast zijn er verschillende routes mogelijk via Duitsland met een overstap. Zwitserland is een ideale bestemming om met de trein te ontdekken. Je geniet van prachtige uitzichten terwijl je uitrust en naar de volgende plaats reist.

Om het boeken van een treinticket zo comfortabel en makkelijk mogelijk te maken, werken wij samen met The Train Traveller. Deze treinexpert helpt je bij het vinden van de beste route en het regelen van de reis. Zij kennen alle boekingssystemen op hun duimpje.

Plan jouw reis naar Zwitserland

Ben je op zoek naar een actieve Zwitserland rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg onze reisexperts die in Zwitserland wonen. Nina helpt je graag aan een actieve reis, terwijl Rob graag een reis per trein voor je samenstelt. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nina of Rob.