Overnachten met een goed gevoel

Het is 2006 als de Nederlandse Marten Dresen in Guatemala is om Spaans te studeren en vrijwilligerswerk te doen. In de straten van een stad nabij Antigua raakt hij bevriend met een meisje zonder schoenen. Wat hij dan nog niet weet, is dat die ontmoeting zal leiden tot de oprichting van een NGO en de opening van Good Hotel Antigua: een hotel dat van begin tot eind goed doet. Voor de gasten, het milieu én voor de lokale bevolking.

De massief houten deur zwaait open en ik stap binnen in een oase van licht. Good Hotel Antigua, gevestigd in een historisch pand op tien minuten lopen van hartje Antigua, verwelkomt me met een zeldzame westerse allure. In september 2016 ontvangt het hotel haar eerste gasten; het resultaat van een lange en succesvolle weg naar sociaal ondernemerschap en betere kansen voor kinderen in de nabijgelegen dorpen Ciudad Vieja en San Lorenzo.

Niños de Guatemala

Even terug naar 2006, in de straten van Ciudad Vieja, waar Marten bevriend raakt met een meisje op blote voeten. Hij besluit haar een paar schoenen te geven, maar wil eigenlijk veel meer doen. En dat is precies wat hij doet. Eenmaal terug in Nederland worden krachten gebundeld en is al snel de NGO Niños de Guatemala een feit. De organisatie zet zich in voor beter onderwijs, iets wat in een land waar 50% van de bevolking in armoede leeft voor lang niet alle kinderen toegankelijk is. Nu, ruim tien jaar later, bestaat de NGO uit drie scholen voor basis en voortgezet onderwijs en hebben honderden kinderen uitzicht op een betere toekomst.

Om niet volledig afhankelijk te zijn van donaties, liggen er al vroeg plannen klaar voor een hotel. Niet zomaar een hotel, maar eentje waar iedereen profijt van heeft. Er volgt een succesvolle test met een drijvend Good Hotel aan de Westerdok in Amsterdam, dat inmiddels is aangemeerd in Londen. Maar de droom wordt pas echt werkelijkheid met de opening van Good Hotel Antigua. Een hotel in het land waar het allemaal begon. 100% van de winst uit het hotel gaat naar Niños de Guatemala. Daar bovenop wordt er bij elke rechtstreekse boeking nog eens 5 dollar overgemaakt naar de NGO. Hoeveel dat aan het einde van de streep oplevert kan een paar maanden na opening nog niet gezegd worden, maar alleen al in de maand april is er dankzij directe boekingen $1000,- naar de NGO gegaan. Een bedrag waar letterlijk levens mee veranderd worden.

Sociaal ondernemen

Maar het zijn niet alleen de kinderen die de vruchten ervan plukken. Het hotel creëert namelijk banen voor een team van 15 locals, voor wie het hotel een uitzonderlijke kans is. De meesten van hun zijn tienermoeders, iets wat in Guatemala buitengewoon veel voorkomt. Driekwart van het team bestaat bovendien uit ouders van kinderen die naar school gaan via de NGO, waardoor complete gezinnen een verandering kunnen doormaken. Ik neem plaats aan de bar met general manager Cristina Rebner, die me vertelt over alles wat er vooraf ging aan het openen van dit hotel. “Het is een uitdaging, maar een hele mooie. Geen van de medewerkers had enige ervaring in hospitality, voor de meesten is dit zelfs hun eerste baan. We hebben ons goed moeten realiseren waar deze mensen vandaan komen en hoe hun dagelijks leven eruit ziet. We hebben het bijvoorbeeld over premium cleaning met mensen die zelf thuis geen vloer hebben liggen. Van dat soort dingen moet je je hier bewust zijn. Maar het proces dat je ze ziet doormaken is onbeschrijfelijk. Medewerkers die voorheen nog nooit een computer hadden aangeraakt zie ik nu tijdens de dagelijkse bijeenkomsten TripAdvisor doornemen en reviews analyseren. Voor hun vormt dit hotel een geweldige kans, maar tegelijkertijd geven ze ons ook iets moois terug. Iedere dag ben ik geïnspireerd en leer ik van hun. Dat is het allermooiste hieraan.”

