Je wilt natuurlijk graag goed weer tijdens je Bulgarije vakantie. Wellicht vind je het ook belangrijk dat het niet te druk is. Voor de bestemming zelf is het ook beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor beste reistijd Bulgarije niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden. Ook geven we je op deze pagina informatie over festivals die je bij kunt wonen en nationale feestdagen.

Onze lokale reisexpert Sirma geeft je graag advies over de beste reistijd voor je Bulgarije vakantie. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt zij naar het klimaat en naar de drukte in de verschillende maanden en of er wellicht een leuk festival is wat je bij kunt wonen. Als je niet afhankdelijk bent van schoolvakanties, is het aan te raden om buiten de vakantieperiodes te reizen. Het is dan minder druk, en vliegtickets en accommodaties zijn goedkoper. Hieronder lees je meer over de beste reistijd Bulgarije.

De beste reistijd Bulgarije is het voor- en najaar. In de zomer kun je er ook goed reizen, maar dan kan het wel erg warm worden. Bovendien is het dan drukker. In de maanden april-juni en september-oktober kun je over het algemeen rekenen op goed weer en kun je rustig rondreizen.

Bulgarije Klimaat

beste-reistijd-bulgarije

Bulgarije heeft een gematigd continentaal klimaat dat kenmerkend is voor Midden-Europa, met warme zomers en koude winters. In de zuidelijke delen van het land is er een mediterrane invloed.

De winter is van december t/m februari, met zware sneeuwval en strenge vorst in sommige delen van het land. In sommige regio's gaat de temperatuur tot onder de 10 graden C. De zomer loopt van juni tot eind augustus, en is warm, met hitte in het laagland van Centraal Bulgarije, waar de gemiddelde tussen de 30-35 graden C ligt. In de bergen koelt het in de avonden af door de hoogte.

In de hoge delen van de bergen (2000 - 2200 m boven zeeniveau) kan de sneeuw tot half of eind juni blijven liggen. In november kunnen de eerste sneeuwbuien vallen.

In de Vallei van de Rozen staan de rozenvelden in bloei van half mei tot half juni. Vanaf eind juni wordt hetzelfde gebied een gebied met lavendel (Bulgarije is de grootste producent van lavendel ter wereld). In het zomerseizoen kun je ook veel zonnebloemvelden zien.

De beste reistijd Bulgarije voor wat betreft het klimaat is dus van april t/m oktober, met het meest stabiele weer van half juni t/m half september. Wil je hoger in de bergen wandelen, is de periode van half juni t/m september het meest geschikt.

Drukte

beste-reistijd-bulgarije

Het hoogseizoen in Bulgarije valt in juli en augustus. Zeker aan de stranden is het dan druk en ook in de bergen kan het deze maanden druk zijn. In mei, juni, september en oktober kan het bij sommige toeristische attracties ook vrij druk zijn, maar is het een stuk rustiger dan in juli en augustus.

Speciale Evenementen

beste-reistijd-bulgarije

Maart: Bevrijdingsdag Bulgarije

Mei: St George Day met een militaire parade in Sofia
Op 6 mei vieren de Bulgaren de belangrijkste lentevakantie: de Dag van St. George. De heilige wordt beschouwd als een krijger en een beschermer van de herders en hun vee. St. George's Day is ook een dag van moed voor het Bulgaarse leger. Een belangrijk onderdeel van de festiviteiten is groen, bloemen en bloeiende twijgen, die de kracht van de natuur symbolisch overdragen op mensen en huisdieren. Op deze dag vieren dorpelingen een gemeenschappelijk feest, die buiten het dorp wordt georganiseerd, ergens op een groene weide en altijd in de buurt van een kapel of klooster. Het feest bestaat uit heel geroosterd lam (dat gezegend is door de priester) en rituele broden.

Mei/ juni: Rozen Festival in Rozen Vallei
Het Rozen Festival is een jaarlijks festival waarin de afsluiting van de rozenoogst wordt gevierd. Het vindt plaats in de Rozenvallei, in het hart van Bulgarije. De vallei is prachtig in mei en juni,  want dan staan de rozenbomen vol in de bloem. Het Rozen Festival staat niet alleen in het teken van bloemen, maar ook van de schoonheid en elegantie van de natuur. Tijdens dit festival plukken de bewoners in klederdracht rozen en wordt er gedanst, gegeten en gedronken. Alle bewoners - van kinderen tot ouderen - doen mee aan verschillende competities, demonstraties en optochten, wat een kleurrijk en herinneringswaardig festival creëert.

