Je wilt natuurlijk graag goed weer tijdens je Bulgarije vakantie. Wellicht vind je het ook belangrijk dat het niet te druk is. Voor de bestemming zelf is het ook beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor beste reistijd Bulgarije niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden. Ook geven we je op deze pagina informatie over festivals die je bij kunt wonen en nationale feestdagen. 

Onze lokale reisexpert Sirma geeft je graag advies over de beste reistijd voor je Bulgarije vakantie. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt zij naar het klimaat en naar de drukte in de verschillende maanden en of er wellicht een leuk festival is wat je bij kunt wonen. Als je niet afhankdelijk bent van schoolvakanties, is het aan te raden om buiten de vakantieperiodes te reizen. Het is dan minder druk, en vliegtickets en accommodaties zijn goedkoper. Hieronder lees je meer over de beste reistijd Bulgarije.

De beste reistijd Bulgarije is het voor- en  najaar. In de zomer kun je er ook goed reizen, maar dan kan het wel erg warm worden. Bovendien is het dan drukker. In de maanden april-juni en september-oktober kun je over het algemeen rekenen op goed weer en kun je rustig rondreizen. 

Bulgarije Klimaat

beste-reistijd-bulgarije

Bulgarije heeft een gematigd continentaal klimaat dat kenmerkend is voor Midden-Europa, met warme zomers en koude winters. In de zuidelijke delen van het land is er een mediterrane invloed.

De winter is van december t/m februari, met zware sneeuwval en strenge vorst in sommige delen van het land. In sommige regio's gaat temperatuur tot onder de 10 graden C. De zomer loopt van juni tot eind augustus, en is warm, met hitte in het laagland van Centraal Bulgarije, waar de gemiddelde tussen de 30-35 graden C ligt. In de bergen koelt het in de avonden af door de hoogte. 

In de hoge delen van de bergen (2000 - 2200 m boven zeeniveau) kan de sneeuw tot half of eind juni blijven liggen. In november kunnen de eerste sneeuwbuien vallen.

In de Vallei van de Rozen staan de rozenvelden in bloei van half mei tot half juni. Vanaf eind juni wordt hetzelfde gebied een gebied met lavendel (Bulgarije is de grootste producent van lavendel ter wereld). In het zomerseizoen kun je ook veel zonnebloemvelden zien.  

De beste reistijd Bulgarije voor wat betreft het klimaat is dus van april t/m oktober, met het meest stabiele weer van half juni t/m half september. Wil je hoger in de bergen wandelen, is de periode van half juni t/m september het meest geschikt. 

Drukte

beste-reistijd-bulgarije

Het hoogseizoen in Bulgarije valt in juli en augustus. Zeker aan de stranden is het dan druk en ook in de bergen kan het deze maanden druk zijn. In mei, juni, september en oktober kan het bij sommige toeristische attracties ook vrij druk zijn, maar is het een stuk rustiger dan in juli en augustus. 

Speciale Evenementen

beste-reistijd-bulgarije

3 maart: Bevrijdingsdag Bulgarije

6 mei: St George Day met een militaire parade in Sofia

Eind mei t/m eerste weekend juni: Rozen Festival in Rozen Vallei

26 juni: Lavendel Festival in Karlovo

Eind juni: Kersen festival in Kjustendil

2de week augustus: Internationaal Jazz Festival in Bansko

22 september: Onafhankelijkheidsdag (meeste evenementen in Veliko Turnovo)

22-24 september: Pruimen Festival en festival pruimen rakia (brandy) in Troyan

2de zaterdag in november: Samokov Nationaal Folklore Festival 

 

Meer weten over Bulgarije?

Lees hier meer over praktische info Bulgarije  of het reisadvies voor Bulgarije.

Plan je reis naar Bulgarije

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sirma, onze Bulgarije specialist. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Bulgarije reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Bulgarije of de beste reistijd Bulgarije.

Lees ook deze blogs