De beste reistijd in Spanje wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Spanje. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Spanje te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat het in die periodes iets minder warm is dan in de maanden juli en augustus. Reisexperts Rob, Debora en Ellen, die al jaren in Spanje wonen, geven je graag advies.

De beste reistijd Spanje is in de maanden april t/m oktober. In de overige maanden kun je ook prima een rondreis Spanje maken, maar houdt in de winter rekening met sneeuwval.

Spanje Klimaat

 

Noordwest-Spanje

beste reistijd noordwest-Spanje

In het noordwesten van Spanje, de regio's van reisexpert Debora, is het nooit wekenlang heel heet. Dit kan wel in het midden of zuiden van Spanje het geval zijn. De invloed van de Cantabrische Zee, met bijbehorende regen heeft de regio de bijnaam 'Costa Verde' gegeven. In geen van de seizoenen zal het dagenlang non-stop regenen. Bovendien zorgen de aangename temperaturen er in de zomer voor dat je nog lekker actief kan zijn gedurende de hele dag.

Ook in de winter kun je de het noordwesten van Spanje bezoeken. Er zijn zelfs een aantal ski-stations. De maanden april t/m juni en september t/m oktober zijn de beste reistijd voor noordwest Spanje. Er zijn dan fijne temperaturen en het is niet te druk. In juli en augustus kan het wat warmer zijn, maar het is nog goed te doen.

 

Midden-Spanje

beste reistijd midden-Spanje

De beste reistijd voor Midden Spanje is van april t/m juni en van september t/m oktober. In deze maanden is het zonnig, maar niet te heet om rond te reizen. De zomermaanden, juli en augustus, zijn goed te doen. Vooral ten noorden en oosten van Madrid is er een aangenaam klimaat en heb je veel meren om gedurende de dag in af te koelen. Ten westen en zuiden van Madrid kan het in de zomermaanden tegen de 40ºC graden oplopen. Je merkt wel minder van de hitte, omdat er een droog land klimaat is.

In april en mei komt de bloesem uit, waardoor je prachtige landschappen ziet. De witte amandelbloesem, paarse lavendelvelden en de roze kersenbloesem geven prachtige kleurencombinaties. De meren en watervallen zijn dan nog vol met water. In oktober begint de herfst en krijgen landschappen een compleet andere kleur. Rood, geel en groen gekleurde bossen zorgen voor een bijzondere beleving.

In de winter kan het veel sneeuwen in het binnenland, waardoor sommige wegen onbegaanbaar worden. De witte sneeuwtoppen zorgen wel voor een sprookjesachtig gevoel. Als het niet sneeuwt, zijn ook de wintermaanden een ideale tijd om het nog koudere Nederland te ontvluchten.

 

Noordoost-Spanje

beste reistijd noordoost-Spanje

Noordoost-Spanje heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat de zomers heet zijn en je in de winters zachte temperaturen hebt. De beste reistijd voor Noordoost-Spanje is daarom van mei t/m juni en van september t/m oktober. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen erg aangenaam en is het nog niet te warm om rond te reizen. In deze periodes komen te temperaturen net boven de 22ºC uit wat heerlijk is om te wandelen of fietsen in het vulkanisch gebied of een frisse duik te nemen in de zee.

In de overige maanden kun je ook prima een rondreis door Noordoost-Spanje doen. In de maanden maart, april en november zullen de temperaturen niet hoger oplopen dan 20ºC, maar dit is ideaal voor een actieve vakantie door Catalonië. In deze maanden regent het gemiddeld het meest, maar valt er erg weinig neerslag en zal je hier dus weinig last van hebben. Januari, februari en december zijn de koudste maanden van de regio, maar er valt bijna geen neerslag. De temperaturen zijn zo rond de 13ºC. Af en toe zal je in deze maanden dus wel je trui nodig hebben, maar het is ideaal als je veel activiteiten gaat ondernemen.

In de zomermaanden juli t/m augustus kan het erg heet zijn in Catalonië. De temperaturen kunnen dan oplopen tot de 30ºC of zelfs meer. Dit is natuurlijk ideaal als je kiest voor een ontspannen zonvakantie, maar iets minder als je avontuurlijke excursies wilt ondernemen. Gelukkig is Catalonië erg veelzijdig en daarom zijn er verschillende gebieden waar je kunt afkoelen. Zoek bijvoorbeeld de verkoeling op in de bergen van de Pyreneeën of neem een frisse duik in het helderblauwe zeewater aan de Costa Brava.

Beste reistijd Spanje: drukte

 

Noordwest-Spanje

beste reistijd noordwest-Spanje drukte

De drukste maanden in noordwest Spanje zijn de maanden juli en augustus. In augustus hebben alle Spanjaarden zelf vakantie en ontvluchten dan zoveel mogelijk de hitte van de stad. De groene regio's Asturias en Galicië zijn dan vooral erg druk op populaire plekken. Er zullen altijd nog plekken zijn die minder bezocht worden, dus ook in de drukke maanden kun je op vakantie naar noordwest Spanje.

Midden-Spanje

beste reistijd midden-Spanje drukte

Het binnenland van Spanje heeft minder met hoogseizoenen te maken, aangezien veel Spanjaarden in de lente- en zomermaanden naar de kust en het zuiden vertrekken. In de zomermaanden zal het wel wat drukker zijn dan normaal, zeker in de weekenden als de lokale bevolking erop uit trekt, maar niet in te massale vorm. Er zijn ook geen verschrikkelijk drukke evenementen zoals in andere plaatsen van Spanje.

Het is ideaal om het relatief onbekende binnenland van Spanje te ontdekken, als je niet van overvolle stranden houdt.

Noordoost-Spanje

beste reistijd noordoost-Spanje drukte

Noordoost-Spanje is erg populair in de zomermaanden juli en augustus en daarom kan het er erg massaal worden. Vooral in de steden en aan de Costas kan het erg druk zijn. In de maand juni kan het ook al wat drukker worden, vanwege de schoolvakanties die in deze periode van start gaan. Je kunt er daarom het beste voor kiezen om tijdens de overige maanden op reis te gaan door Catalonië. Als je de drukte wilt mijden is de beste reistijd door Catalonië van januari t/m april en van september t/m december. Al kun je het hele jaar door de rustigere plekjes opzoeken door meer van de gebaande af te reizen.

Plan jouw reis naar Spanje

Ben je op zoek naar een bijzondere Spanje rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob, Alba, Richard of Debora, de reisexperts in Spanje. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Rob, Alba, Richard of Debora.

Spanje met kinderen

Wil je graag naar Spanje reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Spanje met kinderen.

Reiservaringen Spanje

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Spanje op TrustpilotRondreis of Reviews.