Uitstoot van je reis naar Nepal (kg CO2e)

Route Nepal rondreis met Everest Base Camp Trek

Dag 1-2: Kathmandu

Op de luchthaven van Kathmandu word je opgewacht en hartelijk verwelkomd door een van onze medewerkers die je naar je eerste accommodatie brengt, een fijne guesthouse met een rustige tuin. Afhankelijk van je aankomsttijd heb je vandaag al tijd om de omgeving te verkennen. In het hotel heb je vandaag een meet and greet met je trekkingsgids om de reis en trektocht naar het Everest Base Camp te bespreken. Je hebt de volgende dag nog om Kathmandu te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld Swayambhunath, ook wel de Apentempel genoemd. De tempel wordt gezien als de oudste stupa ter wereld en trekt veel Nepalese en Tibetaanse boeddhisten. Vlakbij ligt de enorme Tibetaans-boeddhistische stoepa Boudhanath. Met name aan het eind van de middag wordt de tempel druk bezocht door devote boeddhisten die, mantra’s prevelend, met de klok mee rondjes om de stoepa lopen en boterlampjes aansteken.

Tijdens de trekking naar Everest Base Camp word je begeleid door een Engelssprekende berggids, en een drager die een deel van je spullen draagt (hun diensten zijn inclusief in de reissom).

 

Dag 3: Start Everest Base Camp Trek

In de vroege ochtend ga je samen met je gids naar de luchthaven voor de vlucht naar Lukla (2853 m). Lukla is de toegangspoort tot de Khumbu regio en het startpunt van je trek naar Everest Base Camp. De vlucht geeft je al een voorproefje van de pracht van de Himalaya. In Lukla ontmoet je je drager en vertrek je richting Phakding (2650 m), waar je overnacht.

NB: De kans bestaat dat je vanuit Ramechhap naar Lukla moet vliegen. Dit betekent dat je in de zeer vroege ochtend naar de luchthaven van Ramechhap wordt gebracht.

4 uur wandelen

 

Dag 4: Naar Namche Bazaar (3440 m)

Je wandelt stroomopwaarts langs de oevers van de Dudh Kosi rivier, waarbij je de rivier tweemaal via een hangbrug oversteekt. In het plaatsje Monjo begint het Sagarmatha National Park. Sagarmatha is de Nepalese naam van de Mount Everest, Sagar betekent lucht, en matha hoofd/hoogste punt. Opnieuw ga je een hoge hangbrug over, ditmaal over een samenvloeiing van de Dudh Khosi en de Bhote Khosi. Het is een pittige klim over zig zag paadjes naar Namche Bazaar. Namche Bazaar is de hoofdstad van de regio en een drukke marktplaats waar Nepalesen en Tibetanen hun handelswaar verkopen.

5 tot 6 uur wandelen

 

Dag 5: Acclimatiseren in Namche Bazaar

Om je lichaam de kans te geven om te wennen aan de hoogte, blijf je een extra dag in en rond Namche Bazaar. Er staat een mooie acclimatisatie wandeling op het programma naar Syangboche (3900 m), gelegen op een heuvel. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over het hele Everest gebied. De rest van de middag breng je door in Namche. Je hebt de gelegenheid om nog wat snacks te kopen in een van de vele winkeltjes, of geniet van een goede kop koffie met cake in een bakery.

Bezoek het Sagarmatha Next project in Syanboche, dat de perceptie rond afval wil veranderen door bewustwording te creëren bij de lokale bevolking en bezoekers over afvalbeheer. Overweeg deel te nemen aan het Carry Me Back programma en wat afval uit de bergen mee terug te nemen.

 

Dag 6: Naar Phortse Thanga (3680 m)

Na het ontbijt start je je wandeling naar Khunde en Khumjung, twee mooie Sherpa dorpjes. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op Lhotse, Ama Dablam en Thamserku. Als er geen wolken zijn, kun je ook de Mount Everest zien. Je komt langs verschillende mani-muren en chortens, vol stenen waarop boeddhistische mantras zijn uitgebeiteld. In Khumjung kun je een klooster bezoeken met een schedel die van een yeti zou zijn en de Hillary school, gesticht door Sir Edmund Hillary die als eerste de Mount Everest beklom. Het uitzicht vanaf beide dorpjes is adembenemend. Je wandelt verder naar Phortse Thanga, waar je overnacht in een teahouse langs de trekking trail.

