De onbekende parel in Oost-Europa

Grote kans dat je een vragende blik als reactie krijgt als je zegt dat je naar Montenegro op vakantie gaat. En dat is gek, want dit kleine land heeft alles wat je hartje begeert: een spectaculaire kust, met lange stranden en mooie baaien, prachtig gerestaureerde oude stadjes, het grootste meer van Europa, en een ruig, bergachtig binnenland met maar liefst 5 nationale parken, waar je kunt wandelen, bergbeklimmen of mountainbiken.

Montenegro reis: Podgorica

Het is al donker en alles is rustig als we na een lange, maar enerverende treinreis uit Belgrado aankomen in Podgorica, de hoofdstad. Maar ook bij daglicht blijkt dit een van de meest relaxte hoofdsteden te zijn waar we ooit geweest zijn. Veel Sovjetflatblokken, dat wel, maar ook heel veel groen. Wij blijven er niet lang want willen naar Durmitor, een van de 5 Nationale Parken die het kleine land rijk is. Het is maar 2 ½ uur rijden, over verbazingwekkend goede wegen. Naarmate we de bergen naderen wordt het landschap spectaculairder, tot de weg lijkt te eindigen in een amfitheater van grijze pieken met sneeuw bedekt. Na de natte lente zijn alle bergweides bedekt met een zee van voorjaarsbloemen en is de lucht zuiver en schoon.

Goed voorbereid op reis naar Montenegro? Bekijk dan de praktische informatie voor je rondreis.

De imposante pieken van Durmitor

Durmitor biedt vele mogelijkheden. De Tarakloof, met meer dan 1000 meter de diepste van Europa, loopt dwars door het park en biedt geweldige mogelijkheden voor de adrenalinezoeker. Maar je kunt ook heerlijk rondbanjeren langs het Zwarte Meer, een prachtig bergmeer dat omringd wordt door met zwarte sparren en groene loofbomen begroeide hellingen en wordt overschaduwd door de dreigende grijzen pieken van het Durmitor massief.

Wandelen in Durmitor National Park

Hier merk je ook dat Montenegro met stip op de lijst staat van doorbrekende toeristenbestemmingen. Langs het meer lopen grote groepen Russische, Israëlische en Chinese toeristen. Gelukkig houden deze mensen niet van bergwandelen merken we, wanneer we de bergen ingaan. We hebben de paden voor onszelf. Hoger en hoger stijgen we, boven de boomgrens uit, met fantastische uitzichten op de besneeuwde pieken, maar ook op de andere bergketens in Montenegro. Je kunt hier makkelijk weken wandelen, in Durmitor zelf of in een van de andere nationale parken. 

Montenegro reis: Kotor en de Boka Kotorski

Met pijn in het hart verlaten we de bergen. Montenegro heeft immers nog veel meer te bieden. De kust lonkt, met de Baai van Kotor (of wel Boka in de nationale taal), Europa’s grootste fjord buiten Noorwegen, als voornaamste roepende. De rit ernaar toe is al van een grote schoonheid, maar de baai zelf is meer dan spectaculair: een grillig gevormde inham, met baaien in de vorm van vlindervleugels, die wordt omzoomd door 1500 meter hoge bergen, waarover oude stadjes zich geplooid hebben. De baai is zo spectaculair, dat het massatoerisme helaas ook hier zijn intrede heeft gedaan en cruiseschepen de baai weten te vinden. Met name overdag kan het hierdoor erg druk zijn in Kotor. Maar zeker in het voor- en naseizoen is het ’s avonds en ’s ochtends weer heerlijk rustig.

Montenegro is een klein land maar zit vol met de mooiste bezienswaardigheden. Onze lokale reisspecialist Hayley laat je haar favorieten zien.

Geurende jasmijn in Herceg Novi

Herceg Novi, het stadje waar wij verblijven, is een heerlijk stadje. Tegen de berg aangebouwd, en vol met geurende jasmijn, biedt het overal fraaie uitzichten op de baai van Kotor. De gerestaureerde binnenstad is een feest van smeedijzeren balkonnetjes met bloemen en sfeervolle pleinen en het geheel wordt bewaakt door een groot fort. De associatie met een Italiaans meer is nooit ver weg. Gecombineerd met een groot aantal terrassen en een wandelpad langs de zee is het hier heerlijk toeven. We maken een boottocht over het meer en wandelen langs de boulevard naar Igalo, waar we een strand vinden waar eigenlijk alleen de lokale bevolking te vinden is. Hier overheersen roestige strandkiosken, zijn de opschriften nog in het Cyrillisch en schalt er Balkanpop uit de luidsprekers. Heerlijk, even weer terug in Oost-Europa!

Montenegro reis: De nieuwste geheimtip

Helaas, onze tijd zit er op. Hoewel Montenegro niet groot is, hebben we veel niet kunnen doen. Het Meer van Skadar, het Biogranska en Prokletije Nationaal Park, ze moeten wachten op een volgend bezoek. Met een dergelijke rijkdom aan bestemmingen, een vriendelijk prijspeil en een uiterst behulpzame bevolking zou Montenegro hoog op ieders lijstje moeten staan. Ga nu, voor de grote massa je voor is! En ga minimaal 2 weken, want Montenegro heeft zo veel te bieden aan natuurschoon en leuke stadjes dat wij 1 week veel te kort vonden.

Plan jouw reis naar Montenegro

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Montenegro? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Hayley, de reisexpert in Montenegro. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Hayley.

Beste reistijd Montenegro

De beste reistijd verschilt voor de kust of de bergen in Montenegro, maar van de maanden maart tot en met oktober kan je prima een rondreis maken. Lees meer over de beste reistijd Montenegro.

Duurzaam reizen in Montenegro

Op een duurzame manier reizen kan je reis meer waarde geven. Niet alleen wordt je ecologische voetafdruk kleiner, maar de lokale bevolking wordt er ook wijzer van, bijvoorbeeld door meer geld uit te geven aan lokale initiatieven. Montenegro leent zich er goed voor om je verblijf op een duurzame manier in te richten. Verklein je voetafdruk door te wandelen in een van de nationale parken of er heen te reizen met de trein. Verblijf in lokale guesthouses, bijvoorbeeld in Klinci, of op een wijnboerderij die door de familie wordt gerund aan het Skadarmeer. Bekijk onze checklist om duurzaam op reis te gaan!

Meer inspiratie voor een Montenegro reis

Wil je meer inspiratie opdoen over een mooie Montenegro reis? Lees de blog van Sandra over haar reis van Belgrado naar Dubrovnik.