Van makkelijk tot zwaar: wandelen in Pelister National Park

Het bergachtige Pelister National is gemaakt voor wandelaars die van een uitdaging houden. In het park vind je verschillende gemarkeerde wandelroutes. Zo kun je een wandeltocht van 21 kilometer maken naar Peak Pelister, met 2600 meter hoog een forse piek. Gaat je dat net iets te ver, dan zijn er ook kortere wandeltochten mogelijk. Zo kun je van Hotel Molika naar Kopanki en Jorgov Kamen lopen en weer terug. Kijk van tevoren goed naar de verschillende wandelroutes in het park en kies er eentje uit die goed bij je past. De routes zijn onderverdeeld in de categorieën light, medium en heavy. Vind je het fijner om met een gids te lopen, dan kun je die in Pelister makkelijk inhuren.

Wandelen Noord-Macedonië: Mavrovo National Park

Het bosrijke, bergachtige Mavrovo National Park is heel divers qua flora en fauna. Er leven wolven, bruine beren, reeën en zelfs lynxen. Voor een grotere kans om dieren te spotten is het een aanrader om met een gids te gaan wandelen, want hij of zij weet precies waar de dieren het vaakste te vinden zijn. Ga je liever zelf op pad, dan kan dat natuurlijk ook. Kies bijvoorbeeld voor de trek van het infopunt naar Peak Koza en Vrben, een mooie tocht van elf kilometer met uitzichten over de Mavrovo Vallei. Wil je wat langer lopen, dan is het wandelpad boven het dorp Leunova ook prachtig. Dit bosrijke rondje is twintig kilometer lang en staat goed aangegeven. Juist op zoek naar een kortere trail? Boven het dorp Mavrovo is een mooi pad van vijf kilometer uitgezet.

Ben je geïnteresseerd in een mooie wandelreis door Noord-Macedonië? Bekijk dan eens deze voorbeeldreis.

Galičica National Park en het meer van Ohrid

Het meer van Ohrid is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië. Het meer zelf is prachtig, langs de oevers liggen oude kloosters en archeologische opgravingen en het stadje Ohrid is een fijne plek om een paar dagen te verblijven. De omgeving van het meer is ideaal voor het maken van mooie wandelingen. Je kunt makkelijk losse dagwandelingen maken in Galičica Nationaal Park, want er lopen wandelpaden door het hele park. Je kunt bijvoorbeeld naar de top van de Magaro lopen, het hoogste punt van het bergachtige natuurgebied. Hier heb je een prachtig uitzicht over het meer van Ohrid en het meer van Prespa. Heb je zin in een meerdaagse wandeling, dan is Ohrid daarvoor ook een prima startpunt.

Wandelen door de Matka kloof

Op twintig kilometer van hoofdstad Skopje ligt de Matka Canyon, een spectaculaire kloof die werd gevormd door de knalgroene rivier Treska. De omgeving is hier schitterend en je kunt een wandeling van zes kilometer langs de kloof maken. Een mooie tocht, waarbij je kunt rekenen op mooie uitzichten over de rivier en de hoge kliffen. Het begin van het pad is heel goed te doen, maar hoe verder je komt, hoe minder goed begaanbaar het is. Houd daar rekening mee. Heb je zin in een uitdaging? Klim dan samen met een gids naar het St. Nikola Shishevski-klooster op de rand van de kloof.

Wandelen door de hele Balkan: de Via Dinarica

Kun je echt geen genoeg krijgen van het wandelen en zie je een meerdaagse tocht helemaal zitten, kijk dan eens naar de Via Dinarica. Dit unieke wandelpad leidt door Noord-Macedonië, Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Kosovo, Servië en Albanië. Het pad is maar liefst 2000 kilometer lang en voert je dwars door de ruige Dinarische Alpen. Natuurlijk kun je de tocht opdelen in losse etappes, zodat je steeds een ander stuk van het pad wandelt. Een ultiem wandelavontuur!

Plan jouw reis naar Noord-Macedonië

Ben je op zoek naar een bijzondere Noord-Macedonië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ema, de reisexpert in Noord-Macedonië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ema.

Noord-Macedonië met kinderen

Noord-Macedonië is volgens Ema bovendien erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen.  De bezienswaardigheden in Noord-Macedonië zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de vele mogelijkheden rondom het meer van Ohrid en zich ongetwijfeld vermaken met een kano tochtje door de Matka kloof. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis.

Beste reistijd Noord-Macedonië

Je kunt Noord-Macedonië het beste in de zomermaanden bezoeken. In de winter kan er sneeuw liggen. Ook in de lente en herfst is Noord-Macedonië erg mooi. Lees meer over de beste reistijd Noord-Macedonië.

Duurzaam reizen in Noord-Macedonië

De unieke cultuur en diversiteit aan natuurgebieden in Noord-Macedonië moet beschermt worden. Daarom is het belangrijk dat je als reiziger zo duurzaam mogelijk reist. Slaap in kleinschalige ecolodges die zo min mogelijk impact hebben op de natuur en ga op pad met lokale gidsen die hun gebied op hun duimpje kennen. Noord-Macedonië is een bestemming die nog niet door de standaard toerist ontdekt is. Dit betekent dat het er relatief rustig is en je authentieke belevenissen kunt creëren met de lokale bevolking. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.