Vliegen is nou eenmaal een vervuilende bezigheid en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Boek je een rondreis door Argentinië? Dan kun je haast niet anders dan vliegen naar je bestemming. Niet zo goed voor het milieu dus. Maar helemaal stoppen met reizen heeft ook grote gevolgen voor de mensen, dieren en de natuur. Bij het samenstellen van onze reizen door Argentinië maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat we een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur hebben. Daarnaast streven we naar een minimaal negatief effect op het klimaat. Met de impactscores die we onze reizen toekennen kunnen we precies zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je onderaan de voorbeeldreizen. Op deze pagina geven we een toelichting bij die impactscores.

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Argentinië. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de Argentinië hoogtepuntenreis.

lokale boerin

Het belang van toerisme in Argentinië

Het toerisme is van groot belang voor de Argentijnen. De industrie is goed voor ongeveer 7% van het bruto nationaal product. Bijna anderhalf miljoen Argentijnen zijn werkzaam in de toerisme-industrie. Als we stoppen met reizen is dat een ramp voor de werkgelegenheid in het land. Het toerisme levert een grote bijdrage aan meer welvaart en economische voorspoed. 

Het alternatief voor toerisme

Zodra de toerisme-industrie geen kansen meer biedt voor de Argentijnen, is de kans aanwezig dat veel de bosbouw in gaan. Ontbossing is al een groot probleem in Argentinië. De gebieden waar bomen gekapt zijn, worden gebruikt voor sojateelt. Doordat de vleesconsumptie wereldwijd toe aan het nemen is, moet er meer soja verbouwd worden. Dit omdat het gebruikt wordt als veevoer. Naast dat dit impact heeft op het klimaat is het ook desastreus voor de inheemse volkeren. Door de ontbossing raken zij land kwijt dat nodig is voor levensonderhoud. Zowel voor mens als natuur is de reissector in Argentinië belangrijk.

Positieve impact score

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

Kleinschalige accommodaties

In onze voorbeeldreizen is het doel om zoveel mogelijk gebruik te maken van kleinschalige en duurzame accommodaties. Tijdens de Argentinië reizen proberen onze reisexperts op zoek te gaan naar de beste accommodaties die er ook voor zorgen dat er werkgelegenheid is voor de lokale bevolking en op die manier de lokale economie stimuleren. In het land kunnen deze accommodaties verschillen van een verblijf tussen de wijnvelden in Cafayate tot slapen in een hotel in het midden van de jungle. Al deze accommodaties zijn of kleinschalig of hebben een focus op duurzaamheid en vaak een combinatie van beiden. Veel van deze hebben een lokaal inkoopbeleid. Dit betekent dat de producten die gebruikt worden in de verblijven uit de omgeving komen. Dus de maaltijden die geserveerd worden, zullen vaak gemaakt zijn van lokale en/of seizoensproducten. Hierdoor zorgen de accommodaties ervoor dat ook de lokale bevolking kan profiteren van de reizigers die naar het gebied komen.

Eco Posada del Estero is een accommodatie in Argentinië die volledig gefocust is op duurzaamheid. Niet alleen zijn ze bezig met het verduurzamen van hun energiegebruik, maar de accommodatie is ook volledig duurzaam gebouwd. Dit houdt in dat de constructie is gemaakt van materialen die niet schadelijk zijn voor de natuur en dat het hotel in harmonie met de natuur staat.

Meet the locals

Argentinië staat bekend als natuurbestemming. Daardoor ligt de focus van onze reizen minder op excursies waarbij ontmoetingen met de bewoners centraal staan. Bovendien is het aanbod aan zulke excursies heel klein in Argentinië. Vaak zijn ze in het Spaans, wat het lastiger maakt als je de taal niet beheerst. Hoewel we ervoor kiezen de beschikbare meet the local-excursies niet in onze voorbeeldreizen op te nemen, zijn ze op verzoek wel beschikbaar. Een voorbeeld van zo'n excursie is een lama-wandeling met een local bij Tilcara.

Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie
Zwei Personen wandern im Nationalpark in Chile

Vegetarisch eten

Argentinië is niet alleen een groot productieland van vlees. Ook de bewoners zijn gek op barbecueën. Het liefst met vier soort vlees. In Buenos Aires daarentegen, vind je zoveel vegetarische en veganistische restaurants, dat je bijna zou denken dat het land massaal hun gegrilde lapje vlees hebben afgezworen. Reis je verder het binnenland in, dan wordt de keuze steeds beperkter. Door de sterke invloed van de Italiaanse keuken, is er altijd wel een vegetarische pizza of pasta te vinden. Veganisten staan helemaal voor een grote uitdaging. Áls er al een vervanger voor het vlees geserveerd wordt, dan is dat meestal in de vorm van kaas of ei. In Argentinië vind je niet veel lokale markten, zoals in Peru of Bolivia. In plaats daarvan zijn er veel supermarkten te vinden in het land. Dit maakt het makkelijker voor vegetariërs en veganisten om af en toe zelf boodschappen te doen.

Wandelen en fietsen

In onze voorbeeldreizen nemen we het liefst zoveel mogelijk 'human powered'-excursies op. Dat zijn activiteiten waarbij de enige energie die het kost je eigen, lichamelijke inspanning is. Door het hele land zijn er diverse nationale en provinciale parken waar prachtige wandelingen gemaakt kunnen worden. Dit kunnen korte, lange en meerdaagse wandeltochten zijn. Een andere manier om met weinig impact een geweldige dag te hebben, is tijdens een fietstour in Buenos Aires. Deze excursie is dan ook zeker opgenomen in onze duurzame vakantie in Argentinië. Paardrijden is een activiteit die in Argentinië op vele plekken tot de mogelijkheden behoort.

Slow travel

Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers afleggen te beperken. Daarmee verminderen we de CO2-uitstoot van het vervoer. Als bijkomend voordeel blijven reiziger langer in een gebied en reizen ze volgens de principes van slow travel. Dat betekent minder verplaatsen, meer zien en meer beleven. Zo kun je een plek echt leren kennen en is er alle gelegenheid voor authentieke ontmoetingen met de bewoners. 

Tijdens de hoogtepuntenreis in Argentinië reis je zo'n 1563 km in 27 dagen. Dat komt neer op gemiddeld bijna 58 km per dag. Dat is reizen op een relatief laag tempo. Natuurlijk speelt het formaat van het land een belangrijke rol. Argentinië is een heel groot land. Om het even in beeld te krijgen, het land is 66 keer zo groot als Nederland en al de hoogtepunten liggen door het hele land verspreid. Qua kilometers over land lijkt het alsof deze reis weinig uitstoot heeft, maar dan zijn de binnenlandse vluchten nog niet meegerekend. Door de grootte van het land en de verspreiding van de hoogtepunten zijn deze meegenomen in de reis. Kies je voor de duurzame Argentinië vakantie? Dan reis je 772 km in 19 dagen. Dat komt neer op een gemiddelde van 41 km per dag. In deze reis ga je zelf op pad in het noorden van Argentinië en leg je kortere afstanden af. Ook ga je in deze reis van de gebaande paden af, wat ervoor zorgt dat het toerisme beter verspreid kan worden over het land.

 Benieuwd bij welke restaurants op je bestemming je als vegetariër of veganist goed kan eten? Download dan voor vertrek de app Happy Cow. Daarmee heb je vega(n) vriendelijke adresjes in meer dan 180 landen op zak. Eet smakelijk! 

Bescherm, toon respect en reis plasticvrij

Natuurbescherming

Argentinië is een land dat vol is met natuurlijke wonderen. Doordat het een groot en lang land is, zijn er door het land heen verschillende klimaatgebieden te vinden. Waar je in het zuiden nog op een gletsjer staat, bevind je je in het noorden zo midden in de tropische jungle. De natuur is dé aantrekkingskracht van Argentinië en ook een reden voor vele reizigers om het land te bezoeken en te ontdekken. Door al de afwisselende natuur brengt een rondreis door Argentinië een hoop verrassingen met zich mee en zal het praktisch nooit saai zijn.

