Ga je op reis naar Zweden, dan hoef je geen vliegticket te boeken. Het is namelijk heel makkelijk (én leuk!) om met de trein naar Zweden te reizen. Je kunt kiezen tussen dag- en nachtverbindingen en je kunt om onderweg stops te maken in gezellige steden als Hamburg, Kopenhagen. Of je reist in één keer door en neemt alle tijd om Zweden te ontdekken. We vertellen je graag meer over de diverse routes en hoe je het beste met de trein naar Zweden reist. 

Zo boek je je treinrondreis naar Zweden

Better Places is gespecialiseerd in individuele reizen op maat. We brengen je rechtstreeks in contact met reisexperts die ter plaatse wonen. Zo ook in Zweden. Laat Elsbeth of Sylvia, de reisexperts van Zweden, je wensen weten, ontvang een reisvoorstel op maat en stel samen je ideale rondreis samen.

Om het boeken van een treinticket zo comfortabel en makkelijk mogelijk te maken, werken wij samen met The Train Traveller. Deze treinexpert helpt je bij het vinden van de beste route en het regelen van de reis. Zij kennen alle boekingssystemen op hun duimpje. 

Wil je met de trein naar Zweden reizen en daar zo milieuvriendelijk mogelijk verblijven? Kies dan voor onze Duurzame vakantie Zweden. Reis met het openbaar vervoer, slaap op de mooiste plekken in kleinschalige hotels en verken het Zweedse landschap te voet of met de fiets.

Waarom met de trein naar Zweden

  • Goed voor het klimaat: reizen met de trein
  • Reizen met de trein is een avontuur
  • Onderweg zie je meer én reis je comfortabeler

Met de trein naar Stockholm in Zweden (dagtreinen)

Reis je met een dagtrein naar de Zweedse hoofdstad Stockholm, dan kun je een overnachting plannen in Kopenhagen of Malmö. De reis naar deze steden duurt 11 tot 12 uur en dat is precies mooi voor een eerste reisdag. Het beste is om 's morgensvroeg te vertrekken. De ICE International naar Duitsland vertrekt vanuit Amsterdam 7 uur en vanuit Utrecht om 7:30 uur. Je kunt ook in Hengelo opstappen. Na een overstap in Osnabrueck en Hamburg, rijd je vervolgens door naar Kopenhagen. Daar arriveer je aan het einde van de middag. Je kunt er ook voor kiezen om meteen door te reizen naar Malmö. Deze treinrit duurt maar twintig minuten. Zowel Kopenhagen als Malmö zijn leuke steden voor een eerste tussenstop. De volgende ochtend of middag neem je de trein naar Stockholm, een rit van vijf uur. Deze trein vertrekt om de twee uur, dus je bent vrij om te kiezen welke trein je neemt.

Neem de tijd om ergens echt te zijn, een plek te ervaren en kennis te maken met de bewoners. Lees meer over de voordelen van slow travel.

Met de nachttrein naar Stockholm in Zweden

Reis je liever ’s nachts met de trein naar Zweden? Vanaf de tweede helft van 2022 gaat er een nachttrein van Hamburg naar Stockholm rijden. Dan vertrek je ook om 15.00 uur naar Hamburg. De nachttrein vertrekt om 23.30 uur. Deze trein is comfortabel en je kunt er lunchen en ontbijten. Rond 14.15 uur kom je in Stockholm aan. Zo sta je binnen 24 uur midden in de Zweedse hoofdstad.

Met trein en boot naar Göteburg of Stockholm in Zweden

Vind je reizen met de boot een mooi avontuur, combineer je treinreis dan met een ferry-overtocht. In dat geval neem je rond 09.00 uur de trein naar Hamburg, waar je overstapt op de trein naar Kiel. Rond 18.45 uur vertrekt vanuit Kiel de nachtferry van Stena Line naar Göteburg. Je kunt een fijne slaaphut reserveren en kiezen uit verschillende restaurants. In Göteburg kom je om 09.15 uur aan. Je blijft dan in deze stad om hier je rondreis te starten of je neemt de trein naar Stockholm, die er drie uur over doet. 

Ben je niet zo’n fan van de nachtboot? Dan kun je deze route ook overdag afleggen. Je overnacht dan niet op de boot, maar in Hamburg, Kopenhagen of Malmö.
 