De cirkel rond

Om de cirkel compleet te maken steunt het hotel ook nog eens lokale ondernemers. Hoewel het interieur in Nederland is ontworpen, is alles gemaakt in Guatemala. Alles, op de luxe regendouches na dan, want die zijn speciaal uit Nederland overgekomen. Cristina: “Het hotel is in een minimalistische stijl ingericht, maar wel met lokale details. We willen onze gasten ook graag het verhaal achter deze details vertellen, daarom kan je erover lezen op de website en kom je het ook tegen in het hotel zelf.” Zo ontdek ik dat de zeep in mijn badkamer met de hand gemaakt wordt door Lucy, in haar huis in de bergen van Antigua. En het gelukspoppetje dat op mijn kussen ligt komt van Carla, die je persoonlijk kunt bedanken tijdens haar werkdagen in het hotel. Cristina: “Wat we belangrijk vinden is dat deze mensen ook dezelfde drive hebben als wij. Ze werken allemaal vanuit hun passie en ondernemen op een duurzame manier”.

Drinkwater uit de kraan

En die duurzaamheid is terug te vinden in alles. Hoewel recycling in een land als Guatemala een uitdaging is, wordt er hard gewerkt om het hotel zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Zo wijst Cristina me op een aantal bijzondere bloemenvazen die van dichtbij ineens oude wijnflessen blijken te zijn. Duurzaamheid zit hier in kleine details als decoratie, maar zeker ook in grote en vernieuwende voorzieningen. Al bij de ingang valt mijn oog op de kraan waar je zelf water kunt tappen. Met dank aan een eigen filtersysteem is het water in Good Hotel Antigua namelijk rechtstreeks uit de kraan te drinken.

Hotel met een verhaal

Hoe ervaren gasten dat nou, zo’n sociaal- en milieubewust hotel? Cristina: “ We zijn een sociale onderneming, maar ook een viersterrenhotel. We willen dus net zo goed hoge kwaliteit bieden. Hoewel we onze missie en visie graag zichtbaar maken in het hotel, zouden gasten in principe niet mogen merken dat het personeel bijvoorbeeld weinig ervaring heeft. Wat we vooral hopen is dat mensen het hotel echt ervaren. De meeste bedrijven doen heel hard hun best om een verhaal om hun bedrijf heen te bouwen, bij ons werkt dat andersom.” En dat verhaal, dat ervaar je als gast inderdaad tijdens je verblijf. Het is de sfeer tussen het personeel, de pure producten op de menukaart, het handgemaakte gelukspoppetje op je kussen. Het is overnachten in luxe, maar op een persoonlijke en duurzame manier die je in weinig andere hotels aantreft.

En wat in de straten van Ciudad Vieja al duidelijk werd: Marten, en het hele team dat er inmiddels bij hoort, denkt groot. De opening van Good Hotel Antigua is dan ook slechts een begin. De plannen liggen klaar voor hotels in onder andere Madrid, New York en Rio de Janeiro. Zelfs Amsterdam mag er de komende jaren eentje gaan verwelkomen. En met die plannen groeit ook de NGO en het goede werk dat ermee gedaan kan worden. Cristina: “Dat is geen overbodige luxe, want meer hulp is zeker nodig. Er zijn nu gezinnen van zeven kinderen waarvan er slechts drie naar school kunnen met behulp van Niños de Guatemala. Die selectie moeten maken is ontzettend moeilijk. Mede dankzij de Good Hotels hoeft dat in de toekomst niet meer te gebeuren en hebben hele families uitzicht op een mooie toekomst.”

Plan jouw reis naar Guatemala

Ben je op zoek naar een bijzondere Guatemala rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Petra, de reisexpert in Guatemala. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Petra.

Meer over Good hotel Antigua

Lees nog meer over het Good hotel Antigua en alles achter het opzetten van de Good Community.