6 uur wandelen

 

Dag 7: Naar Dole (4050 m)

Je wandelt vandaag verder door rododendronbossen en met mos begroeide berken. De begroeiing wordt steeds schaarser, en je komt langzaam boven de boomgrens in het hooggebergte. Onderweg heb je een schitterend zicht op de Kangtega berg (6685 m) en de Thamserku (6608 m). Je overnacht weer in een teahouse langs de trail.

4 uur wandelen

Reisblogger Daisy liep de Mount Everest Basecamp trek in Nepal en deelt haar beste tips voor een goede voorbereiding.

 

Dag 8: Naar Machermo (4470 m)

Het pad van Dole naar Machermo is redelijk eenvoudig. Het uitzicht wordt met de dag spectaculairder: je ziet de Cho Oyu, 's werelds zesde hoogste berg met een hoogte van 8118 meter. Machermo werd vroeger door de Sherpa bevolking enkel bewoond in de zomer, wanneer ze hun jaks hier brachten om te grazen in de groene heuvels. Nu zijn er voor de trekkers ook teahouses die ook buiten het zomerseizoen open zijn. In Machermo is een medische hulppost die lezingen geeft over hoogteziekte, zeker de moeite van een bezoek waard.

3 uur wandelen

 

Dag 9: Naar Gokyo (4790 m)

Na een korte klim uit Machhermo, heb je vanaf een richel een schitterend zicht op de Cholatse (6335 m), de Taboche (6367 m) en de Cho Oyu (8201 m). Naarmate je hoger komt, wordt het pad ruiger en de omgeving dorrer. Onderweg passeer je de eerste twee Gokyo meren. Bij mooi weer weerspiegelen de bergen in deze felblauwe meren, wat een adembenemend gezicht is. Het dorp Gokyo ligt aan het derde Gokyo meer. Je blijft de rest van de dag in Gokyo om verder te acclimatiseren.

4 uur wandelen

 

Dag 10: Klim naar Gokyo Ri (5357 m)

In alle vroegte ga je op pad voor de klim naar Gokyo Ri, een kleine berg boven het meer. De wandeling is niet echt moeilijk, maar de hoogte maakt het zwaar en je wandelt op een traag tempo. Het zicht vanuit Gokyo Ri maakt de klim dubbel en dwars de moeite waard: je bevindt je tussen 4 van de 14 hoogste toppen in de wereld: Everest (de hoogste op 8848 meter), Lhotse (4e op 8516 meter), Makalu (5e op 8485 meter) en Cho Oyu (6e op 8118 meter). Maar het zicht is veel meer dan dat: je hebt een horizon vol besneeuwde toppen, ziet beneden de 3 prachtige blauwe Gokyo Meren en de Ngozumpa-gletsjer, met zijn lengte van 36 km de grootste in de Himalaya. Na het opnemen van deze adembenemende indrukken, daal je opnieuw af naar Gokyo waar je de rest van de dag verblijft en overnacht in een teahouse.

5 uur wandelen

 

Dag 11: Naar Thagnag (4700 m)

Vandaag begin je met je tocht naar de Khumbu Vallei, de vallei waarin de Mount Everest ligt. Je steekt hier de Ngozumpa gletsjer over, gelegen aan de voet van de Cho Oyu. Vervolgens wandel je langs de zijkant van de vallei door naar het dorp Thagnag, waar je de nacht doorbrengt.

4 uur wandelen

“Alles goed geregeld door de plaatselijke Maaike en Chudda. We ontmoetten onze gids de eerste dag en de laatste namen we afscheid als vriend. Prachtige en ontroerende ervaring. We willen nog eens terug om meer te wandelen en natuur te zien!”

