[...] Stoppen met reizen dat is geen optie! Op de goede manier brengt reizen ook veel goeds met zich mee. Bij het samenstellen van onze reizen door Guatemala maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat we een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur hebben. Daarnaast streven we naar een minimale negatieve impact op het klimaat. Met de impactscores die we onze reizen toekennen kunnen we precies zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering.

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Guatemala. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de Guatemala Hoogtepuntenreis.

Het belang van toerisme in Guatemala

Toerisme is een belangrijke sector voor Guatemala. Guatemala is een uniek land en voor de reisindustrie zeer aantrekkelijk door zijn gevarieerde cultuur en natuur. De sector is misschien nog een beetje een ondergewaardeerde sector voor de Guatemalteken, maar met het wegvallen van het toerisme door Covid is wel duidelijk geworden hoeveel mensen er werken in het toerisme, direct en indirect. Volgens Inguat (Instituto Guatemalteco de Turismo) zorgde het toerisme in 2019 voor zo'n 175.000 directe banen. Reken je indirect ook mee, dan zullen het er nog veel meer zijn. Hierdoor is nog duidelijker geworden dat toeristen een welkome bron van inkomsten zijn. De industrie draagt voor ongeveer 3% bij aan het BNP van Guatemala.

Maar niet alleen economisch gezien is het belangrijk om naar Guatemala te blijven reizen. Ook voor de cultuur van de Guatemalteken is het belangrijk dat toerisme draaiende blijft in het land. Mede door toerisme is Guatemala zich aan het ontwikkelen, maar zorgt er ook voor dat bepaalde culturen behouden blijven. Toeristen zorgen ervoor dat de lokale bevolking hun eigen cultuur blijft waarderen en zorgt voor het voorbestaan ervan. Dit zien we, bijvoorbeeld, in de workshops die aangeboden worden tijdens het dagprogramma in Lake Atitlán. Door reizigers mee te nemen om te gaan vissen of ze te leren weven, blijven de lokale tradities bestaan.

Het alternatief voor toerisme

Het effect van mogelijk wegvallend toerisme in Guatemala is dat de kans groot is dat de lokale bevolking terug gaat vallen op landbouw. Dit brengt grote schade mee voor de natuur, omdat er voor deze praktijken land vrijgemaakt moet worden. Hierdoor zal veel ontbossing plaats gaan vinden. Dit gebeurt al in Guatemala voor de landbouw en de veeteelt. Maar ook voor de visteelt aan de kust wordt er ruimte gemaakt om dit te laten plaatsvinden. 

 

Positieve impact score

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

Kleinschalige accommodaties

Bij het organiseren van onze rondreizen door Guatemala maken we zoveel mogelijk gebruik van kleinschalige en duurzame accommodaties. Van hotels met panoramische uitzichten op het meer van Atitlán tot een verblijf in het midden van de jungle. Het aanbod aan duurzame en kleinschalige accommodaties in Guatemala is groot. Waar mogelijk kiezen we altijd voor een overnachtingsplek die goed is voor jou, voor de lokale bevolking, de natuur en voor het klimaat. 

Homestays in Guatemala

Kies je voor een overnachting in een homestay? Dan slaap je echt bij de bewoners thuis. Je maakt kennis met het dagelijkse leven van de Guatemalteken en leert over de cultuur en lokale gebruiken. Voor veel homestay-eigenaren is het een welkome extra bron van inkomsten. Het is ook een middel om in een afgelegen regio te kunnen blijven wonen.

In onze Guatemala-reizen is een verblijf bij lokale families opgenomen in het dorp Quetzaltenango. Alle families wonen vlakbij het centrum en staan er voor open om hun dagelijks leven en cultuur met je te delen. Maar ook vinden ze het erg leuk om jouw cultuur te leren kennen. Het is echt een unieke ervaring!

 Eco Hotel Uxlabil in San Juan La Laguna is een kleinschalige accommodatie in Guatemala die zich inzet voor het behoud van de lokale Maya-cultuur. In de accommodatie kom je alleen maar lokaal personeel tegen. De vrouwen onder hun werken in de traditionele klederdracht. Ook wordt er lokale schilderkunst en textiel geëxposeerd en wordt het eten bereid met organische ingrediënten uit eigen tuin. Maar ook op duurzaam vlak zijn ze druk bezig. Zo is er een biodigestor aanwezig en worden er zonnepanelen gebruikt om energie op te wekken.

Meet the locals

Tijdens je reis door Guatemala is het erg leuk om kennis te maken met de Guatemalteken. Niet alleen door bij ze thuis te verblijven, maar ook door activiteiten met ze te ondernemen. Tijdens onze rondreizen nemen we graag excursies op waarbij interactie met de lokale bewoners centraal staat. In de Guatemala hoogtepuntenreis ga je een dag op stap in de omgeving van het meer van Atitlán. Hier maak je kennis met de Maya-cultuur en kan je een culturele activiteit, zoals het weven van een sjaal, bijwonen. Ook ga je samen met een lokale familie lunchen. 

Lokale gids en chauffeur

Onze reizen door Guatemala scoren goed als het gaat om het gebruiken van lokale gidsen en chauffeurs. Bij de meeste excursies die in de reis inbegrepen zijn, worden geleid door de lokale bevolking. Ga je bijvoorbeeld een wandeling maken op de Pacaya vulkaan, dan wordt je vergezeld door een lokale gids, die je ook nog meer kan vertellen over de plek waar je bent.

