In het landelijke Slovenië draait het om de lokale beleving. Dan moet je echt weten waar je moet zijn en daarin wil ik iets betekenen.
Als kind reisde Nejc al veel rond door Slovenië met zijn ouders. En dat legde de basis van zijn passie voor het land en de lokale cultuur. Nejc: “Ik vond het geweldig, vooral de ontmoetingen onderweg. Zo leerde ik ook dat elke regio hier totaal anders is: de tradities, het eten, de natuur en zelfs de mensen verschillen van elkaar.” Die ervaringen bleven hem bij en toen hij ging studeren zocht hij naar een manier om zijn passie voor Slovenië te combineren met toerisme en ondernemen. “In het landelijke Slovenië is veel te beleven, maar het draait hier echt om de lokale beleving. Als reiziger vind je daarvoor niet zomaar de leukste plekken, je moet weten waar je moet zijn. Precies daarin wil ik iets betekenen.”
Passie voor authentiek Slovenië
Nejc groeit op nabij Novo Mesto, het culturele hart van het zuidoosten. Daar woont hij nu nog steeds en ziet hij als Slovenië reisspecialist hoeveel kansen er liggen om reizigers het authentieke Slovenië te laten beleven. “Hier in het oosten van het land zijn veel kleinschalige accommodaties te vinden, vooral boerderijen. Die bieden een geweldige lokale belevenis. Het gaat dan niet alleen om een bijzondere overnachting; op veel plekken biedt de familie die de accommodatie runt ook kookworkshops aan en staan er bijvoorbeeld e-bikes klaar voor een mooie fietstocht. En je vindt hier volop wijngaarden, het is een hele interessante regio voor culinaire ervaringen. Die adresjes weet ik precies te vinden en zo wordt een bezoek aan dit vrij onbekende deel van Slovenië ineens een highlight.”
Kleiner dan Toscane, en veel diverser
Inmiddels weten veel reizigers Slovenië te vinden, maar verreweg het grootse deel blijft in het westen, of rondom Ljubljana en het meer van Bled. Plekken waar het in het hoogseizoen hartstikke druk wordt, zo legt Nejc uit, terwijl het oosten juist heel geschikt is voor rustzoekers. Doordat het land relatief klein is, kan je die verschillende kanten van Slovenië ook heel goed combineren. Nejc: “Alles is hier dichtbij maar er zit enorm veel diversiteit in. Als je van de Dolensjka regio in het zuiden naar Maribor in het uiterste noorden rijdt, ben je slechts twee uur onderweg. Maar je ziet het landschap continue veranderen. En als je rustig aan doet merk je ook het verschil op in de mensen, de tradities en de lokale gerechten. Ter illustratie: Slovenië is kleiner dan Toscane. Ook prachtig voor een vakantie, maar daar zie je veel meer van hetzelfde. Hier beleef je ontzettend veel diversiteit zonder je gehaast te voelen. De wegen zijn goed, je kunt overal komen in weinig tijd. Als je begin mei door Slovenië reist kan je op dezelfde dag zelfs skiën in de Dinarische Alpen en een duik nemen in de Adriatische zee.”
Slovenië is kleiner dan Toscane. Ook prachtig voor een vakantie, maar daar zie je veel meer van hetzelfde. Hier beleef je ontzettend veel diversiteit zonder je gehaast te voelen.
Toerisme en plattelandsontwikkeling
Zijn liefde voor het oosten van het land komt niet alleen omdat hij er zelf opgroeide. Het is ook een regio waar hij als reisspecialist de meeste voldoening haalt uit zijn werk. “Een aantal regio’s in Slovenië leeft echt van toerisme, maar in het oosten ligt de situatie anders. Hier draait het niet om must sees maar om ervaringen. Families vormen het hart van een bedrijf en alles is kleinschalig. De meesten werken ook van nature al op duurzame wijze. Het zit in hun DNA. Ze verbouwen hun eigen eten en wat ze niet hebben halen ze bij een boer verderop. Dat levert bijzondere ervaringen op tijdens je reis en je geeft ook echt iets terug door bij te dragen aan een lokaal bedrijf en de ontwikkeling van een landelijke regio.”
Want op deze manier draagt toerisme ook bij aan de aantrekkelijkheid van het landelijke Slovenië voor de jongere generatie, merkt Nejc op. “In het verleden trokken veel jongeren naar de steden toe om niet meer terug te keren. Dan dreigt ook de identiteit en traditie van deze plattelandsgebieden verloren te gaan, zoals lokale muziek, dans en specialiteiten. Nu zie je juist een trend waarbij de Slovenen vanuit de stad naar het platteland trekken omdat de kwaliteit van leven hier gewoon beter is. En dankzij toerisme liggen er ook weer baankansen.”
Ik hoop altijd dat reizigers iets nieuws willen proberen, zoals een workshop. Want juist die interactie is zo ontzettend leuk.
Openstaan voor het onbekende
In zijn reisvoorstellen neemt Nejc altijd de beste lokale belevenissen op maar daarnaast vindt hij het ook vooral belangrijk dat de reis helemaal aansluit bij de wensen van de reiziger. “Ik wil dat mensen echt genieten van hun vakantie. Als ik na afloop van de reis een korte email krijg met ‘We hebben het ontzettend leuk gehad’, dan ben ik heel tevreden. Ik hoop ook altijd dat ze tijdens de reis open-minded zijn en nieuwe dingen proberen, zoals een workshop. Soms is die drempel wat hoger om je echt onder te dompelen in een onbekende cultuur, maar juist die interactie is zo ontzettend leuk. In Slovenië spreek bijna iedereen Engels, al is het soms zelfs nog leuker als de communicatie met handen en voeten gaat. Dat zijn de momenten die je bijblijven en dat gun ik iedereen.”