De beste reistijd in Zweden wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Zweden. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Zweden te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de prijzen vaak een stuk lager liggen. Onze Zweden specialisten Sylvia en Elsbeth, die al jaren in Zweden wonen, geven je graag advies.

De beste reistijd voor Zweden is afhankelijk van je interesses. Ga je voor een rondreis in de zomer, dan is mei t/m september het meest geschikt. Voor een wintervakantie in Zweeds Lapland is december t/m maart de beste periode. Het is dan het meest sneeuwzeker en je hebt de grootste kans om het noorderlicht te spotten. 

Zweden klimaat: zomer- en nazomerreizen

beste reistijd Zweden

Zweden is een langgerekt land en kent daardoor verschillende klimaattypes. In het zuiden vind je 's zomers een gematigd zeeklimaat, waardoor de zomers over het algemeen vrij warm zijn. In het noorden en in Midden-Zweden vind je een landklimaat, waardoor de zomers ook warm zijn. In het uiterste noorden vind je Zweeds Lapland, waar het iets kouder is en je temperaturen tussen de 11 en de 15 graden Celsius kunt verwachten.

Over het algemeen is het in Zweden niet zo koud als veel mensen denken, en zijn de zomers vergelijkbaar met die van Nederland. Het weer is ook iets minder wisselvallig, wat alleen maar een voordeel is. De gemiddelde temperaturen tijdens de zomer liggen van 15 graden tot 25 graden Celsius. Hoe noordelijker je reist, hoe kouder het wordt.

Rond midzomer (de laatste week van juni) gaat de zon slechts een aantal uur onder. Dit is dan ook de ideale periode voor het spotten en fotograferen van wilde dieren. Vanaf halverwege augustus wordt het weer donkerder in Zweden, en vooral in het noorden maak je dan alweer kans om het noorderlicht te zien. De nazomer is vergelijkbaar met de Canadese Indian Summer, want de herfstkleuren zijn ook hier prachtig.

De oostkust van Zweden ligt het verst weg van de bergen in Noorwegen. Dat betekent dat hoe oostelijker, hoe minder regen er valt. Als je dichtbij de oostkust blijft, heb je vrij stabiel weer en vele zonuren. 

Zweden klimaat: reizen in de winter en het voorjaar

beste reistijd Zweden

Denk je aan de winter in Zweden, dan zie je al snel plaatjes van witte uitgestrekte landschappen voor je. Dat is helemaal terecht, want in het noorden kan het al vanaf begin oktober gaan sneeuwen. De eerste sneeuwvlokken vallen zelfs al september maar dat blijft doorgaans nog niet liggen. In het midden van Zweden tref je vanaf halverwege november sneeuw aan. In de winterperiode kan het overal in het land koud worden. Dikke winterkleding volstaat vooral voor de meest noordelijke plaatsen waar het tot -25 graden Celsius kan worden. In het zuiden schommelt de thermometer tussen de 0 tot -10 graden liggen.

Vogels kijken doe je het best tijdens de vroege lente, wanneer je de balts van kor- en auerhoenen van nabij kan bewonderen en kunt meegaan op uilensafari’s. In het laagseizoen van oktober tot midden december, maar vooral in november en begin december, is het grijs weer met veel neerslag en ijzige wegen. Ook laten de wilde dieren zich in deze maanden nauwelijks zien.

Vanaf 21 maart heeft Zweden veel meer daglicht, en voor wandelen is dat ideaal, want het geeft je heel veel tijd om te besluiten op welk moment van de dag je wilt wandelen. De vogels laten flink van zich horen in de maand mei. Tot midzomernacht neemt het geluidsniveau alleen maar toe. Het is een indrukwekkende ervaring om omringt te zijn door zoveel vogelgeluiden tijdens het wandelen. Vogels kijken doe je het best tijdens de vroege lente, wanneer je de balts van kor- en auerhoenen van nabij kunt bewonderen en kunt meegaan op uilensafari’s.

Beste reistijd Zweden: Drukte

Midden-Zweden is onderontwikkeld op het vlak van toerisme, en dus is het er nooit echt heel druk. Toch zie je ook hier verschil in seizoenen. Het hoogseizoen is van half juni tot en met half augustus, waarbij de maand juli een piekperiode is vanwege het binnenlands toerisme. Ook vanaf half tot eind december (kerstvakantie) is het hoogseizoen en gaan veel Zweden de feestdagen met elkaar doorbrengen in een vakantiewoning. Januari-mei en september-november zijn de tussenmaanden, en dit zouden we om die reden aanraden als de beste reistijd Zweden op basis van drukte. Van september tot half december is het in Midden-Zweden erg rustig.

Speciale Evenementen

beste-reistijd-zweden evenementen

Juni: Midzomer
In Zweden zijn cultuur en tradities zeer belangrijk. Midzomer vindt plaats in de laatste week van juni en is de grootste feestdag, met in veel steden en dorpen talrijke activiteiten. Velen, vooral vrouwen, dragen dan een zelfgemaakte bloemenkrans op het hoofd en er wordt in groep gedanst rond een midzomer paal. Op de talrijke feestdagen die Zweden heeft, worden ook telkens traditionele gerechten klaargemaakt.

Plan jouw reis naar Zweden

Ben je op zoek naar een bijzondere Zweden rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met je reisexpert in Zweden. Sylvia of Elsbeth maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij een van onze Zweden specialisten.

 

Zweden met kinderen

Wil je graag naar Zweden reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Familiereis Zweden.

Reiservaringen Zweden

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Zweden op TrustpilotRondreis of Reviews.