Lees meer ervaringen van reizigers naar Nepal

 

Dag 12: Via Cho La pas naar Dzongla (4860 m)

Vandaag is een zware en lange dag: je verlaat de Gokyo Vallei en steekt via de Cho La Pas (5420 m) over naar de Khumbu vallei. Je start de wandeling vroeg in de morgen. Na een wandeling over het steengruis van een morene, klim je stijl naar de Cho La Pas gelegen op een hoogte van 5420 meter. Het zicht vanaf de pas is schitterend en een mooie beloning voor de heftige klim. Daarna daal je af naar de Khumbu vallei. De afdaling gaat geleidelijk en onderweg geniet je opnieuw van prachtige uitzichten op de imposante bergen.

9 uur wandelen

 

Dag 13: Naar Lobuche (4930 m)

Vandaag is het een eenvoudige maar mooie tocht. Je daalt kort af en steekt een smal riviertje over, voor je geleidelijk naar de andere zijde omhoog klimt. Het pad leidt je verder door een ruig berglandschap langs het bevroren bergmeer van de Cholatse Tsho. Je wordt omringd door besneeuwde bergtoppen die blinken in de zon: je ziet de Lobuche West, de Cholatse en de Taboche. Wanneer je de Khumbu vallei ziet, heb je een prachtig zicht op de iconische piek van de Ama Dablam. Het pad blijft het merendeel van de tijd redelijk vlak. Hier komt het pad opnieuw samen met het pad naar Everest Base Camp. Na een korte stijging in de vallei naast de morene, kom je aan in Lobuche (4930 m). Van hieruit heb je een prachtig zicht op de Nuptse (7861 meter). Verderop zie je de Kangtega en de Thamserku bergen.

4 uur wandelen

 

Dag 14: Naar Gorakshep en Everest Base Camp (5380 m)

Vandaag is een lange dag dus je vertrekt vroeg in de ochtend. Het is ongeveer drie uur wandelen van Lobuche naar Gorakshep, waar je vandaag overnacht. Na een vroege lunch volg je het pad verder tot in het bekende Everest Base Camp (5380 m), een wandeling van ongeveer 3 uur. De tocht gaat gedeeltelijk over de Khumbu gletsjer. Onderweg heb je een spectaculair uitzicht op de Nuptse, die vlakbij boven je uittorent. En dan eindelijk het hoogtepunt van je trekking: het Everest Base Camp! Je wandelt rond het base camp en tot de rand van de Khumbu Ice Fall. In maart of april zie je de tenten van de expeditie teams die zich klaar maken om de hoogste berg ter wereld te beklimmen. Na je bezoek aan het basecamp keer je terug naar Gorakshep waar je overnacht.

9 uur wandelen

 

Dag 15: Kala Pattar (5632 m) en Dingboche (4410 m)

De klim naar Kala Pattar (5632 m) is optioneel, maar zeker aan te raden. Vanaf dit punt heb je namelijk een schitterend zicht op wellicht het mooiste berglandschap dat je ooit zal zien. Vroeg in de ochtend ga je op pad voor de ongeveer 3 uur durende klim. De beloning op de top maakt alles goed: je hebt vanaf de top een fantastisch uitzicht op de Mount Everest. Ook zie je de Khumbu Ice Fall, de Lhotse, Nuptse en de Pumori. Na de ochtendklim, keer je terug naar Gorak Shep waarna je het pad verder naar beneden volgt tot in Dingboche. Deze wandeling duurt ongeveer 5 uur.

8 uur wandelen in totaal

 

Dag 16: Naar Tengboche (3860 m)

Je daalt verder af en het landschap wordt langzaam groener. Onderweg word je beloond met een prachtig uitzicht op de Lhotse en Nuptse. Je wandelt langs gemengde berken en rododendron bossen en door kleine traditionele bergdorpjes. In Tengboche is er een prachtig oud boeddhistisch klooster dat je kunt bezoeken. Je kunt ook een gebedsceremonie (puja) bijwonen samen met de monniken.

