De beste reistijd in Zwitserland wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Zwitserland. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Zwitserland te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de prijzen vaak een stuk lager liggen. Onze Zwitserland specialisten Nina en Rob, die in Zwitserland wonen, geeft je graag advies.

De beste reistijd Zwitserland is afhankelijk van je interesses. De maanden mei t/m oktober zijn de beste maanden voor het maken van een actieve vakantie.

Zwitserland klimaat

Beste reistijd Zwitserland klimaat

Zwitserland staat bekend om haar prachtige bergen. Deze zorgen er echter ook voor dat het weer wordt beïnvloedt. Sommige delen van het land zijn daardoor heel nat, terwijl andere gebieden juist heel droog zijn. Ook maken de hoogteverschillen uit; zowel in de temperaturen als in de neerslagvorm. Enkele plekken in Zwitserland mogen zich dan ook prijzen met 'eeuwige sneeuw' en gletsjers.

Wintersportliefhebbers kunnen tussen november en april volop pret in de sneeuw beleven. Voor een ander soort vakantie raden we de periode tussen mei en september aan als beste reistijd Zwitserland. Dit is ook de enige periode voor het maken van een actieve reis. De meeste bergpassen zijn dan weer geopend/sneeuwvrij. Over het algemeen liggen de temperaturen in de zomervakantieperiode zo rond de 25 graden, maar daardoor ontstaan ook de periodes met de meeste kans op onweersbuien.

Beste reistijd Zwitserland: Drukte

Beste reistijd Zwitserland drukte

Indien we de wintersportvakanties buiten beschouwing laten, dan kun je in Zwitserland over het algemeen de maanden juli & augustus beschouwen als drukke periode. Dit heeft voornamelijk te maken met de aangename temperaturen en de zomervakanties, die tevens ook in Zwitserland zijn. De overige maanden zijn iets minder druk, en dit zouden we om die reden aanraden als de beste reistijd Zwitserland op basis van drukte.

Speciale Evenementen

Beste reistijd Zwitserland evenementen

Februari/Maart: Carnaval in Basel
Het carnaval van Basel is een begrip dat een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft verdient. Van maandag t/m donderdag (beginnend na Aswoensdag) begint het grootste volksfeest van het land, waarbij carnavalsgroepen in diverse creaties een vrolijke sfeer over de stad uitzaaien.

Juni: Natuurjodelfestival
De eeuwenoude traditie van jodelen past onlosmakelijk bij landen met bergen, om zo over lange afstanden te kunnen communiceren. Iedere 3 jaar vindt het festival plaats op een andere locatie. Indrukwekkend om eens bij te wonen!

Juli: Alpenhoornfestival in Nendaz
De alpenhoorn is uitgegroeid van een roepmiddel voor koeien tot het nationale symbool van Zwitserland. Er is onder andere een kampioenschap en een concert, waarbij zo'n 150 mensen tegelijk op de alpenhoorns blazen.

Plan jouw reis naar Zwitserland

Ben je op zoek naar een actieve Zwitserland rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg onze reisexperts die in Zwitserland wonen. Nina helpt je graag aan een actieve reis, terwijl Rob graag een reis per trein voor je samenstelt. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nina of Rob.

Reizen naar Zwitserland met kinderen

Wil je op vakantie naar Zwitserland met kinderen? Dat kan! Het land is uitermate geschikt voor (actieve) reizen met kinderen. Nina, onze lokale reisspecialist, helpt je graag om een mooie actieve rondreis Zwitserland met kinderen samen te stellen. 

Reiservaringen Zwitserland

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Zwitserland op TrustpilotRondreis of Reviews.