
Wij geloven dat het toerisme veel goeds brengt, mits het op de juiste manier gebeurt. Bij het samenstellen van onze reizen maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat jouw reis een zo groot mogelijke positieve impact heeft en dat de klimaatschade zoveel mogelijk beperkt blijft.
Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen naar de Baltische Staten, beoordelen we de reisroutes met een uitgebreide impactscore. Zo kunnen we zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van de Baltische Staten.
Het belang van toerisme in de Baltische Staten
Litouwen, Letland en Estland vormen samen de Baltische Staten, drie kleine landen met een opvallend rijke mix van natuur, cultuur en geschiedenis. De regio trekt steeds meer reizigers aan dankzij haar uitgestrekte bossen, meren, historische steden en de ligging aan de Oostzee. Toerisme is daarmee een steeds belangrijkere pijler van de economie.
In Estland werkte in 2019 zo’n 10,5% van de beroepsbevolking in het toerisme en was de bijdrage aan het bbp ongeveer 10%. In Letland ging het om 7,5% voor zowel werkgelegenheid als bbp. In Litouwen lagen deze cijfers op circa 5,5% en 5%. De cijfers onderstrepen het groeiende belang van toerisme voor de economie in deze landen. Tegelijk zorgen de inkomsten uit toerisme voor investeringen in infrastructuur, natuurbehoud en cultureel erfgoed.
Positieve impactscore
Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door de Baltische Staten.
Overnachtingen
Bij Better Places geven we de voorkeur aan kleinschalige, duurzame accommodaties. In de Baltische Staten is dat helaas niet altijd haalbaar. Voor accommodaties scoort deze regio daarom een 1. Dit heeft vooral te maken met de beperkte beschikbaarheid in het korte hoogseizoen. De meeste reizen vinden plaats in juli en augustus. Omdat we vaak pas een paar maanden van tevoren boeken, zijn veel kleinschalige accommodaties dan al volgeboekt.
Ook prijs en voorzieningen spelen een rol. In populaire gebieden zoals de Koerse Schoorwal zijn kleine hotels vaak duurder en bieden ze niet altijd ontbijt aan. Daarnaast is kleinschalig niet automatisch duurzaam. Niet elke kleinschalige accommodatie is transparant over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden of eigenaarschap. Sommige worden gerund door partijen die vooral op winst gericht zijn. Bovendien hebben veel kleine ondernemers moeite om het hele jaar door rendabel te blijven. Buiten de steden zien we daarom steeds vaker self-check-in en minimale service, wat ten koste gaat van het persoonlijke contact.
Onze reisexpert kiest daarom soms voor iets grotere hotels waarmee we al jaren prettig samenwerken. Deze hotels bieden goede service, eerlijke arbeidsvoorwaarden, transparantie én ontbijt. Tegelijkertijd blijven we actief op zoek naar duurzamere alternatieven.
Excursies
Excursies en workshops zijn een perfecte manier om kennis te maken met de bewoners, hun cultuur, tradities en gebruiken. Tegelijkertijd is het een kans voor de ondernemer om een inkomen te halen uit het toerisme en zijn of haar ambacht te delen en te behouden. De Baltische Staten scoren een 2 voor het onderdeel excursies in de Eerlijke Reiswijzer. Dat betekent dat er gemiddeld twee excursies zijn opgenomen in de reizen die in 2024 zijn uitgevoerd. Voorbeelden zijn een kajaktocht met gids, een food tasting tour of een stadswandeling met een local. Daarnaast ondernemen veel reizigers ook activiteiten waarbij de lokale gemeenschap niet direct betrokken is. Deze tellen we niet mee als excursie. Denk bijvoorbeeld aan zelfstandig fietsen door de natuur of zelf georganiseerde wandelingen.
Lokale chauffeurs
Tijdens onze reizen door de Baltische Staten reizen de meeste mensen met een eigen auto of huurauto. Een kleiner deel van de reizigers kiest ervoor om Litouwen, Letland en Estland per trein te ontdekken. Lokale chauffeurs worden nauwelijks ingezet. Daarom krijgt het 1 punt voor het onderdeel lokale chauffeurs.
Natuur en cultuur
Tijdens een reis door de Baltische Staten bezoek je verschillende nationale parken. Populaire voorbeelden zijn het Lahemaa National Park in Estland, het Aukštaitija National Park in Litouwen en het Gauja National Park in Letland. Naast deze nationale parken kent deze bestemming ook veel andere natuurparken die onderdeel zijn van de reis. Voor het onderdeel natuur krijgt de Baltische Staten 5 punten in de Eerlijke Reiswijzer.
Slow Travel
We stimuleren onze klanten om zo lang mogelijk op reis te gaan. Want hoe langer je reist, hoe groter je positieve impact is. Bovendien biedt het je een betere ervaring, aangezien je langer in een land of regio blijft en zo de plek beter ervaart. Dat noemen we slow travel.
Litouen, Letland en Estland liggen in zone 1. Voor reizen naar bestemmingen in zone 1 hebben we als doelstelling om een minimale reisduur van 9 dagen te halen. Maar liever zorgen we ervoor dat de rondreizen in de Baltische Staten langer duren. In 2024 was het gemiddelde aantal reisdagen voor de geboekte reizen naar de Baltische Staten 17 dagen. Daarmee scoort het land 2 punten in de Eerlijke Reiswijzer.
Impact op het klimaat
Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming. Wist je dat je niet het vliegtuig nodig hebt om naar de Baltische Staten te reizen? In 2024 koos de helft van onze reizigers voor een vervoersmiddel over land. Zo reisde ruim 33% met de eigen (elektrische) auto. Bijna 17% nam de trein, de meest duurzame keuze! De rest vloog naar de Baltische Staten.
Retour Amsterdam - Vilnius: uitstoot per persoon per vervoersmiddel (kg CO2e)
(Elektrische) auto o.b.v. 2 personen per auto
Bron: Greentripper & Google Flights
Vliegen naar de Baltische Staten
Kies voor een vlucht met de minste klimaatimpact door bij Google Flights te filteren op CO2e-uitstoot. De verschillen in uitstoot worden veroorzaakt door het type vliegtuig, aantal tussenstops of de route. Lees hier meer over in deze blog over duurzamer vliegen. Voor korte afstanden loont het om te kiezen voor een directe vlucht, omdat het opstijgen en landen relatief veel vervuiling en veel overlast veroorzaakt.
Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2e-uitstoot van je vliegreis naar de Baltische Staten maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2e-uitstoot per vervoersmiddel.
Non CO2e-effecten door vliegen
Naast CO2e komen bij vliegtuigen ook andere schadelijke stoffen vrij. Denk aan stikstofoxiden en waterdamp. Op bepaalde hoogtes kan door stikstofoxide ozon ontstaan, met smog als gevolg. Waterdamp bevriest rond tien kilometer hoogte. De ijskristallen van de bevriezing vormen de vliegtuigstrepen die je wel eens ziet. Veel strepen vormen als het ware een deken die ervoor zorgt dat er minder warmte terugstraalt van de aarde naar de ruimte. Zo hebben ze een opwarmend effect. Het is niet duidelijk hoe groot de bijdrage van deze zogenaamde non CO2e-effecten is op het opwarmen van de aarde.
Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.