Voor de meeste mensen is de Balkan een mysterieuze regio in Oost-Europa, die beelden oproept van romantische, geïsoleerde landen met ruige landschappen. De landen van de Balkan komen steeds meer in de belangstelling te staan als opkomende vakantiebestemmingen, vanwege hun imponerende natuur, bewogen geschiedenis en kleurrijke cultuur. Maar welke landen horen bij de Balkan en wat kan je er doen?

Deze landen horen bij de Balkan

  • Kroatië
  • Servië
  • Bosnië-Herzegovina
  • Montenegro
  • Kosovo
  • Albanië
  • Noord-Macedonië
  • Bulgarije

Lijkt een rondreis in de Balkan echt iets voor jou?

Wil jij graag een bijzondere rondreis maken in dit nog ondergewaardeerde deel van Europa? Neem dan zeker een kijkje bij onze geweldige voorbeeldreizen door: Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië, Montenegro, Kroatië en Slovenië.
Nog niet overtuigd? lees dan nog even verder!

Welke landen horen bij de Balkan?

Met de Balkan wordt het bergachtige schiereiland bedoeld dat zich zuidwaarts uitstrekt van de rivieren de Sava en de Donau tot aan de zuidpunt van Griekenland en de voormalige landen van Joegoslavië (Servië, Kroatië, Slovenië, Montenegro, Noord-Macedonië, Kosovo en Bosnië-Herzegovina), Albanië, Bulgarije en Griekenland omvat. Een groot deel van de bevolking spreekt een Slavische taal (alleen Griekenland en Albanië hebben afwijkende talen) en bijna alle landen volgen een vorm van het Orthodoxe Christendom (uitgezonderd Slovenië en Kroatië, die katholiek zijn). Omdat de meeste landen (wederom uitgezonderd Slovenië en delen van Kroatië) eeuwen onder Turks bewind hebben geleefd vind je ook veel Islamitische invloeden, in de architectuur, de religie en de keukens. Het communisme heeft daarnaast in alle landen (behalve Griekenland) zijn sporen nagelaten.

Welke landen horen bij de Balkan – tussen de Dinarische Alpen en de zee

Geografisch worden deze landen gekenmerkt door de Dinarische Alpen, een gebergte dat van de Alpen in Oostenrijk tot in Noord-Albanië doorloopt en toppen van meer dan 2000 meter hoog heeft en een hoge bergrug die zich van Bulgarije naar Griekenland uitstrekt. De vlakke gedeeltes van Servië en Kroatië vallen, strikt genomen, buiten de Balkan. Het Balkanschiereiland wordt aan de westkant begrensd door de prachtige Adriatische en Ionische kusten en aan de oostkant door de Zwarte Zee, met zijn eindeloze zandstranden en de Egeïsche Zee, waar vele honderden eilanden liggen.

Kroatië

Kroatië ligt net op de grens van Midden-Europa en de Balkan en het land vertoont culturele sporen van beide invloedssferen. De kust van Kroatië heeft eeuwen tot de Venetiaanse invloedssfeer behoord en dat zie je terug in mediterraanse steden als Split en Dubrovnik. Kroatië heeft daarnaast een spectaculaire kustlijn met honderden bewoonde eilanden, stranden en baaien. In het bergachtige binnenland vind je natuurwonders als de meren van Plitvice en de Dinarische Alpen.

Kroatië is de ideale bestemming voor een rondreis met het hele gezin. Wij geven vast een voorzetje met deze avontuurlijke familiereis door Kroatië.

Servië

Servië geldt als het hartland van het oude Joegoslavië. In het vlakke land ten noorden van de Donau en de Sava vind je Hongaarse invloeden en Midden-Europese steden met Habsburgse centra. De Donau is hier heel bepalend voor het landschap. De hoofdstad Belgrado is echt een opkomende bestemming: een bruisende, onontdekte stad. Het zuidwesten van Servië is compleet anders. Hier ben je echt op de Balkan en vind je nog veel Turkse overblijfselen. In de uitlopers van de Dinarische Alpen ligt het Tara Nationaal Park, met spectaculaire kloven en rivieren.

Lees meer over de mooiste plekken in Servië op Naturescanner.

Bosnië-Herzegovina

In Bosnië-Herzegovina is het multi-culturele smorgasbord dat de Balkan vormt misschien wel op zijn aantrekkelijkst. Steden als Mostar en Sarajevo beschikken over eeuwenoude oude Turkse wijken, maar je vindt er ook Orthodoxe kloosters en katholieke kerken, naast Communistische torenflats. Daarnaast kun je prachtige meerdaagse tochten maken door de bergen. De Via Dinarica, een wandeltocht van een aantal weken door 7 Balkanlanden doorsnijdt het hele land. De Joegoslavië-oorlog, de woedde in de jaren 90 van de vorige eeuw, heeft grote littekens nagelaten in het land.