Helaas heeft de corona pandemie een impact gehad op de werkgelegenheid van lokale gidsen en chauffeurs. Doordat het internationale toerisme een tijdje stil gelegen heeft en het nationaal toerisme opgekomen is, hebben velen hun baan verloren of zijn hun inkomsten omlaag gegaan. Dit doordat veel Guatemalteken tijdens een reis in eigen land hun eigen vervoersmiddel gebruiken. En als ze gebruiken maken van een gids of chauffeur dan onderhandelen ze hard over de prijs, waardoor deze vaak lager uitkomt.

Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie

Vegetarisch en veganistisch eten

De makkelijkste manier om je persoonlijke impact op het klimaat te verkleinen is door vis, vlees en zuivel uit je dieet te schrappen. Guatemalteken zijn van nature niet de personen die vegetarisch eten. Maar doordat de reissector in Guatemala al redelijk goed ontwikkeld is, is het land ook aangepast op de reizigers. Hierdoor is het makkelijker geworden om vegetarisch te eten in het land. Ook doordat de basis van de maaltijden vaak bonen en tortilla's, aangevuld met rijst en groente, zijn. Wel moet je goed opletten dat je ook echt specifiek vraagt om een maaltijd zonder kip of vis. Als je zonder vlees zegt, denken de Guatemalteken vaak dat er toch wel kip in kan.

Veganistisch eten is lastiger in Guatemala, zeker in de rurale gebieden. Hier hebben ze vaak weinig kennis en zijn ook de opties beperkt. Als je naar een veganistische maaltijd vraagt, krijg je al snel alleen een salade. Onze reisexpert Petra geeft nog geen concrete informatie over waar de beste opties zijn voor vegetarisch/veganistisch eten. Dit komt doordat er vaak ook niet specifiek naar gevraagd wordt.

Duurzaam vervoer

Reizen met de bus of trein is niet alleen beter voor het milieu, maar ook leuker door veel landen. Door op deze manier een land te doorkruisen, kan je tegelijkertijd ook genieten van de landschappen waar je doorheen rijdt. In onze Guatemala reizen wordt er veel gebruik gemaakt van gedeeld vervoer, voornamelijk de bus. Veel transfers naar plekken door het land worden per bus afgelegd. 

Bescherm, toon respect en reis plasticvrij

Nationale parken

Guatemala is een land met een rijke Maya-cultuur, mooie koloniale steden en ongerepte natuur. Hierdoor is het één van de meest veelzijdige en authentieke bestemmingen van Midden-Amerika. Voor veel reizigers ook een reden om naar het land af te reizen. De Guatemalteske natuur bestaat uit een aaneenschakeling van jungles, vulkanen, grote meren en een mooie kuststrook. Het land heeft een grote verzameling van unieke diersoorten: 13% hiervan leeft uitsluiten in Guatemala. Tijdens de Guatemala hoogtepuntenreis bezoek je meerdere nationale parken die het land te bieden heeft. De entreeprijzen variëren tussen de 50 en 250 Guatemalan Quetzals. Met deze inkomsten worden de parken beschermd en onderhouden. Door een bezoek te brengen aan één van de nationale parken die het land te bieden heeft, zorg je voor een directe bijdrage een de bescherming van de natuur én de biodiversiteit in Guatemala.

Plasticvrij reizen

Plasticvrij reizen in Guatemala is nog een hele lastige opgave. Er zijn al accommodaties die het hervullen van waterflessen mogelijk maken, maar er is hier niet altijd de mogelijkheid toe. Ecofilters, een soort natuurlijke filter van klei, zijn heel populair in Guatemala en worden veel gebruikt om water te filteren. Ook worden er soms grote plastic tonnen met gefilterd water aangeschaft om de mogelijkheid te geven voor het hervullen. Onze reisexpert Petra wil graag beter in kaart gaan brengen hoe plasticvrij reizen in Guatemala kan. Hier is ze op dit moment druk mee bezig.

 Wacht op input

Impact op het klimaat

Impact op het klimaat

CO2-uitstoot van de vlucht

De retourvlucht van Amsterdam naar Guatemala Stad veroorzaakt 4939kg CO2e per persoon. Je vliegt dan economy class met een rechtstreekse lijnvlucht. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. 4939kg CO2e is net zoveel CO2-uitstoot als [...]. De vlucht naar Guatemala is onvermijdelijk. Daarom adviseren we onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichterbij huis. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Guatemala maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van de CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Aantal kilometers overland

Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers afleggen te beperken. Daarmee verminderen we de CO2-uitstoot van het vervoer. Als bijkomend voordeel blijven reiziger langer in een gebied en reizen ze volgens de principes van slow travel. Dat betekent minder verplaatsen, meer zien en meer beleven. Zo kun je een plek echt leren kennen en is er alle gelegenheid voor authentieke ontmoetingen met de bewoners. 

Tijdens de hoogtepuntenreis in Guatemala reis je zo'n 1294 km in 18 dagen. Dat komt neer op gemiddeld bijna 72 km per dag. Dat is reizen op een relatief laag tempo. Doordat je langs de hoogtepunten van het land reist, leg je iets meer afstand af dan als je alleen in het oostelijke deel zou blijven. Doordat je ook naar Flores en Río Dulce reist, leg je meer kilometers over land dan als deze niet in de reis inbegrepen zouden zijn.

Binnenlandse vluchten Guatemala

Tijdens onze reizen proberen we binnenlandse vluchten zo goed mogelijk te vermijden. In onze Guatemala reizen zijn geen binnenlandse vluchten opgenomen.

Travelife Certificering 

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexpert in Guatemala heeft onze Travelife webinars gevolgd en is engaged in het proces, maar op dit moment staat het verder proces nog niet op de planning.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Omdat we willen bijdragen aan een leefbare planeet, investeren we voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.