In Patagonië zijn in totaal 10 federaal beschermde gebieden, waarvan 97% in Argentinië ligt. Deze gebieden worden onderverdeeld in drie verschillende soorten: nationale parken, nationale natuurreserves, en strenge natuurreserves en beschermingsgebieden. Nationale parken zijn de gebieden waar extensief gebruik van het land en het aanleggen van infrastructuur voor toerisme niet toegestaan is, maar het mag wel bezocht worden voor vrijetijdsbesteding. Het is dus mogelijk om deze parken te bezoeken, maar er zal geen infrastructuur beschikbaar zijn om je door de gebieden te leiden. Dit is in de nationale natuurreserves net even anders. Deze zijn ingesteld als zogenoemde "buffer zones" en als experiment om te kijken hoe de gebieden duurzaam gebruikt kunnen worden. Hier is de aanleg van toeristische infrastructuur gereguleerd en kan je als toerist makkelijk bezoeken. Als laatste zijn er nog de strenge natuurreserves en beschermingsgebieden. Deze zijn niet toegestaan om te betreden, behalve als je er voor wetenschappelijk onderzoek komt.

Off the beaten track

Tijdens de reizen door Argentinië kiezen veel reizigers er toch voor om zelf op pad te gaan. Vaak wordt deze reis gemaakt met de auto en wordt zo het land doorkruist. De routes naar bepaalde bestemmingen in het land zijn vaak rustige routes met weinig toeristen en worden gezien als 'off the beaten track' trips. In de Argentinië hoogtepuntenreis reis je een paar dagen naar het gebied rondom Salta in het noordelijke deel van het land. Dit is een gebied wat minder bekend is bij reizigers en daardoor ook minder drukbezocht. Tijdens de reis ga je met een eigen huurauto op stap in deze regio. In de hoogtepuntenreis is dit het enige stukje dat als 'off the beaten track' kan worden omschreven. Wel krijg je van de lokale reisexpert tips mee voor bijzondere plekken en optionele activiteiten onderweg. Kies je voor onze duurzame vakantie in Argentinië? Tijdens deze reis ga van de gebaande paden af door op reis te gaan in noordelijk Argentinië. Ook al zijn ook de Iguazú watervallen opgenomen in de reis, verder scoort de reis goed op 'off the beaten track'. Dit komt doordat je gebieden bezoekt die redelijk onbekend zijn bij de gemiddelde reiziger.

Tijdens onze rondreis Argentinië kregen we een fijn handboek vol tips hoe je de dagen kon invullen. Hun insider tips hadden veel bijzondere accommodaties en activiteiten, dat het toch weer een hele speciale reis maakt. - Beoordeling april 2022

In de stad Puerto Iguazú vlakbij de Iguazú watervallen staat La Casa de Botellas, een huis volledig gemaakt van plastic flessen. De Santa Cruz familie is begonnen met dit project om bewustzijn te creëren en tegelijkertijd de flessen die het natuurlijk habitat vervuilen een nieuw thuis geven. Het goede van dit huis is dat, zodra mensen het betreden, kennis over ecologie, natuurbehoud en recycling wordt verworven.

Impact op het klimaat

Impact op het klimaat

CO2-uitstoot van de vlucht

De retourvlucht van Amsterdam naar Buenos Aires veroorzaakt 6760kg CO2e per persoon. Je vliegt dan economy class met een rechtstreekse lijnvlucht. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. 6760kg CO2e is net zoveel CO2-uitstoot als [...]. De vlucht naar Argentinië is onvermijdelijk. Daarom adviseren we onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichterbij huis. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Argentinië maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Binnenlandse vluchten Argentinië

Tijdens onze reizen proberen we binnenlandse vluchten zo goed mogelijk te vermijden. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Dit is het geval in Argentinië. Argentinië is een land dat 66 keer zo groot is als Nederland en al z'n hoogtepunten verspreid heeft over het hele land. Hierdoor is het onmogelijk om binnen een korte tijd alles te zien wat het land te bieden heeft als er geen binnenlandse vluchten worden genomen.

Travelife Certificering 

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexperts in Argentinië zijn engaged.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.