Als je een rondreis Spanje wilt maken, hoef je natuurlijk niet te vliegen. Je kunt prima met de auto naar Spanje rijden. Zo zie je onderweg veel meer en kom je op plekken die je anders niet bezocht zou hebben. Bovendien ben je er zo: zelfs met een overnachting onderweg rijd je een dag na je vertrek de Spaanse grens al over. 

Met de auto naar Spanje 

  • Je eigen auto biedt optimale vrijheid en flexibiliteit 
  • Alle tijd om onderweg leuke tussenstops te maken 
  • Je reis begint al op het moment dat je vertrekt
  • Je ziet een stuk meer dan tijdens een vliegreis

Plan jouw reis naar Spanje

Ben je op zoek naar een bijzondere Spanje rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob, Alba, Richard of Debora, de reisexperts in Spanje. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Rob, Alba, Richard of Debora.

De beste reisroutes van Nederland naar Spanje 

Je reis naar Spanje kun je zo lang en zo kort maken als je maar wilt. In anderhalve dag rijd je zo met de auto naar Spanje, maar je kunt er ook makkelijk een week of langer over doen. Enkele voorbeelden van routes die je kunt nemen: 

  • Via de Franse Autoroute du Soleil. Je rijdt dan via Reims, Dijon, Lyon en Montpellier. In het Zuid-Franse Perpignan steek je de Spaanse grens over.  
  • Wil je de drukke Autoroute du Soleil vermijden? Rijd dan via Parijs, Orléans, Bézier en Perpignan naar Spanje. Rijden via Toulouse kan ook. 
  • Ga je naar West-Spanje, Centraal-Spanje of Zuid-Spanje? Rijd dan via het westen van Frankrijk. In dat geval rijd je van Parijs naar Tours en vervolgens via Poitiers naar Bordeaux. Je steekt daarna in Biarritz de grens met Spanje over. Maak zeker een stop in het Noord-Spaanse San Sebastián, net over de grens.

Let op: zorg dat je voor elk land wat je bezoekt de juiste tolvignetten en eventuele milieustickers hebt. Op de website van de ANWB vind je per land wat je nodig hebt.

Autorijden in Spanje: de feiten 

Spanje heeft het grootste snelwegennet in Europa en ook de hoofdwegen zijn uitgebreid. De wegen zijn prima onderhouden, de richting staat goed aangegeven en autorijden in Spanje is dan ook geen enkel probleem. Je moet tol betalen op de autopista’s (autosnelwegen), maar de meeste auto- en expresswegen zijn tolvrij. De tol kun je contant, met je bankpas of je creditcard betalen. Je kunt bij de ANWB ook een tolbadge kopen, die gekoppeld is aan je kenteken. Zo betaal je elektronisch en maak je gebruik van speciale rijstroken bij de tolpoorten. De badge geldt ook in Frankrijk en Portugal. 

Met de auto naar Spanje: verkeersregels 

De verkeersregels in Spanje verschillen op sommige punten van die in Nederland. Daarom is het verstandig om je van tevoren even in te lezen. Zo mag je als bestuurder in Spanje op geen enkele manier afgeleid worden. Je kunt dan ook een boete krijgen als je tijdens het rijden bijvoorbeeld iets eet, rookt of met teenslippers aan rijdt. Je mag je telefoon niet vasthouden, ook niet als je in de file staat. Meer informatie vind je bij de ANWB

Is met de auto naar Spanje rijden niks voor jou? Wat dacht je van een reis met de trein naar Spanje? Dat is niet alleen heel ontspannen, je kunt onderweg ook een paar mooie stops maken.

Wat moet je meenemen in de auto? 

Laat je auto van tevoren goed checken op algemene zaken, zoals het oliepeil en wielprofiel. Je gaat een flinke afstand afleggen, dus de auto moet in goede conditie zijn. Je bent in Spanje verplicht om deze spullen in de auto te hebben liggen: 

  • Twee gevarendriehoeken. Alleen auto’s met een Spaans kenteken moeten er twee hebben, maar het is aan te raden om er toch twee mee te nemen om eventuele problemen te voorkomen
  • Een veiligheidsvest (bij voorkeur voor alle inzittenden)
  • Een reservewiel

Met de auto naar Spanje: tanken in Spanje 

Tanken in Spanje is geen enkel probleem. Benzine en diesel zijn er goedkoper dan in Frankrijk, dus je kunt het beste wachten met tanken tot je de Spaanse grens over bent. Ben je op zoek naar de laagste benzineprijs? Dan maak je de meeste kans bij tankstations bij grote supermarkten en op industrieterreinen.  

Heb je interesse om lekker lang op reis te gaan? Lees meer over de voordelen van slow travel.

Reizen naar Spanje met elektrische of hybride auto 

Heb je een elektrische of hybride auto? Dan kun je ook naar Spanje rijden. Houd er wel rekening mee dat het aantal laadpunten in Spanje nog beperkt is en ze niet het hele land dekken. Je moet je reis daarom goed plannen om niet stil komen te staan. Wil je weten waar je je auto op kunt laden? Download dan de app Chargemap, voor IOS en Android.  

Wil je weten bij welke hotels je je auto kunt opladen? Kijk dan op www.hotelsmetlaadpaal.nl en kies het land van bestemming. Onze lokale reisspecialist geeft je graag advies over het reizen met een elektrische auto in Spanje. 

Veelgestelde vragen met de auto naar Spanje 

Hoe lang duurt de autoreis van Nederland naar Spanje?

Kun je met een elektrische auto door Spanje rijden?

Wat is de beste reistijd voor een autoreis naar Spanje?