Zwitserland is met de kraakheldere bergmeren, groene dalen en indrukwekkende bergruggen een heerlijke bestemming voor natuurliefhebbers. Wil jij op reis naar de Zwitserse Alpen? Met de trein naar Zwitserland gaan is een leuke, comfortabele én duurzame manier om jouw vakantie thuis al te starten!

Waarom met de trein naar Zwitserland

  • Met de trein reizen heeft een lagere milieu impact dan vliegen
  • Met de trein reizen is comfortabel
  • Je kunt midden in het centrum van de stad uitstappen

Met de trein naar Zwitserland: verbindingen

Er zijn verschillende routes om met de trein naar Zwitserland te reizen. De makkelijkste en snelste manier is de directe trein van Amsterdam naar Basel. Deze hogesnelheidstrein van ICE International start ‘s ochtends in Amsterdam, zodat je ’s middags al in het Zwitserse Basel arriveert. Deze treinreis duurt zo’n 7 uur. Je hoeft overigens niet in Amsterdam te starten: je kunt ook op Utrecht Centraal en Arnhem Centraal instappen om met de trein naar Zwitserland te reizen. Vanaf Basel ben je in 1 uur in Bern of Zürich en binnen 2 uur ben je in Interlaken.
Daarnaast zijn er ook genoeg mogelijkheden om met via een overstap met de trein naar Zwitserland te reizen. Je kunt vanaf Nederlandse treinstations bijvoorbeeld naar Frankfurt reizen en daar overstappen op een trein naar Basel, Bern, Zürich of Interlaken. Reis je via het Duitse Düsseldorf? Dan stap je hier over op de trein naar Mannheim en dan naar Basel of Bern.
 

Sinds december 2021 is er een nieuwe mogelijkheid om met de trein naar Zwitserland te reizen: de Nightjet van Amsterdam naar Zürich. Deze nachttrein vertrekt om half 9 ’s avonds en arriveert rond 8 uur in de ochtend in Zürich. Je kunt ook instappen vanaf Utrecht en Arnhem. Onderweg stopt de nachttrein in diverse Duitse steden, waaronder Düsseldorf, Bonn, Mannheim en Karlsruhe. Tot slot stopt deze trein ook in Basel. Voor deze nachttrein kun je zitplaatsen, simpele ligplaatsen of comfortabele slaapplaatsen regelen.

Voordelen van reizen met de trein naar Zwitserland

Het landschap van Zwitserland is een wereld van verschil met Nederland, maar eigenlijk valt het best mee hoe ver je ervoor hoeft te reizen. De afstand tussen Utrecht en Basel is zo’n 700 kilometer.
Bovendien heb je als treinreiziger meer ruimte en comfort dan in de meeste vliegtuigen. Aan boord is het mogelijk om eten en drinken te kopen, mocht je dit van tevoren vergeten. En er is WiFi aan boord, mocht je jouw e-mail willen checken of leuke treinfoto’s willen delen op social media.
Soms ben je zelfs sneller in Zwitserland met de trein dan met het vliegtuig. Je hoeft namelijk niet uren voor vertrek op het station aanwezig te zijn voor douanes en paspoortcontroles. De trein stopt bovendien bijna altijd in het stadscentrum, terwijl je vanaf het vliegveld vaak nog een transfer moet regelen. 

In vergelijking met de auto en het vliegtuig is de trein de meest duurzame manier om te reizen naar Zwitserland. Maar reizen met de trein is ook voor jou een aanrader. Je hebt geen stress over jouw bagage: vloeistoffen die wel of niet mee mogen, de grootte van de koffer, het inchecken en de kleine kans dat jouw bagage op een ander vliegveld belandt.

Zwitserland & Interrail: met de trein door Zwitserland

Zwitserland is dankzij het uitgebreide treinnetwerk en de mooie uitzichten een van de beste bestemmingen in Europa voor een treinreis. De nationale Zwitserse spoorwegmaatschappij is de Schweizerische BundesBahn, oftewel de SBB. De SBB verbindt het merendeel van de Zwitserse steden met elkaar. De meeste treinen van SBB werken op waterkracht, lekker duurzaam! Daarnaast zijn er enkele private vervoerders, zoals de Rhätische Bahn met treinen in het oosten van Zwitserland.
Ga je meerdere plekken bezoekteen met de trein in Zwitserland? Vaak is een Interrail-pas een stuk voordeliger dan losse treinkaartjes. Speciaal voor Zwitserland is er de Interrail Zwitserlandpas. De prijs voor deze pas start vanaf €146 euro voor volwassenen. Jongeren en senioren krijgen korting en kinderen tot en met 11 jaar reizen gratis mee.
 

Wil je een treinreis door Zwitserland combineren met andere landen of start je de treinreis al in Nederland? Dan kun je het beste de Interrail Global Pass aanschaffen. Met deze pas kun je niet alleen door Zwitserland reizen met de trein, maar door heel Europa. De prijs is afhankelijk van het aantal dagen dat je de pas wilt gebruiken. 

Als je Interrail pashouder bent krijg je korting op accommodaties en activiteiten. Sommige activiteiten zijn met een Interrail Pass zelfs gratis, zoals een boottocht op de Brienzersee of Thunersee!

Panoramatreinen in Zwitserland

Naast de vele treinen die door Zwitserland rijden heb je ook nog speciale panoramatreinen. Deze treinen rijden door de mooiste delen in Zwitserland. De Glacier Express rijdt bijvoorbeeld van Zermatt naar St. Moritz. De Bernina Express brengt je van Chur via een mooie route door de bergen naar het Italiaanse Tirano. En de Golden Pass reist van Luzern naar Montreux via Interlaken.
De panoramatreinen in Zwitserland hebben 2 soorten zitplaatsen: in de reguliere wagons en in de speciale panoramawagons. De panoramawagons hebben extra voordelen zoals meer comfort en zitruimte, een restaurant aan boord en extra grote ramen om van het uitzicht te genieten. Houd er wel rekening mee dat je de zitplaatsen in de panoramawagons moet reserveren en dat deze in het hoogseizoen soms al weken van tevoren volgeboekt zijn. Voor de reguliere wagons hoef je niet te reserveren en deze zitplaatsen bieden ook voldoende comfort en mooie uitzichten.
 

Let op: als Interrail pashouder kun je kosteloos in veel van deze panoramatreinen in de reguliere wagons zitten. Wanneer je de reservering bijboekt kun je ook in de panoramawagons zitten. Bergtreinen zoals de tandradtrein van Schynige Platte, de Gornergrat Bahn en Jungfraubahn zitten niet in de pas inbegrepen.

Boek je internationale treinreis via The Train Traveller

Better Places werkt samen met The Train Traveller. Hier kun je terecht voor bijna alle treintickets binnen Europa en daarbuiten. De experts van The Train Traveller kennen alle verschillende boekingssystemen en weten zo de beste deal voor jou te vinden. Alles wordt door hen voor je geregeld. Wil je met de trein naar Zwitserland, bekijk dan de mogelijkheden voor Zwitserland bij The Train Traveller.

Plan jouw reis naar Zwitserland

Ben je op zoek naar een actieve Zwitserland rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nina, de reisexpert in Zwitserland. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nina.