Noord-Macedonië's top bezienswaardigheden

Top 5 bezienswaardigheden Noord-Macedonië volgens Ema

  • Meer van Ohrid
  • Nationale parken
  • Hoofdstad Skopje
  • Watervallen van Vevchani
  • De Matka kloof

Bezienswaardigheden Noord-Macedonië: het meer van Ohrid

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië is het meer van Ohrid. Het meer staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en rond het water is veel te doen en te zien. Aan het meer ligt bijvoorbeeld de oude stad Ohrid, die ook op de lijst van UNESCO staat. Hier vind je honderden kerken, archeologische opgravingen en eeuwenoude gebouwen. Zeker niet overslaan: het indrukwekkende antieke amfitheater van Ohrid. Aan het meer ligt ook het eeuwenoude klooster van Sveti Naum, op een prachtige locatie tussen het groen. Voor archeologieliefhebbers is de Bay of Bones een aanrader. Dit is een archeologisch complex met opgravingen uit de Brons- en de IJzertijd. Op het meer zelf kun je mooie boottochten maken en ook de stranden zijn de moeite waard. Een ideale plek om lekker relaxen.

De drie nationale parken van Noord-Macedonië ​

Houd je van ongerepte natuur, dan zit je in Noord-Macedonië goed. Het land heeft drie nationale parken waar je mooie wandelingen kunt maken, langs valleien, kloven en watervallen. Het bergachtige Galičica National Park heeft bovendien mooie grotten en hier leven veel wilde dieren. Het is leuk om naar de top van de Magaroberg te klimmen, voor een panoramisch uitzicht over de meren van Ohrid en Prespa. Pelister National Park in het Baba-bergmassief heeft bergen van 2600 meter hoog en hier leven onder andere vossen, wolven en beren. In het grootste nationale park van Noord-Macedonië, Mavrovo, kun je overnachten in een ecohotel en maak je van dichtbij mee hoe de locals in dit gebied leven.

Wil je weten hoe je met de trein naar Noord-Macedonië kunt reizen? Lees dan eens onze blog met de beste tips.

Bezienswaardigheden Noord-Macedonië: ontdek hoofdstad Skopje ​

In het noorden van Noord-Macedonië ligt de hoofdstad van het land, Skopje. Het is één van de oudste steden van het land en er is hier veel te zien. Wandel door de bazaar en neem een kijkje bij de bijzondere winkels en de Ottomaanse moskeeën. Bezoek ook de 14e-eeuwse Sveti Spas-kerk, die deels ondergronds is gebouwd. Voor het mooiste uitzicht over de stad neem je de kabelbaan naar het grootste kruis ter wereld, het Millennium-kruis. Bezoek verder de St. Pantelejmon-kerk op de flanken van Mount Vodno en wandel door het oude centrum van Skopje. Ook niet te missen: de Stone Bridge. Deze brug werd gebouwd in de zesde eeuw en heeft vele aanslagen overleefd.

De mooie watervallen van Vevchani ​

Terug naar de natuur, want Noord-Macedonië heeft nog veel meer mooie natuurlijke bezienswaardigheden. De watervallen en bronnen van Vevchani mag je zeker niet overslaan als je een rondreis Noord-Macedonië maakt. De watervallen liggen in een prachtige groene omgeving en je maakt hier de mooiste wandelingen. Vanaf de verschillende bruggetjes kun je het kraakheldere water het beste bewonderen. In het dorpje Vevchani vind je leuke restaurants waar je de Noord-Macedonische keuken leert kennen. Wil je de watervallen op hun mooist zien? Bezoek ze dan in het voorjaar, als het waterpeil het hoogst is.

Het helderblauwe water van Matka Canyon ​

Één van de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië is Matka Canyon, een kloof die je makkelijk kunt bezoeken als dagtrip vanuit Skopje. De kloof is ontstaan dankzij de rivier Treska. Knalgroen water stroomt door de kloof, die wordt omzoomd door hoge, ruige kliffen. Je kunt een wandeling van zes kilometer langs de kloof maken en de mooiste uitzichten bewonderen, maar let wel op: tegen het einde toe wordt het pad steeds minder goed. Het kan beter zijn om wat eerder om te keren. Bij de kloof kun je ook een grot bezoeken. Op een klif ligt bovendien het St. Nikola Shishevski-klooster. Je kunt hier alleen met een gids naartoe, want het pad is lastig te vinden.

Plan jouw reis naar Noord-Macedonië

Ben je op zoek naar een bijzondere Noord-Macedonië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ema, de reisexpert in Noord-Macedonië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ema.

Noord-Macedonië met kinderen

Noord-Macedonië is volgens Ema bovendien erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen.  De bezienswaardigheden in Noord-Macedonië zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de vele mogelijkheden rondom het meer van Ohrid en zich ongetwijfeld vermaken met een kano tochtje door de Matka kloof. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis.

Beste reistijd Noord-Macedonië

Je kunt Noord-Macedonië het beste in de zomermaanden bezoeken. In de winter kan er sneeuw liggen. Ook in de lente en herfst is Noord-Macedonië erg mooi. Lees meer over de beste reistijd Noord-Macedonië.

Duurzaam reizen in Noord-Macedonië

De unieke cultuur en diversiteit aan natuurgebieden in Noord-Macedonië moet beschermt worden. Daarom is het belangrijk dat je als reiziger zo duurzaam mogelijk reist. Slaap in kleinschalige ecolodges die zo min mogelijk impact hebben op de natuur en ga op pad met lokale gidsen die hun gebied op hun duimpje kennen. Noord-Macedonië is een bestemming die nog niet door de standaard toerist ontdekt is. Dit betekent dat het er relatief rustig is en je authentieke belevenissen kunt creëren met de lokale bevolking. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.