Wil je meer lezen over Bosnië-Herzegovina? Bekijk de mooiste plekken in Bosnië-Herzegovina op Naturescanner. 

Montenegro

Het kleine Montenegro heeft een heel eigen geschiedenis, voor een deel bepaald door de invloedssfeer van Venetië, voor een deel door de Turkse overheersing. Dit vind je terug in prachtige ommuurde kustplaatsjes als Kotor, Perast en Budva. Daarnaast is dit misschien wel het ruigste land van de Balkan, met verschillende bergketens en maar liefst 5 Nationale Parken, waar je kunt wandelen, raften, rotsklimmen en fietsen. De kust is van oudsher vermaard om zijn natuurschoon, met perfecte baaien en strandjes. De Baai van Kotor is een fjord van 16 kilometer diep, omringd door 1500 meter hoge bergen: de grootste fjorden van Europa buiten Noorwegen!

Reizen in Europa kan prima met de trein. Dat is niet alleen beter voor het milieu. Het is ook nog een stuk comfortabeler. Wij zetten alle voordelen van reizen met de trein voor je op een rij. 

Kosovo

Kosovo is nog een jong land dat zich pas in 2008 eenzijdig van Servië heeft afgescheiden. Ook Kosovo was het toneel van enorme verwoestingen in de Joegoslavië oorlog. De etnische mix van Islamitische Albaniërs en Orthodoxe Serviërs zorgt nog steeds af en toe voor onrust maar ook voor een spannende culturele mix, wat tot uiting komt in steden als Prizren en Pristina . Hoewel het een klein land is, is de natuur zo ruig en afwisselend, dat je er makkelijk twee weken kunt rondreizen. En…je bent één van de weinige toeristen!

Albanië

Albanië is lang de grote onbekende geweest van Europa, opgesloten als het was onder het verstikkende regime van Enver Hoxha, die een eigen vorm van Communisme nastreefde en het land helemaal van de buitenwereld afsloot. Pas de afgelopen twintig jaar stelt Albanië zich open voor bezoekers. Want Albanië heeft heel veel te bieden: een prachtige kust, mooie oude steden met Turkse invloeden, de twee grootste meren van Europa en een fantastisch ruig berglandschap, waarvan de “vervloekte Bergen’ in het noorden het meest tot de verbeelding spreken. Deze bergen maken deel uit van de Dinarische Alpen en zijn onderdeel van de Via Dinarica.

Bulgarije

Bulgarije is een van de meest diverse landen in de Balkan. Het is een culturele samensmelting met Griekse, Slavische, Perzische en Ottomaanse invloeden. Je vindt hier daarom ook erg veel festivals in verschillende thema's. Bulgarije draait niet alleen om cultuur. Ook de natuur is van groot belang en verrast menig wereldreiziger. De uitgestrekte nationale parken met talloze wandelpaden bieden outdoorliefhebbers de mogelijkheid om de natuur in te trekken. Doordat de meeste toeristen zich verzamelen nabij de Zwarte Zee, heb je de natuurgebieden en het culturele rijkdom vrijwel voor jezelf. 

Noord-Macedonië

De bekendste plek in Noord-Macedonië is het meer van Ohrid dat voor de helft aan Albanië grenst. In de zomer vind je hier dan ook veel toeristen. Gelukkig is de rest van Noord-Macedonië nog vrij onbekend. Zeker onder de West-Europese bevolking. De ultieme gelegenheid om dit fascinerende Balkanland op je gemak te verkennen. De nationale parken kennen veel fiets- en wandelpaden en daarom is Noord-Macedonië dan ook perfecte bestemming voor een actieve reis. Daarnaast ervaar je natuurlijk ook de warmte van de lokale bevolking die je met liefde over hun land vertellen.

Met een Interrail pas door de Balkan

Wil je maximale flexibiliteit op je treinreis door de Balkan? Kies dan voor een Interrail pas. Het mooie van reizen met een Interrail pas is dat de reisdata niet vaststaan. Je kunt gaan en staan waar en wanneer je wilt. Lees hier een blog over de voordelen van reizen met Interrail. Je kunt je Interrail pas regelen via de Train Traveller. Zij kunnen je ook gelijk meer informatie geven over de beste route.