Als je op de kaart kijkt, lijkt het op het eerste gezicht misschien te ver om met de auto naar Bulgarije te rijden. Maar toch: als je de tijd hebt, is het prima te doen. Het scheelt je twee vliegreizen, je kunt in je eigen tempo reizen en onderweg maak je prachtige stops in steden als Wenen en Boedapest. Ga je met de auto naar Bulgarije? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de mooiste route, plus praktische tips om van je roadtrip een prachtig avontuur te maken.

Met de auto naar Bulgarije: route en stops

Rijd je met de auto naar Bulgarije, dan zijn er verschillende routes mogelijk. Deze bijvoorbeeld:

Via Keulen en Frankfurt naar München. München is een prachtige stad en erg leuk om één of twee nachten te stoppen.
Rijd door naar Oostenrijk en stop in Wenen (ongeveer vijf uur rijden). Ook deze stad is ideaal voor een mini-citytrip.
Steek de grens tussen Oostenrijk en Hongarije over en rijd door naar Boedapest. Dit is een rit van ongeveer drie uur, dus je hebt in elk geval de middag om Boedapest te bekijken. Al is de stad zeker meer dagen waard.
Tijd voor het volgende land: Servië. Naar Belgrado is het ruim vier uur rijden vanuit Boedapest. 
Vanuit Belgrado rijd je in vijf uur naar hoofdstad Sofia in Bulgarije. Nu kan je rondreis Bulgarije beginnen.

Een leuke variant op deze trip is de route via Slovenië en Kroatië, waarbij je Hongarije overslaat en in Oostenrijk de Sloveense grens overgaat.

Met de auto naar Bulgarije: hoeveel tijd nodig?

Overweeg je om met de auto naar Bulgarije te gaan, dan is het belangrijk om daar genoeg tijd voor uit te trekken. Zou je aan één stuk door willen rijden, dan ben je vanuit Nederland zeker zo’n 24 uur bezig. De totale afstand van Utrecht naar Sofia bedraagt ruim 2100 kilometer. De auto is dus geen vervanging van een vliegreis, die tot doel heeft je snel van A naar B te brengen. Met de auto naar Bulgarije gaan betekent de tijd nemen voor een roadtrip, onderweg regelmatig stoppen en er een mooi reisavontuur van maken. Ga alleen met de auto naar Bulgarije als je minimaal drie weken de tijd hebt. Zo blijft er ook genoeg tijd over om alle mooie bezienswaardigheden van Bulgarije te bekijken. 
 

Tips met de auto naar Bulgarije

Als je de lange reis van Nederland naar Bulgarije opbreekt in kleine stukken, zijn de afstanden heel goed te overzien. Onderweg stop je in enkele van de mooiste steden van Europa, dus je rijdt van hoogtepunt naar hoogtepunt. Ben je niet zo’n fan van steden, dan kun je natuurlijk ook stops in de natuur of in kleinere plaatsen kiezen. Het is wel belangrijk om je roadtrip niet te vol te plannen: neem de tijd om rustig te rijden en te genieten van de reis. Zo kom je relaxed aan in Bulgarije.

Voor het boeken van je hotelovernachtingen onderweg naar je bestemming, raden we Bookdifferent aan. Bij Bookdifferent boek je de meest duurzame accommodaties. Elke accommodatie wordt door Bookdifferent gecontroleerd op duurzaamheid. Bovendien wordt de CO2 voetafdruk van elke accommodatie getoond. Zo reis èn overnacht je super duurzaam!

Voorbereiding voor autoreis naar Bulgarije

Aangezien een enkele reis naar Bulgarije ruim tweeduizend kilometer lang is, is het belangrijk dat je auto in topconditie is. Laat je auto voor vertrek checken bij de garage en laat een beurt uitvoeren als dat nodig is. Controleer of je banden nog steeds goed zijn en genoeg profiel bevatten en zorg dat je beschikt over een reserveband of reparatiespuitbus. Mocht je onderweg met een lekke band komen te staan, dan ben je in elk geval voorbereid. Daarnaast ben je in Bulgarije verplicht om deze spullen in je auto te hebben:

  • Een gevarendriehoek
  • Veiligheidshesjes voor alle inzittenden
  • Een brandblusser
  • Een verbanddoos

Controleer van tevoren ook welke spullen je nodig hebt in de andere landen waar je doorheen komt.

Controleren verkeersregels Bulgarije

Het kan zijn dat de verkeersregels in de landen waar je doorheen rijdt, net iets afwijken van de verkeersregels in Nederland. Lees je van tevoren goed in. Op de website van de ANWB vind je een duidelijk overzicht per land. Hier staat bijvoorbeeld wat de regels op rotondes zijn, hoe het zit met parkeren en met claxonneren. Zo mag je in Bulgarije binnen de bebouwde kom absoluut niet toeteren tussen twaalf en vier uur ’s middags.
 

Met de auto naar Bulgarije: check de benodigde vignetten

In verschillende Europese landen heb je vignetten nodig, zoals in Oostenrijk en Hongarije. Voor veel Duitse binnensteden is een milieusticker noodzakelijk. Kijk daarom ruim van tevoren op de website van de ANWB naar de laatste regels en zorg dat je op tijd over de benodigde vignetten en stickers beschikt. De meeste daarvan kun je online bestellen, dat scheelt je onderweg weer geregel.
 

De wegen in Bulgarije

Ga je met de auto naar Bulgarije, dan kom je door verschillende landen waar het wegennet op sommige plekken te wensen overlaat. In Bulgarije worden ook niet alle wegen even goed onderhouden. Verkeersborden kunnen ontbreken en landwegen zitten vaak vol kuilen. Zelf rijden in Bulgarije kan prima, maar het is wel belangrijk om altijd voorzichtig te rijden. Nog enkele aandachtspunten:

  • De Bulgaren houden er een eigen rijstijl op na, die soms wat agressief kan overkomen. Blijf zelf rustig rijden en laat andere auto’s passeren als dat kan.
  • Houd in de zomer rekening met vee op de weg en langzaam verkeer, zoals paardenkarren.
  • Rijd niet ’s nachts, want wegen hebben vaak geen verlichting en je ziet de eventuele kuilen in de weg minder goed.
     

Stel je eigen Bulgarije-reis samen: helemaal op maat

Wil je in Bulgarije een bijzondere individuele rondreis maken? Bij Better Places kun je je rondreis Bulgarije zelf samenstellen. Geef je wensen door aan onze lokale reisexpert Sirma en zij stuurt je graag een voorstel op maat.