Hieronder vind je de praktische info over Bhutan die belangrijk is voor je Bhutan rondreis. Lees deze informatie daarom goed door voordat je op reis gaat, zodat je geen belangrijke zaken vergeet.
In Bhutan wordt er Dzongkha gesproken | |
In Bhutan is het in de zomertijd 4 uur later dan in NL | |
Aanbevolen luchtvaartmaatschappijen: KLM | |
Beste reistijd Bhutan: maart, april, oktober en november |
Dit is je lokale reisspecialist in Bhutan
"Mijn naam is Jan en ik kom al jaren in Bhutan. Ik ben Bhutan specialist en heb veel ervaring in het organiseren van individuele Bhutan reizen. Geef me je wensen door en ik stuur je een voorstel op maat."
Paspoort en visum
Voor onze reizen naar Bhutan moet je een visum aanvragen. Dit moet van tevoren worden geregeld door een betaling aan de Bhutanese regering. Je krijgt je visa stempel pas in Bhutan zelf, mits je een zogenaamde visa clearance in bezit hebt. Deze wordt door de reisexpert geregeld na het boeken en betalen van de reis. Het visum is standaard 15 dagen geldig, maar voor langere reizen wordt zonder problemen een aangepast visum afgegeven.
Let op: om in Bhutan te komen moet je altijd via een ander land reizen (India, Nepal, Singapore, Thailand). Ga daarom van tevoren goed na of je een double-entry visum nodig hebt. Kijk hiervoor bij de desbetreffende pagina’s voor India, Nepal of Thailand.
Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na terugkomst uit Bhutan.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.
Gezondheid en vaccinaties
Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.
Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Maak een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl
Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.
Hoogteziekte
Als je tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogteziekte. Door het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan normaal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag!
Het krijgen van hoogteziekte kan helaas nooit worden uitgesloten, ook niet wanneer je hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Symptomen die kunnen duiden op hoogteziekte zijn hoofdpijn, slecht slapen, misselijkheid, lusteloosheid en vermoeidheid. Meestal gaat dit binnen enkele dagen weer over.
Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en is afdalen het enige dat helpt! Op de website van de NKBV vind je meer informatie over hoogteziekte. Wanneer je twijfelt over je gezondheid neem dan vóórdat je de reis boekt contact op met je huisarts.
Veiligheid en reisadvies
De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.
Geld en pinnen
De nationale munteenheid van Bhutan is de Ngultrum (Nu.). De Ngultrum is gekoppeld aan de Indiase Rupee en heeft dezelfde waarde. Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Ngultrum eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.
Met een pinpas of Mastercard kun je geld opnemen bij de geldautomaten van onder andere BOB en de Punjab National Bank. BOB accepteert ook creditcards van Visa. Je kunt pinnen in alle middelgrote plaatsten die aan de west-oost verlopende hoofdweg liggen (Paro, Thimphu, Punakha, Wangdi Phodrang, Trongsa, Bumthang, Mongar, Trashigang) en ook in Phuentsholing en Samdrup Jongkhar, maar niet in Phobjikha.
In sommige grote souvenirwinkels kun je tegenwoordig met creditcard (Visa is meest gangbaar) betalen, maar vaak heb je aan cash het meest. Accepteer geen beschadigde biljetten, omdat men die niet meer van je terug wil nemen. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat Euro’s of Dollars (Dollars werkt het beste) in cash bij je te hebben.
Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.
Budget
Sinds 2022 betaal je een vast bedrag van 200 Amerikaanse Dollar per persoon per dag. Deze bijdrage wordt de Sustainable Development Fee genoemd. Voorheen was je verplicht om 200 USD per persoon per dag uit te geven. Verblijf, activiteiten en eten waren inbegrepen. De 200 USD die je nu per persoon per dag betaalt komt bovenop de prijs voor de reis en alle uitgaven ter plekke.
Met dit hoge ‘entreekaartje’ probeert Bhutan een eigen vorm van duurzaam toerisme te realiseren. Het beperkt het aantal toeristen (en daarmee de vervuiling, grondstoffengebruik en de negatieve culturele invloeden) terwijl men wel de nodige inkomsten binnenhaalt. De overheid gebruikt de opbrengst onder andere om te investeren in de ontwikkeling van duurzame energie, zoals waterkracht en elektrisch transport en het planten van bomen. Maar ook om te investeren in sociale voorzieningen, zoals onderwijs en gezondheidszorg.
Tijdsverschil
Bhutan ligt in de UTC +6:00 zone. In Bhutan is het gedurende de zomertijd 4 uur later als in Nederland. In de wintertijd komt hier een uur bij, en is het dus 5 uur later.
Elektriciteit
Het voltage in Bhutan is 220 Volt, maar omdat de stopcontacten soms anders zijn, is het meenemen van een wereldstekker handig. Omdat de stroom wel eens uit kan vallen, is het meenemen van een zaklamp ook aan te raden.
Kleding
In de hogere delen van Bhutan kan het, vooral ‘s avonds, koud zijn. Neem daarom vooral genoeg warme kleding mee, maar vergeet ook niet wat luchtigere kleding in te pakken voor als je in de lagere (en dus warmere) gebieden komt. Goede wandelschoenen zijn, zeker tijdens trektochten, onmisbaar. Tijdens een bezoek aan een heilig gebouw, zoals een tempel, is het verplicht de schouders en benen te bedekken en de schoenen uit te doen. Omdat de vloeren niet altijd schoon zijn, hebben sommige bezoekers standaard een extra set ‘tempelsokken’ bij zich.
Meer praktische info Bhutan
Wil je nog meer informatie over Bhutan zelf? Lees dan vooral de inspirerende blogs van reisblogger Karlijn, die een mooie rondreis maakte door Bhutan.
Duurzaam reizen Bhutan
Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Als reiziger kun je ook van alles doen om je persoonlijke impact op het klimaat te verlagen. Wij delen onze beste tips voor duurzaam reizen.