Als je een rondreis door Slovenië gaat maken, wil je natuurlijk graag de beste reistijd uitkiezen. Een maand waarin het niet te warm is, met veel kans op zon en relatief weinig neerslag. Ruud, onze expert, geeft je graag advies en zet hieronder voor je op een rijtje wat de beste reistijd voor Slovenië is. Daarbij kijkt hij niet alleen naar het weer, maar ook naar het vermijden van de grootste drukte. Zo kun je optimaal van je Slovenië reis genieten.

De beste reistijd voor een rondreis Slovenië is de periode mei tot en met oktober. De kust heeft een mediterraan klimaat waar het het hele jaar mild is. Het binnenland heeft een gematigd zeeklimaat met strenge winters en gematigde zomers.

Slovenië Klimaat

De beste reistijd voor Slovenië hangt af van wat je wilt gaan doen in het land. Wil je een zonnige rondreis maken, staat wandelen centraal of zie je wintersport wel zitten? Slovenië heeft verschillende klimaatzones:

  • Een mediterraan klimaat aan de kust, waar het het hele jaar mild is. Aan de kust is de gemiddelde temperatuur in de zomer zo’n 24 graden.
  • Een gematigd zeeklimaat in het binnenland, met strenge winters en in de zomer temperaturen van gemiddeld 15 tot 25 graden. Uitschieters naar ruim 30 graden zijn mogelijk.
  • Een gematigd landklimaat in de Alpen, waar het in de winter erg koud is. Er valt hier veel sneeuw, dus het gebied is ideaal voor de wintersport.

Valt er veel regen in Slovenië?

Ga je op reis naar Slovenië, dan moet je rekening houden met af en toe een regenachtige dag. Slovenië is een groen land en dat is niet voor niets: er valt vrij veel neerslag. In de bergen valt de neerslag vooral in de wintermaanden, in de vorm van sneeuw. In de herfst valt de meeste regen in de kustregio en in de rest van het land vallen in de zomer de stevigste buien. Dan is ook de kans op onweer het grootste.

Beste reistijd Slovenië per seizoen

De beste reistijd voor een rondreis Slovenië is de periode mei tot en met oktober. Een overzicht per seizoen:

  • April en mei: aangename temperaturen en relatief weinig neerslag.
  • Juni, juli en augustus: het kan flink warm worden en dit zijn ook de drukste maanden qua toerisme.
  • September en oktober: prachtige herfstkleuren in de Sloveense natuur, niet meer zo warm en ook nog niet koud. De neerslag valt deze maanden ook mee.
  • November tot en met februari: winter, met vaak temperaturen onder het vriespunt en veel neerslag. De maanden Januari en Februari zijn het meest geschikt voor een wintersportvakantie in Slovenië. In de maanden november en december is het niet zeker dat er al sneeuw ligt.

Voordelen reis Slovenië in voor- naseizoen

Het hoogseizoen in Slovenië is de zomerperiode, juli en augustus. Dan reizen de meeste mensen naar Slovenië en is het druk bij bezienswaardigheden, in hotels en op campings. Bovendien kan het in het binnenland behoorlijk warm worden. Kun je buiten de zomermaanden reizen, dan is dat zeker aan te raden. In het voor- en najaar is het relatief rustig in Slovenië en is het weer nog goed. Niet te warm of te koud en ideaal om te wandelen in de Sloveense bergen.

In het voorjaar heb je bovendien het voordeel dat de natuur in volle bloei staat en in het najaar geniet van je vlammende herfstkleuren. Een ander pluspunt van reizen in Slovenië in voor- en najaar is dat de prijzen wat lager liggen en accommodaties volop beschikbaar zijn. Meer keuze dus!

Drukte in Slovenië

beste-reistijd-slovenie

In juli en augustus is het erg druk in Slovenië, met name aan de kust. In deze periode reizen de meeste mensen naar Slovenië en is het druk bij bezienswaardigheden, in hotels en op campings. Mocht je in deze periode willen reizen, dan is het goed om je rondreis op tijd te plannen, zodat er nog genoeg hotels beschikbaar zijn. In de bergen valt de drukte daarentegen erg mee in deze periode.

Plan jouw reis naar Slovenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Slovenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nejc of Ruud, de reisexperts in Slovenië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nejc of Ruud.

Reiservaringen Slovenië

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Slovenië op TrustpilotRondreis of Reviews.