Het klinkt zo aantrekkelijk: geld besparen door een vlucht met één of meerdere tussenstops te boeken. Maar een vlucht met zo min mogelijk risico op problemen, geen gedoetjes vooraf én achteraf en in zo min mogelijk tijd klinkt misschien nog wel veel aantrekkelijker? Voor korte afstanden bespaar je met een directe vlucht ook nog eens een hoop CO2-uitstoot. In dit blog vind je de 5 voordelen van het boeken van een directe vlucht voor korte afstanden.

Sneller en comfortabeler
Veiliger
Kleinere kans op verlies bagage
Geen extra visa nodig
Minder CO2-uitstoot op kortere vluchten
Vliegtuig KLM
een jaar lang niet reizen

Vliegen is slecht voor het milieu. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar het maakt nogal uit of je naar de andere kant van de wereld vliegt, of naar een bestemming dichtbij huis. Wij zetten de klimaatimpact van de vlucht naar al onze bestemmingen op een rij.

wachten vliegveld
koffer en paspoort

Misschien denk je bij duurzamer reizen meteen aan CO2-compensatie? Veel reisorganisaties promoten het planten van bomen als manier om de vervuiling door je vlucht goed te maken. Wij leggen je uit waarom CO2-compensatie geen oplossing is.

Vliegtuig KLM
Bogota Colombia

Tips: zo kun je 'beter' vliegen

Er zijn meer dingen die je kunt doen om de totale uitstoot van je vliegreis te minimaliseren.

  • Hoe moderner het vliegtuigtype, hoe efficiënter het verbruik. Het gaat er dus niet om hoe oud het toestel zelf is, maar hoe oud het ontwerp is. Een vliegtuig dat tien jaar oud is, maar dertig jaar geleden op de markt kwam gebruikt oudere technologie dan een vliegtuig dat twintig jaar oud is, maar toen ook voor het eerst op de markt kwam.
  • Voorkom erg korte vluchten. Afstanden die je ook prima met de auto of trein kunt afleggen, veroorzaken vervuiling die niet nodig is. Denk aan vluchten naar of via Londen, Parijs, Frankfurt, Düsseldorf en Brussel. 
  • Spreek met jezelf af dat je voor afstanden onder de 500 kilometer niet vliegt. Met auto, bus of trein kun je ook op je bestemming komen.
  • Combineer je vakantiedagen. Je kunt elk jaar twee keer een vliegvakantie van twee weken boeken. Maar je kunt er ook voor kiezen om één keer vier weken te gaan. Dat scheelt je minimaal twee lange vluchten en je hebt ook nog eens meer tijd om een land goed te leren kennen. Dat is één van de voordelen van slow travel.
  • Wil je alleen een weekendje weg? Kies er dan voor om naar een bestemming te gaan die ook per trein bereikbaar is. Parijs, Gent, Maastricht en zelfs Texel hebben veel te bieden. Daar kun gewoon met de trein, auto of boot naartoe.
  • Er zijn veel voordelen aan reizen met de trein. Het is comfortabel, snel, je hebt vaak toegang tot wifi en het is een ontspannen manier van reizen. Je ziet het landschap aan je voorbij razen en als je wil kun je voor sommige trajecten zelfs een nachttreinen boeken. Dat is nog eens slim omgaan met je tijd.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.