Juni: Lavendel, Essentiële planten en geneeskrachtige kruiden Festival in Karlovo
Het Lavendel, Essentiële planten en geneeskrachtige kruiden Festival wordt ieder jaar georganiseerd door de lokale bevolking van het kleine stadje Karlovo. Dit festival staat in het teken van rituelen die te maken hebben met geneeskrachtige kruiden. Ook kunnen bezoekers hier traditioneel brood proeven en allerlei activiteiten doen rondom lavendel. Zo kan je zoal lavendelproducten proeven, lavendeloogst zien en de lavendelvelden bezoeken. 

Juni: Kersen festival in Kjustendil
Het  Kersen festival in Kjustendil vindt plaats aan het einde van juni en duurt drie dagen. Voor Bulgaren staan kersen symbool voor het goeds. Kersen zijn de voorbrenger van de zomer, en dit wordt hier gevierd. Op het dorpsplein van Kjustendil stellen tientallen producenten allerlei kersen tentoon. Bezoekers kunnen langs de kraampjes lopen en genieten van de kunstwerken die gewijd zijn aan de kers, zoals poppen, sieraden en authentieke werken. 

Augustus: Internationaal Jazz Festival in Bansko

Bansko Jazz fest is een internationaal festival dat in de tweede week van augustus wordt gehouden in het bergstadje Bansko. Het is het grootste jazzevenement in Bulgarije. Het festival brengt jazz- en popmuzikanten van over de hele wereld samen, die elke dag van de week optreden op een openluchtpodium op het centrale plein. De avondconcerten beginnen om 19.00 uur en duren ruim 5 uur. Overdag hoor je op verschillende plekken in de stad jazzmuziek. Tickets dienen vooraf online gereserveerd te worden. In 2023 vindt het festival plaats van 5 t/m 12 augustus.

September: Onafhankelijkheidsdag (meeste evenementen in Veliko Turnovo)

September: Pruimen Festival en festival pruimen rakia (brandy) in Troyan
Het Bulgaarse pruimenfestival is een cultureel evenement dat elk jaar in het laatste weekend van september in het bergstadje Troyan wordt gehouden. Het is verbonden met de belangrijkste bezigheid van de regio: de teelt van pruimen, de productie van Troyan pruimenbrandewijn en andere pruimenproducten. Tijdens het driedaagse evenement kunnen bezoekers kennis maken met het traditionele levensonderhoud, rituelen, ambachten en creativiteit die verband houden met de pruimenproductie. Iedereen kan getuige zijn van de bereiding van de beroemde pruimenbrandewijn. Bezoekers kunnen de pruimendelicatessen en cognac hier proeven. Ook zal de traditionele dans "horo" gedanst worden.

November: Samokov Nationaal Folklore Festival
Het Samokov Nationaal Folklore festival werd in 2014 met het idee om zoveel mogelijk amateur-folkloredansclubs uit het hele land op één plek te verzamelen. Sindsdien is het een onlosmakelijk onderdeel van de cultuurkalender van het kleine bergstadje Samokov geworden. Het is een eendaags evenement, dat elk jaar op de tweede zaterdag van november wordt georganiseerd in de sportarena in Samokov. De toegang voor toeschouwers is gratis en ze kunnen genieten van de live optredens op het podium van amateurdansers gekleed in bijpassende outfits uit verschillende regio's van Bulgarije. Hoewel het een klein land is, is Bulgarije erg rijk aan folkloretradities, zodat de bezoekers van het festival kunnen genieten van een gevarieerde show. 

Plan je reis naar Bulgarije

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sirma, onze Bulgarije specialist. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Bulgarije reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Bulgarije of de beste reistijd Bulgarije.

Meer weten over Bulgarije?

Lees hier meer over praktische info Bulgarije of het reisadvies voor Bulgarije.

Reiservaringen Bulgarije

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Bulgarije op TrustpilotRondreis of Reviews.