Peaks of the Balkan wandelroute

Wandel langs de mooiste plekken van Albanië, Montenegro en Kosovo
Wissel lange etappes af met rustdagen
Zelfstandig of met een lokale gids
Slaap bij de lokale bevolking

Het mooiste van Albanië, Montenegro en Kosovo 

Letterlijk de grenzen doorbreken, dat is wat de Peaks of the Balkans Trek doet. Deze circulaire route bevindt zich op het drielandenpunt van Albanië, Montenegro en Kosovo en is te beginnen en eindigen in elk van de drie landen. De Peaks of the Balkans Trek is niet alleen een rolmodel voor het openen van de grenzen in de Balkan, maar ook voor het stimuleren van duurzaam toerisme in dit deel van Europa. Voor veel wandelliefhebbers is deze route een ware droom. De tocht neemt je namelijk mee door een van de mooiste natuurgebieden van Europa en geeft je tegelijkertijd een uniek kijkje in het leven in dit geïsoleerde gebied waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Massatoerisme is hier iets uit een andere wereld en je reiservaring is dan ook gegarandeerd authentiek.

Peaks of the Balkans Trek: Wissel lange etappes af met rustdagen

Je kunt er voor kiezen om de Peaks of the Balkans dag in dag uit te wandelen, maar wij adviseren om een paar lange wandeldagen te onderbreken met een rustdag waarbij je twee nachten op dezelfde locatie overnacht. Je lichaam krijgt zo de kans om even op te laden en je kunt de dag natuurlijk goed gebruiken om de omgeving te verkennen. In onze 13-daagse Peaks of the Balkans reis vanuit Kosovo hebben we bijvoorbeeld een rustdag opgenomen in Theth (Albanië), waar je zelf de optie hebt om een laagdrempelige wandeling te maken door de indrukwekkende vallei van Theth. Na een tweede nacht in je guesthouse kan je er de volgende dag weer tegenaan voor een nieuwe etappe!

Zelfstandig of met een lokale gids

De Peaks of the Balkans Trek is een uitdagende wandelroute door ongerept berggebied. Mits je goed voorbereid bent kun je de route zelfstandig afleggen, maar je kunt er ook voor kiezen om met een gids op pad te gaan. Bij al onze reizen over de Peaks of the Balkans bieden we de mogelijkheid om een Engelssprekende gids bij te boeken voor de hele wandeltocht of een specifieke etappe. Een gids maakt je Peaks of the Balkans Trek  een stukje comfortabeler door praktische zaken op zich te nemen en vormt daarnaast vooral een schat aan informatie. Onderweg zal hij of zij talloze verhalen delen over het lokale leven en kom je van alles te weten over dit onherbergzame stuk Europese natuur. Kies je ervoor om de route zelfstandig af te leggen, dan ontvang je voor vertrek uitgebreide wandelbeschrijvingen en GPS coördinaten. Je zware bagage kan per ezel worden vervoerd, of op de etappes waar dat mogelijk is, per auto.

Trek jij graag je wandelschoenen aan op vakantie? Wij bieden nog veel meer onvergetelijke wandelreizen. Hier vind je een overzicht.

Overnachtingen bij de lokale bevolking

Wij geloven dat contact met de lokale bevolking een onmisbaar onderdeel is van elke reis. Ook tijdens het afleggen van de Peaks of the Balkans Trek zal je kennismaken met locals die in dit ongerepte deel van Oost-Europa wonen. Je slaapt onderweg in kleinschalige guesthouses die zeer eenvoudig zijn, maar waar het na een lange dag in de buitenlucht wel fijn aankomen is. De eigenaren van de accommodaties maken het je graag zo comfortabel mogelijk en geven je door middel van hun gastvrijheid en de huisgemaakte maaltijden een bijzonder kijkje in het leven in de bergen. Voorafgaand en na afloop van de wandeltocht heb je de optie om te overnachten in een goed hotel in de stad.

Moeilijkheidsgraad van de Peaks of the Balkans

Wil je de Peaks of the Balkans gaan wandelen, dan is het belangrijk dat je in goede conditie bent en al de nodige ervaring hebt met wandelen in de bergen. De zwaarte van de etappes wordt over het algemeen gecategoriseerd als ‘gemiddeld’ tot ‘zwaar’. Je maakt lange dagen waarbij je 6 tot 8 uur loopt. Je kunt de route wel enigszins aanpassen op je niveau; zo zijn er onderweg diverse bergtoppen die je kunt beklimmen, maar deze zijn volledig optioneel. 

De beste reistijd 

De beste reistijd voor de Peaks of the Balkans trek is juni t/m september, als de temperatuur aangenaam is en de meeste sneeuw verdwenen. Maar ook in deze periode kan het wisselvallig blijven. Houd er rekening mee dat de temperatuur op de hoogstgelegen paden het hele jaar door flink kan zakken en er aan het begin van het wandelseizoen mogelijk nog sneeuw ligt.

Peaks of the Balkans – laat je inspireren

Bekijk meer info over de Peaks of the Balkans trek op de website van Peaks of the Balkans.

Beste reistijd Albanië, Kosovo en Montenegro

Je plant je reis naar Albanië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Albanië, de beste reistijd voor Kosovo en de beste reistijd voor Montenegro.