De beste reistijd in Zweden wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Zweden. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Zweden te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de prijzen vaak een stuk lager liggen. Onze Zweden specialisten Sylvia en Elsbeth, die al jaren in Zweden wonen, geven je graag advies.

De beste reistijd Zweden is afhankelijk van je interesses. Mei t/m september zijn de beste maanden, maar je kunt in principe vrijwel het hele jaar door prima een rondreis Zweden maken. In oktober en november is er in Midden-Zweden veel neerslag en zijn de wegen daardoor ijzig, en tevens zijn de dieren moeilijk te vinden, waardoor we deze maanden liever afraden.

Zweden klimaat

beste-reistijd-zweden

Zweden is een langgerekt land, en kent daardoor verschillende klimaattypes. In het zuiden vind je een gematigd zeeklimaat, waardoor de zomers over het algemeen vrij warm zijn. In het noorden en in Midden-Zweden vind je een landklimaat, waardoor de zomers warm en winters koud zijn. In het uiterste noorden vind je Zweeds Lapland, waar het voornamelijk in de winters heel erg koud kan worden.

Over het algemeen is het in Zweden niet zo koud als veel mensen denken, en zijn de zomers vergelijkbaar met die van Nederland. Het weer is ook iets minder wisselvallig, wat alleen maar een voordeel is. De gemiddelde temperaturen tijdens de zomer liggen van 15 graden tot 25 graden Celsius. Hoe noorderlijker je reist, hoe kouder het wordt. In de winter kan het overal koud worden, maar dikke winterkleding volstaat voor de meeste plaatsen aangezien temperaturen rond 0 tot -10 graden liggen.

Rond midzomer (de laatste week van juni) gaat de zon slechts een aantal uur onder. Dit is dan ook de ideale periode voor het spotten en fotograferen van wilde dieren. De herfstkleuren zijn prachtig in Scandinavië, en tijdens de winter valt vanalles te beleven wanneer het land bedekt is onder een adembenemende sneeuwlaag. Meestal heb je sneeuwzekerheid in januari en februari, maar met de klimaatverandering kan dit in de toekomst niet langer garandeerd worden. Vogels kijken doe je het best tijdens de vroege lente, wanneer je de balts van kor- en auerhoenen van nabij kan bewonderen en kunt meegaan op uilensafari’s. In het laagseizoen van oktober tot midden december, maar vooral in november en begin december, is het grijs weer met veel neerslag en ijzige wegen. Ook laten de wilde dieren zich in deze maanden nauwelijks zien.

De oostkust van Zweden ligt het verst weg van de bergen in Noorwegen. Dat betekent dat hoe oostelijker, hoe minder regen er valt. Als je dicht bij de oostkust blijft, heb je vrij stabiel weer en vele zonuren. Vanaf 21 maart heeft Zweden veel meer daglicht, en voor wandelen is dat ideaal, want het geeft je heel veel tijd om te besluiten op welk moment van de dag je wilt wandelen. De vogels laten flink van zich horen in de maand mei. Tot midzomernacht neemt het geluidsniveau alleen maar toe. Het is een indrukwekkende ervaring om omringt te zijn door zoveel vogelgeluiden tijdens het wandelen. 
 

Beste reistijd Zweden: Drukte

beste-reistijd-zweden

Midden-Zweden is onderontwikkeld op het vlak van toerisme, en dus is het er nooit echt heel druk. Toch zie je ook hier verschil in seizoenen. Het hoogseizoen is van mei tot en met juli, waarbij de maand juli een piekperiode is vanwege het binnenlands toerisme. Ook vanaf half tot eind december (kerstvakantie) is het hoogseizoen en gaan veel Zweden de feestdagen met elkaar doorbrengen in een vakantiewoning. Januari-april en augustus-september zijn de tussenmaanden, en dit zouden we om die reden aanraden als de beste reistijd Zweden op basis van drukte. Van oktober tot half december is het in Midden-Zweden erg rustig.
 

Speciale Evenementen

beste-reistijd-zweden

Juni: Midzomer
In Zweden zijn cultuur en tradities zeer belangrijk. Midzomer vindt plaats in de laatste week van juni en is de grootste feestdag, met in veel steden en dorpen talrijke activiteiten. Velen, vooral vrouwen, dragen dan een zelfgemaakte bloemenkrans op het hoofd en er wordt in groep gedanst rond een midzomer paal. Op de talrijke feestdagen die Zweden heeft, worden ook telkens traditionele gerechten klaargemaakt.

Plan jouw reis naar Zweden

Ben je op zoek naar een bijzondere Zweden rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met je reisexpert in Zweden. Sylvia of Elsbeth maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij een van onze Zweden specialisten.

Zweden met kinderen

Wil je graag naar Zweden reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Familiereis Zweden.

Zweden reiservaringen

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen met Better Places op Reisgraag of Rondreis.