4 uur wandelen

Ben je benieuwd waar je overnacht tijdens je Nepal rondreis? Bekijk hier een aantal voorbeelden van hotels en trekkerslodges tijdens je Nepal rondreis. 

 

Dag 17: Namche Bazaar (3440 m)

Je vervolgt de afdaling door mooie berken en rododendron bossen. Je steekt een hangbrug over en stijgt opnieuw langs een mooi pad boven de Dudh Kosi rivier. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het klooster van Tengboche dat je gisteren hebt bezocht. Je passeert nog een aantal kleine dorpjes terwijl je verder wandelt tot in het vertrouwde Namche Bazaar. Waar je de vorige dagen een aantal dingen moest ontberen, kun je hier volop genieten van een warme douche, heerlijke koffie en gebak.

5 uur wandelen

 

Dag 18: Naar Monjo (2850 m)

Je wandelt van Namche Bazaar terug naar het startpunt van je trekking. Je daalt af en steekt de hoge hangbrug over. Je wandelt een stuk langs de rivier voordat je nog een paar hangbruggen oversteekt. Na 4 uur wandelen kom je aan in Monjo. Je ziet de Khumbu vallei nu bij de afdaling van een ander perspectief. Je overnacht weer in een teahouse.

4 uur wandelen

Reisspecialist Maaike woont in Nepal. Zij maakt je reis helemaal op maat.

 

Dag 19: Naar Lukla (2853 m)

Het is vandaag je laatste wandeldag in de Himalayas. Je passeert de dorpen Benkar en Phakding. Je loopt verder langs een aantal kleine dorpen en maakt nog een laatste korte klim voor je in Lukla aankomt. 's Avonds kan je samen met je gids je succes vieren. Je wandelde tot aan het basecamp van de hoogste top ter wereld: de Mount Everest! In Lukla neem je afscheid van je drager. Vliegen vanuit Lukla naar Kathmandu (in het laagseizoen) of Mathali (in het hoogseizoen) kan alleen 's morgens vroeg, dus slaap je nog een laatste avond in Lukla. 

4 tot 5 uur wandelen

 

Dag 20-21: Bhaktapur

Na een vlucht van ongeveer 35 minuten, kom je weer aan in Kathmandu. Daar word je opgewacht door een auto met chauffeur die je naar Bhaktapur brengt. Bhaktapur is een verademing in vergelijking met het drukke stadscentrum van Kathmandu. De rest van de dag kun je vrij doorbrengen in het grotendeels verkeersvrije centrum van Bhaktapur. Deze stad is een van de drie Koningssteden in de Kathmandu vallei en een beschermd Unesco-monument. Je wandelt door kleine straatjes en langs mooie pleinen met prachtige tempels. Bhaktapur staat ook bekend als de pottenbakkersstad. Overdag kun je de ambachtslui op de traditionele manier aan het werk zien en hun wielen zien draaien om allerlei soorten keramiek te maken van de grote massa's klei die rond de plaats zijn opgeslagen. Na het kleien, worden de potten in traditionele ovens gestoken, die je op het plein ook kan zien. In de shops rondom het plein tonen ze je graag hoe je een voorwerp of potje van klei kan maken.

 

Dag 22: Einde Nepal Everest Base Camp reis

Je reis Nepal met Everest Base Camp rondreis zit er helaas op. Afhankelijk van je vluchttijd heb je nog wat vrije tijd. Ongeveer 3,5 uur voor vertrek van je vlucht word je opgepikt in je hotel en naar de luchthaven gebracht.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Maaike je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

 

Vliegtickets rondreis Nepal

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Nepal boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Maaike geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Nepal reis.

Ik ben benieuwd

Nepal trekking kamer lodge
Nepal Everest Base Camp Trek
Nepal Everest Base Camp

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Nepal maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Nepal

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Nepal. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Nepal 

beste reistijd Nepal rondreis

Beste reistijd Nepal trekkings

beste reistijd Nepal trekking

 

Beste reistijd Nepal

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.