1. De natuur is enorm spectaculair

De Baai van Kotor in Montenegro is qua landschap te vergelijken met de Noorse fjorden. Prachtig dus! Hoge, donkere bergen rijzen op langs het water en de grillige pieken omlijsten pittoreske stadjes. De baai heeft de vorm van een vlinder en bestaat eigenlijk uit vier kleinere baaien: de Golf van Herceg Novi, de Golf van Tivat, de Golf van Risan en de Golf van Kotor. Vanaf de ingang leidt de Baai van Kotor zo’n 28 kilometer landinwaarts, met smalle doorgangen en prachtige uitzichten. Je kunt de hele baai rondrijden en stoppen op de mooiste uitzichtpunten, met vol zicht op het heldere water en de ruige bergen erlangs.

Baai van Kotor: Sfeervolle plaatsjes

Naast natuur heeft de Baai van Kotor ook volop culturele bezienswaardigheden, zoals prachtige oude stadjes. De vestingstad Kotor mag je zéker niet missen, want deze stad is een pareltje. Kotor wordt omringd door een indrukwekkende stadsmuur en het oude centrum barst van de smalle straatjes, leuke pleinen, oude gebouwen en gezellige terrasjes. Kerken zijn er ook volop. Breng in elk geval een bezoek aan de 12e-eeuwse kathedraal van St. Tryphon en de orthodoxe Sveti Luka-kerk. Kotor is niet de enige mooie plaats in de Baai van Kotor. Het dorpje Perast is ook de moeite waard en meteen te herkennen aan de Venetiaanse toren. Perast is klein, maar een fijne plek om een paar uur rond te wandelen en de smalle straatjes te verkennen. Heb je tijd over? Neem dan een bootje naar de eilanden die vlak voor de kust liggen. Eiland Our Lady of the Rocks is een bezoek waard vanwege de oude kerk met museum.

Goed voorbereid op reis naar Montenegro? Bekijk dan de praktische informatie voor je rondreis.

3. Je kunt mooie wandelingen maken in Kotor

Ook als je graag actief bent op reis is een bezoek aan de stad Kotor een must. Hoog boven de stad torent namelijk het fort van San Giovanni en de klim naar boven is schitterend. Je loopt zigzaggend de berg op en geniet onderweg van de mooiste uitzichten over het stadje en de baai. Zo zie je pas echt hoe indrukwekkend de natuur in Montenegro is. Het is een pittige klim, met 1355 treden en een lengte van 1,2 kilometer. Toch nog niet uitgeklommen? Maak dan ook de hike naar The Ladder of Kotor, met maar liefst zeventig haarspeldbochten en 940 hoogtemeters. Ook weer een forse wandeling, maar de uitzichten zijn spectaculair en de perfecte beloning voor je harde werk.

4. Baai van Kotor: Fijne stranden

Even bijkomen van al het sightseeën? Zoek dan een fijn strandje op in de Baai van Kotor. Aan de ingang van de baai ligt de plaats Herceg Novi. De stad zelf is leuk om te bezoeken en heeft onder andere een fort, een kasteel en een mooie stadspoort. Voor de beste stranden moet je net buiten de stad zijn, Njivice of Lazure beach in Meljine. Tegenover Herceg Novi ligt bovendien het schiereiland Lustica, met verschillende leuke strandjes waar je met de boot naartoe kunt. De stranden in de Baai van Kotor zijn overwegend kiezelstranden. Wil je liever naar een zandstrand, ga dan naar een van de stranden aan de Budva Rivièra, op slechts een half uur rijden van Kotor.

Benieuwd wat Montenegro nog meer aan bijzondere plekken te bieden heeft? Wij vertellen jou graag over de leukste bezienswaardigheden van Montenegro.

Volop Historie

De Baai van Kotor is een plek vol geschiedenis. Het gebied staat niet voor niets in z’n geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Die historie zie je terug in alle plaatsjes in de baai en zeker in Risan en Lipci. Risan is de oudste nederzetting in de baai en was in de derde eeuw voor Christus de hoofdstad van het Illyrisische Rijk. Het plaatsje werd ook bezet door de Romeinen. In Risan zijn verschillende archeologische opgravingen gedaan en je kunt er mozaïeken uit de Romeinse tijd bewonderen.

Plan jouw reis naar Montenegro

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Montenegro? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Hayley, de reisexpert in Montenegro. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Hayley.

Beste reistijd Montenegro

De beste reistijd verschilt voor de kust of de bergen in Montenegro, maar van de maanden maart tot en met oktober kan je prima een rondreis maken. Lees meer over de beste reistijd Montenegro.

Duurzaam reizen in Montenegro

Op een duurzame manier reizen kan je reis meer waarde geven. Niet alleen wordt je ecologische voetafdruk kleiner, maar de lokale bevolking wordt er ook wijzer van, bijvoorbeeld door meer geld uit te geven aan lokale initiatieven. Montenegro leent zich er goed voor om je verblijf op een duurzame manier in te richten. Verklein je voetafdruk door te wandelen in een van de nationale parken of er heen te reizen met de trein. Verblijf in lokale guesthouses, bijvoorbeeld in Klinci, of op een wijnboerderij die door de familie wordt gerund aan het Skadarmeer. Bekijk onze checklist om duurzaam op reis te gaan!

Meer inspiratie voor een Montenegro reis

Wil je meer inspiratie opdoen over een mooie Montenegro reis? Lees de blog van Sandra over haar reis van Belgrado naar Dubrovnik.