Alle handige bestemmingsinfo over Bulgarije bij elkaar met onder andere informatie over de beste reistijd, hotels en de reis naar deze bestemming en praktische informatie over onder meer gezondheid op reis, veiligheid en geldzaken.

Ligging van Bulgarije

Bulgarije ligt in het zuidoosten van Europa. Het land grenst met Roemenië, Servië, Noord-Macedonië, Griekenland en Turkije. Sinds 2007 hoort Bulgarije bij de Europese Unie, maar het land behoort nog niet tot de Schengenlanden. Bulgarije behoort tot het gebied dat de Balkan wordt genoemd. De hoofdstad van Bulgarije is Sofia.

Beste reistijd 

Bulgarije kent vooral een gematigd landklimaat. Dit betekent dat de temperatuur in de zomermaanden flink kan oplopen en dat het in de winter juist erg fris is. Aan de Bulgaarse kust, in het oosten van het land, zijn de verschillen in temperatuur minder extreem.

De beste reistijd voor Bulgarije is het voor- en najaar. In de zomer kun je er ook goed reizen, maar dan kan het wel erg warm worden. Bovendien is het dan drukker. In de maanden april-juni en september-oktober kun je over het algemeen rekenen op goed weer en kun je rustig rondreizen.

Taal

De taal die in Bulgarije wordt gesproken is Bulgaars. In grote, toeristische steden zoals Sofia en Varna wordt er ook Engels gesproken. Ga je naar minder toeristische plekken in Bulgarije? Dan zijn enkele basiswoorden in het Bulgaars handig om te leren.

Teksten in Bulgarije zijn in het Cyrillische schrift opgeschreven. Dit kan best verwarrend zijn als je hier niet bekend mee bent. Belangrijke informatie voor toeristen, zoals bewegwijzering en bezienswaardigheden, zijn vaak zowel in het Cyrillisch als in het Latijnse alfabet opgeschreven.

Veiligheid in Bulgarije

Bulgarije is een veilig vakantieland met lage criminaliteitscijfers. Corruptie bestaat, maar als buitenlander zul je hier bijna nooit mee te maken krijgen. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je in Bulgarije bent, maar over het algemeen is het een veilig land om doorheen te reizen. 

Bekijk voor vertrek ook het reisadvies voor Bulgarije van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de meest recente informatie.

Bulgarije bestemmingsinfo voor natuurliefhebbers

Wie graag de natuur in wilt duiken zit in Bulgarije goed. Er zijn meerdere berggebieden zoals Pirin, Rila, de Balkan en de Rodopen. Weides met schapenkuddes en bloemen in alle kleuren van de regenboog zijn ideaal voor makkelijke wandelingen. Schaduwrijke bossen en heuvels, met watervallen en rivieren bieden wat meer uitdaging. En de échte avonturier trekt de bergen in, wandelt langs glinsterende bergmeren en over grillige bergruggen.

Plan je reis naar Bulgarije

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sirma, onze Bulgarije specialist. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Bulgarije reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Bulgarije of de beste reistijd Bulgarije.