Tips voor een zorgeloze rondreis

  • Berggebieden moeilijk toegankelijk
  • Gastvrijheid hoog in het vaandel
  • Roekeloze bestuurders op de weg
  • Wegen buiten de steden zijn rustig
  • Veel mogelijkheden om met de trein te reizen

Andere grensgebieden

Goed om te weten is dat het veel bezochte en schitterend mooie Kazbegi niet heel erg ver van de grens met Zuid-Ossetië ligt. In Kazbegi zelf hoef je je geen zorgen te maken, maar in de Truso vallei is ’t goed om waakzaam te zijn. Er zijn gewapende politieposten tegen de grens aan en verhalen van mensen die in het verste deel van de Truso vallei op een vervelende manier verhoord zijn over wat ze daar kwamen doen. Laat je daardoor niet tegenhouden, de Truso vallei is onaards mooi!

Korte tips voor het bezoeken van de Truso vallei:

  • Blijf op het pad in het midden van de vallei
  • Voor goede veiligheid Georgië moet je niet door de heuvels gaat dwalen

Veiligheid Georgië - berggebieden

De berggebieden in Georgië zijn jaren lang zeer moeilijk toegankelijk geweest. Svaneti is nog maar relatief kort goed over de weg bereikbaar en de weg naar Tusheti is nog altijd een avontuur. Bereid jezelf goed voor en check het weerbericht voordat je op pad gaat in deze gebieden. Door plotselinge regenval of smeltwater komen aardverschuivingen voor en hulp is hier niet snel ter plaatse.

Georgische gastvrijheid

Er zijn maar weinig landen waar gastvrijheid hoger in ’t vaandel staat dan in Georgië. Gasten krijgen de beste kamers en homestays en guesthouses zijn blinkend schoon. Georgiërs zijn trots op hun lokale gerechten en dranken en het zal je waarschijnlijk niet lukken een speciaal voor jou bereide maaltijd of een opengetrokken fles wijn van ‘t huis af te slaan. Gasten worden vereerd, alsof ze de meest belangrijke mensen op aarde zijn. In Georgië voel je jezelf op die manier enorm welkom en ondanks dat er maar beperkt Engels gesproken wordt is het niet moeilijk om een gezellige tijd met de locals te hebben en de cultuur te leren kennen.

Georgië is nog niet zo'n bekend reisland. Hier vind je vijf insider tips van onze lokale reisexpert Mari, waarmee je je reis door Georgië nog specialer maakt.

Veiligheid Georgië – op de weg

Het enige echt reële gevaar in Georgië komt van de andere weggebruikers, die maar al te vaak met een slok op of zonder rijbewijs achter het stuur. Ook bestuurders van de marshrutka’s, de snelle minibusjes die als openbaar vervoer dienen, lijken soms met een ware doodsverachting het land te doorkruisen. Is dit voor jou een probleem, dan kan je kiezen om zoveel mogelijk met de trein te reizen. Die is comfortabel genoeg en via de website van de spoorwegen zelf te boeken.

Zelf een auto huren

Een auto huren is dé manier om op veel plekken van het land te komen en ondanks de wegpiraten is het goed te doen om zelf te rijden in Georgië. De wegen zijn, zeker buiten de steden, erg rustig en als je de hoofdwegen aanhoudt ook in redelijke staat. Houd er rekening mee dat er weinig snelwegen zijn en dat de meeste wegen bochtig zijn, waardoor een ritje een stuk langer duurt dan thuis. Kies voor een internationale verhuurder, zodat je een nieuwe, goede auto meekrijgt, die goed verzekerd is.

Plan jouw reis naar Georgië

Ben je op zoek naar een bijzondere Georgië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mari, de reisexpert Georgië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mari. 

Duurzaam reizen Georgië

Reis je met Better Places naar Georgië, dan kun je erop rekenen dat je het land goed leert kennen. Contact met de locals staat de hele reis voorop. Je slaapt regelmatig in kleinschalige hotels of sfeervolle homestays, gerund door lokale gezinnen die je met open armen ontvangen. Je bezoekt kleine wijnboerderijen, leert alles over de lokale keuken en kunt zelfs meedoen aan kookworkshops. Zo geniet jij tijdens je Georgië-reis van unieke ervaringen en dankzij jouw bezoek hebben de Georgiërs een goede extra inkomstenbron. Een mooie manier van duurzaam reizen! Lees hier meer over duurzaam reizen in Georgië.

Beste reistijd Georgië

De beste reistijd Georgië wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Georgië. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Georgië.