Je hoort het regelmatig: in de zomer stikt het in Zweden van de muggen. Maar heb je echt zoveel last van muggen als gezegd wordt? Of valt het mee met de overlast en kun je er makkelijk iets tegen doen? Onze lokale reisexperts Elsbeth en Sylvia geven hun tips over muggen in Zweden. “De hoeveelheid muggen lijkt elk jaar minder te worden.”

Muggen Zweden in het kort:

  • Het muggenseizoen is tussen mei en september
  • De Zweedse kust heeft minder last van muggen
  • Aantallen variëren per seizoen en gebied

Wanneer zijn er muggen in Zweden?

Het muggenseizoen in Zweden duurt van de lente (mei/juni) tot aan het begin van de herst (eind augustus/begin september). De kriebelmuggen vind je voornamelijk aan het eind van het seizoen, en deze zijn zeer hatelijk. De hoeveelheid muggen varieert echter per maand en gebied. Soms is het op een plek muggenvrij en zie je ze een kilometer verderop wel vliegen. De muggenaantallen hangen ook af van de hoeveelheid regen die er gevallen is in de lente en het begin van de zomer. De Zweedse mug is overigens anders dan zijn Nederlandse soortgenoot: groter én langzamer. Zo krijg je hem makkelijker te pakken. De kriebelmug nestelt zich op je, en krijg je enkel weg door hem dood te knijpen.

Waar zitten er muggen in Zweden?

De meeste muggen zitten in het noorden van Zweden, in Lapland. Aan de kust vind je minder muggen dan in het binnenland. Reisexpert Elsbeth: “In Nederland woonde ik aan het water en daar had ik altijd erg veel last van muggen. In Zweden is dat veel minder. Het hangt er wel vanaf waar je verblijft. Hoe noordelijker je komt, hoe meer muggen je tegenkomt. En hoe verder je het binnenland intrekt, hoe groter de muggenkansen. Wil je bijvoorbeeld wandelen in de Zweedse bergen? Dan kun je het beste eind augustus of in september reizen.” Reisexpert Sylvia: “De hoeveelheid muggen in Zweden verschilt per jaar, maar mijn man (die allergisch is voor muggenbeten) en ik hebben het idee dat het elk jaar minder wordt.” Kortom: muggen hoeven je niet tegen te houden om in de zomer naar Zweden te gaan. 

Wat kun je doen tegen muggen in Zweden?

Wat als je toch muggen tegenkomt in Zweden? Dan kun je het volgende doen:

  • Muggen zijn het actiefst tijdens de schemering en bij stilstaand water en moerassen. Smeer jezelf dan extra goed in met DEET. In elke apotheek in Zweden kun je Djungelolja kopen, een Zweedse DEET. Die beschermt goed tegen muggen en andere insecten. Geen fan van het chemische DEET? Kies dan voor een etherische olie, zoals lavendelolie, citronellaolie, kokosolie of eucalyptusolie.
  • Draag lichte, loszittende kleding. Anders steken de muggen door je kleding heen. Zorg voor schone kleding en een fris lijf, want muggen zijn dol op oud zweet.
  • Blijf in de zon en wind zitten en vermijd schaduwrijke plekken. Juist uit de wind en in de schaduw voelen muggen zich prima thuis.
  • Koop een Thermacell. Er zijn verschillende varianten, van draagbaar tot een apparaat wat je op een vaste plek neerzet. Het geursponsje in dit apparaat geeft een geur af die voor ons niet te ruiken is, maar die de muggen meteen wegjaagt.
  • Een kampvuur, barbecuerook en muggenspiralen werken ook om muggen weg te houden. Binnen kun je een muggenstekker gebruiken.
  • Binnen kun je een ventilator aanzetten, dat houdt de muggen weg.

Heeft een mug je toch te pakken gekregen? Gebruik dan Salubrin, dat goed werkt tegen de jeuk. Een goed alternatief is de Bite Away-behandelpen.
 

Meer praktische info Zweden

Wil je nog meer informatie over Zweden zelf? Bekijk dan onze Praktische info Zweden.

Veelgestelde vragen Zweden

Is het echt zo erg gesteld met de Zweedse muggen?

De verhalen over muggen in de Zweedse zomer zijn bekend, maar in de praktijk valt het vaak erg mee. Het is dan niet erger dan in Nederland. Muggen zitten wel vaak bij water en steken vooral in de schemering. Houd daar in elk geval rekening mee.

Waar komen de meeste muggen voor in Zweden?

Het aantal muggen in Zweden varieert sterk per seizoen en per gebied. Het kan prima zijn dat je er weinig last van hebt. De meeste muggen zitten in het noorden van Zweden of in het binnenland. Blijf je aan de kust, dan kom je ze een stuk minder vaak tegen.

Kun je iets doen tegen muggen in Zweden?

Neem voor de zekerheid voorzorgsmaatregelen. Neem lichte, loszittende kleding mee. Zorg voor goede anti-muggenspray met DEET en smeer je voor de schemering goed in. Muggenspiralen, muggenstekkers en crème tegen jeukende muggenbulten zijn ook aanraders.

Benieuwd wanneer het beste moment is om het mooie Zweden te bezoeken? Wij vertellen jou graag over de beste reistijd voor Zweden.