Als je op zoek bent naar een duurzaam avontuur, dan is reizen met de trein het antwoord. Lees over alle voordelen van reizen met de trein op onze blog.

Interrailen

Interrailen is een mooie manier om te reizen naar je bestemming. Met een Interrail Pass reis je onbeperkt over alle grenzen in Europa heen met slechts één ticket. Er is keuze genoeg met meer dan 40.000 bestemmingen in zeker 30 landen. Je reist rond zonder lange incheckprocedures of wachtrijen en kan genieten van meer beenruimte, geen bagagebeperkingen, wifi en een geweldig uitzicht. Daarnaast kan je ook gebruik maken van nachttreinen, zodat je sneller lange stukken kunt overbruggen. Neem een kijkje welke treinpas het beste bij jouw plannen past.

Met de trein naar Zweeds Lapland

Wil je helemaal doorreizen naar het noorden en Zweeds Lapland verkennen? Dan is de dagelijkse nachttrein vanuit Stockholm de beste optie. In dit geval reis je eerst met de trein naar Stockholm, zoals we bovenaan dit artikel beschrijven. Je kunt onderweg stops maken in Kopenhagen of Malmö, allebei de moeite van een korte stedentrip waard. De volgende ochtend reis je vervolgens door naar Stockholm.

De trein naar Lapland vertrekt rond 18.00 uur uit Stockholm. Je kunt slapen in couchettes voor maximaal zes personen of in slaaprijtuigen voor maximaal drie personen. Aan boord kun je eten. De trein arriveert de volgende ochtend om 08.00 uur in Gällivare, maar je kunt ook blijven zitten en doorreizen naar Kiruna of Abisko Turiststation. Je komt dan rond 11.00 uur in Abisko aan.
 

Benieuwd hoe het is om met de trein naar Lapland te reizen? Eline van het reisblog Fairtrail vertelt in op deze pagina alles over haar treinreis naar Lapland.

Reizen in Zweden: de natuur in

In Zweden maak je prachtige rondreizen met je eigen huurauto. Je ontdekt de mooiste natuur en slaapt in duurzame accommodaties op unieke plekken. Onze lokale reisexpert stelt graag je ideale rondreis voor je samen.

Lees meer over de mooiste plekken in Zweden op Naturescanner.

Reizen met de trein duurzamer dan het vliegtuig?

Met het vliegtuig op en neer naar Zweden? Het is zo'n makkelijke keuze, maar helaas geen duurzame. De gemiddelde uitstoot van een retourtje Amsterdam-Stockholm is 598 kilogram. Als je kijkt naar de CO2-uitstoot van een autorit met twee personen is dat meer dan reizen met het vliegtuig. Gaan er meer personen mee in de auto? Dan wordt de uitstoot per persoon lager. Neem je de andere schadelijke broeikasgassen ook mee? Dan is een vlucht vervuilender dan op reis gaan met de auto. Maar ook de auto wint het niet van de trein. Ga je met de trein op weg naar Zweden? Dan is je uitstoot bijna twintig keer minder dan als je de auto pakt. Met dit verschil in uitstoot is de trein de meest duurzame optie voor je reis naar Zweden!

Plan jouw reis naar Zweden

Ben je op zoek naar een bijzondere Zweden rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met je reisexpert in Zweden. Sylvia of Elsbeth maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij een van onze Zweden specialisten.

Boek je internationale treinreis via The Train Traveller

Wil je duurzaam met de trein naar je bestemming reizen? Better Places werkt samen met The Train Traveller. Hier kun je terecht voor bijna alle treintickets binnen Europa en daarbuiten. De treinexperts van The Train Traveller kennen de verschillende boekingssystemen op hun duimpje en weten zo de beste prijs voor treintickets te vinden. Je hoeft zelf niet te puzzelen en alles wordt voor je geregeld. Wil je met de trein naar Zweden, vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan.

Veelgestelde vragen met de trein naar Zweden

Hoe lang duurt een treinreis naar Zweden?

Hoeveel klimaatvriendelijker is een treinreis dan een vlucht?

Wat is de beste reistijd voor een treinreis naar Zweden?