Met je eigen auto op reis gaan is heel ontspannen. Je hebt de tijd en ruimte om te stoppen waar je wilt en je kunt onderweg leuke overnachtingen inplannen. Doordat je over land reist, zie je onderweg veel meer dan dat je met het vliegtuig zou doen. Wil je Zweden gaan ontdekken? Rijd dan met de auto naar Zweden. Dat is makkelijker én sneller dan je misschien denkt.

Waarom met de auto naar Zweden 

 • Een auto biedt alle vrijheid. 
 • Reizen met de auto is ontspannen en comfortabel. 
 • Je ziet meer van Zweden én de landen die je onderweg doorkruist. 
 • Je reis begint al als je vertrekt. 
 • Je bepaalt je eigen route. 

Plan jouw reis naar Zweden

Ben je op zoek naar een bijzondere Zweden rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met je reisexpert in Zweden. Sylvia of Elsbeth maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij een van onze Zweden specialisten.

 

De beste autoroutes van Nederland naar Zweden 

Met de auto naar Zweden rijden is prima te doen. Zweden lijkt relatief ver weg, maar via Duitsland en Denemarken ben je er zo. Er zijn talloze verschillende autoroutes mogelijk, maar onderstaande routes liggen het meest voor de hand: 

 • De route die je kiest, hangt af van je bestemming in Zweden. Wil je naar de Zweedse westkust en in de stad Göteborg je rondreis beginnen? Dan neem je in het Noord-Duitse Kiel de ferry naar Göteborg. Je slaapt een nacht op de ferry en arriveert ’s ochtends in Göteborg. 

 • Wil je de kortste route nemen? Dan neem je in het Duitse Puttgarden de veerboot naar Rødby in Denemarken. Deze boot gaat elk half duur en duurt ook ongeveer een half uur. In Denemarken kun je kiezen: of je gaat voor een tweede bootreis tussen Helsingør en Helsingborg in Zweden, of je neemt de beroemde Öresundbrug (let op, tol!) naar Malmö.  

 • Neem je liever geen boot, dan reis je via een serie bruggen naar Zweden. In dat geval rijd je via Hamburg in Noord-Duitsland naar Kopenhagen. Daar rijd je via de Öresundbrug naar Malmö in Zweden.  

Is met de auto naar Zweden rijden niks voor jou? Wat dacht je van een reis met de trein naar Zweden? Dat is niet alleen heel ontspannen, je kunt onderweg ook een paar mooie stops maken.

Autorijden in Zweden: de feiten 

De wegen in Zweden zijn uitstekend. Ze zijn goed onderhouden en de richting staat goed aangegeven. Dat maakt autorijden in Zweden makkelijk en comfortabel. Je hoeft bijna geen rekening te houden met tolwegen (er is alleen een klein stukje tol bij Sundsvall), maar voor een aantal bruggen rond Göteborg en Stockholm moet je wel tol betalen. In deze steden geldt bovendien een congestion tax, een verkeersdrukteheffing. Deze belasting is bedoeld om de drukte in de binnensteden te beperken. Je krijgt je rekening automatisch thuisgestuurd, dus ter plekke hoef je niet te stoppen om te betalen. 

Let op! Rijden in Zweden is rustig en ontspannen, maar houd wel rekening met overstekende dieren, vooral tijdens de schemer. Vooral elanden en rendieren veroorzaken regelmatig ongelukken. 

Verkeersregels in Zweden 

Ga je rijden in Zweden, lees je je dan van tevoren even in over de verkeersregels. Je moet in Zweden tenminste je dimlichten aan hebben, omdat je altijd zichtbaar moet zijn. Je mag beide weghelften gebruiken, als dat nodig is om anderen te laten passeren. Reis je met kinderen? Tot hun zevende moeten ze in een kinderzitje zitten. De snelheidslimieten zijn als volgt: in de bebouwde kom mag je 50 kilometer per uur rijden, daarbuiten 70. Op de autosnelweg geldt 90-110 kilometer per uur. Reis je met een caravan, dan is 80 je limiet. 

Wil je meer inspiratie voor je autoreis? Lees meer over slow travel items.

Wat moet je meenemen in de auto? 

Je bent in Zweden verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben. Die mag niet in de kofferbak liggen, maar moet binnen handbereik zijn. Verder wordt geadviseerd om deze spullen ook in de auto te leggen: 

 • Een veiligheidsvest. 
 • Verbanddoos en brandblusser. 
 • Sleepkabels en startkabels. 
 • Reservelampen. 

Tanken in Zweden 

De meeste benzinestations in Zweden zijn zelfbedieningsstations. Je betaalt bij de kassa. LPG is moeilijk verkrijgbaar in het zuiden en midden van Zweden en in het noorden zelfs helemaal niet. Rijd je door dunbevolkte gebieden in het midden of noorden van Zweden? Dan kom je weinig tankstations tegen. Tank daarom altijd op tijd en wacht niet tot je tank bijna leeg is. 

Benieuwd naar reiservaringen van Zweden? Lees meer op onze blog.

Reizen naar Zweden met elektrische of hybride auto 

Heb je een elektrische of hybride auto? Dan kun je ook prima naar Zweden rijden. Zorg wel dat je je reis goed plant, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zweden heeft ruim 9500 laadpunten, vooral in het zuiden van het land en in de grote steden. Vanaf Sundsvall in Midden-Zweden kun je niet meer goed elektrisch opladen. Er zijn weinig laadpunten en de afstanden zijn te groot. 

Auto opladen tips

Wil je weten waar je de auto op kunt laden? Kijk dan op deze websites: 

Wil je weten bij welke hotels in Duitsland, Denemarken en Zweden je je auto kunt opladen? Kijk dan op www.hotelsmetlaadpaal.nl. Onze lokale reisspecialisten in Zweden geven je graag advies over het reizen met een elektrische auto in Zweden. 

Met de auto reizen in Zweden: volop mogelijkheden 

Zweden is een ideaal land om met de auto te verkennen. Je rijdt makkelijk naar de meest afgelegen natuurgebieden en hebt alle tijd om onderweg te stoppen waar je maar wilt. 

Wil je Zweden met eigen auto of huurauto leren kennen? Onze lokale reisexperts stellen graag je ideale rondreis voor je samen. Neem contact met hen op voor een vrijblijvend voorstel op maat. 

Veelgestelde vragen met de auto naar Zweden 

Hoe lang duurt de autoreis van Nederland naar Zweden?

Kun je goed parkeren in Zweden?

Wat is de beste reistijd voor een autoreis naar Zweden?