Noord-Macedonië is een reis terug in de tijd

Marjana: “Noord-Macedoniërs leven nog zoals de rest van de Europeanen 30-40 jaar geleden leefden. Hoewel het grootste gedeelte van de mensen toegang tot internet heeft, hebben ze een andere, minder gehaaste stijl van leven. Zeker buiten de grote stad hebben mensen nog alle tijd van de wereld en komen graag een praatje maken. 

Ema: “In de hoofdstad Skopje leiden de Noord-Macedoniërs een leven zoals in vrijwel alle grote steden in de wereld, maar zodra je de stad verlaat is het een totaal ander verhaal. De mensen hier leven volgens de oude tradities en zijn bijzonder vriendelijk. Wees niet verbaasd dat je, als je iemand om de weg vraagt, eindigt aan hun tafel met rakiya (lokale brandewijn) en meze (salade en hapjes). En, we zeggen het zelf half-grappend: in ons land zijn er bijna net zo veel restaurants en cafés als inwoners.

Noord-Macedonië biedt een ongekende culturele mix

Marjana: “Elk land heeft natuurlijk een culturele erfenis. Maar het verschil is dat die cultuur in Noord-Macedonië zo levend en gevarieerd is. Vanuit de Matka Canyon, waar drie veertiende eeuwse kerken staan, ben je in 15 minuten in Tetovo waar de Gekleurde Moskee en het Bekteshi Klooster te vinden zijn. In het oosten van het land vind je belangrijke Byzantijnse kloosters als het Joakim Osogivski en Lesnovski klooster, terwijl je niet ver daarvan, over de heuvels, geïsoleerde dorpjes van de Yuruk stam aantreft, eeuwenoude Turkse gemeenschappen die 6 eeuwen geleden met het Ottomaanse leger meekwamen en hun eigen tradities en ambachten hebben bewaard.

Ema: “Zelfs als je geen geschiedenis-fanaat bent zijn onze sites onmisbaar. Je vindt ze overal: langs de weg, op een berg, in de velden. Moet je voorstellen: Alexander de Grote, de Romeinen, de Byzantijnen, de Ottomanen, de Nazi’s en de Communisten, ze hebben allemaal hun sporen in het land en de bevolking nagelaten.”

Wil je weten hoe je met de trein naar Noord-Macedonië kunt reizen? Lees dan eens onze blog met de beste tips.

Reizen door Noord-Macedonië: De natuur is wild en ongerept 

Ema: “De bergen maken 75% van Noord-Macedonië uit, samen met honderden rivieren, meren, kloven en watervallen. In het westen vind je de alpiene Sharr Mountains, die onderdeel zijn van de spectaculaire Via Dinarica-trail. In het oosten liggen de Rhodope Mountains, oude bergen, met afgeronde toppen, ideaal voor het maken van lange, niet al te zware looptochten. Het wandeltoerisme is nog niet zo ontwikkeld als in de omringende landen, maar dat betekent dat je de natuur meestal voor je alleen hebt.”

Je eet en drinkt er als een koning

Marjana: “We zijn enorm trots op onze rijke en smakelijke keuken. ‘Slow cooking’ zou in Noord-Macedonië uitgevonden kunnen zijn. Het eten is beïnvloed door de Mediterrane en Turkse keukens en vrijwel alle ingrediënten komen uit de eigen, biologische, moestuin. We beginnen een traditionele maaltijd met rakiya en “meze” – salades, Noord-Macedonische geitenkaas, geroosterde paprika en groentes. In onze tours zit vaak een bezoek aan authentieke dorpjes, met stenen huizen, waar onze klanten even deel kunnen uitmaken van het dagelijkse leven: tomaten plukken in de tuin, eieren rapen in de kippenren of schapen melken en kaas leren maken. Je vindt daarnaast overal bijzonder gezellige restaurantjes waar je op een terras, onder de wijnranken, voor een zeer lage prijs heerlijk kunt eten.”

Ema: “Noord-Macedonië is de nummer 1 ‘foodie’ bestemming in de Balkan. Voor zo’n klein land als het onze hebben we een geweldige variatie aan gerechten, op smaak gemaakt met lokale kruiden en perfect klaargemaakt. En de wijn! We hebben zo’n 300 dagen zon per jaar, dus de druiven barsten van de smaak. Hoewel onze wijnen nog niet zo bekend zijn buiten onze landgrenzen werd onze Sryah wijn onlangs gekozen tot de twee-na- beste in de wereld!”

Plan jouw reis naar Noord-Macedonië

Ben je op zoek naar een bijzondere Noord-Macedonië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ema, de reisexpert in Noord-Macedonië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ema.

Noord-Macedonië met kinderen

Noord-Macedonië is volgens Ema bovendien erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen.  De bezienswaardigheden in Noord-Macedonië zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de vele mogelijkheden rondom het meer van Ohrid en zich ongetwijfeld vermaken met een kano tochtje door de Matka kloof. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis.

Beste reistijd Noord-Macedonië

Je kunt Noord-Macedonië het beste in de zomermaanden bezoeken. In de winter kan er sneeuw liggen. Ook in de lente en herfst is Noord-Macedonië erg mooi. Lees meer over de beste reistijd Noord-Macedonië.

Duurzaam reizen in Noord-Macedonië

De unieke cultuur en diversiteit aan natuurgebieden in Noord-Macedonië moet beschermt worden. Daarom is het belangrijk dat je als reiziger zo duurzaam mogelijk reist. Slaap in kleinschalige ecolodges die zo min mogelijk impact hebben op de natuur en ga op pad met lokale gidsen die hun gebied op hun duimpje kennen. Noord-Macedonië is een bestemming die nog niet door de standaard toerist ontdekt is. Dit betekent dat het er relatief rustig is en je authentieke belevenissen kunt creëren met de lokale bevolking. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.