Het klinkt zo aantrekkelijk: geld besparen door een vlucht met één of meerdere tussenstops te boeken. Maar een vlucht met zo min mogelijk risico op problemen, geen gedoetjes vooraf én achteraf en in zo min mogelijk tijd klinkt misschien nog wel veel aantrekkelijker? Voor korte afstanden bespaar je met een directe vlucht ook nog eens een hoop CO2-uitstoot. In dit blog vind je de 5 voordelen van het boeken van een directe vlucht voor korte afstanden.
Wat zijn de voordelen?
- Sneller en comfortabeler
- Veiliger
- Kleinere kans op verlies bagage
- Geen extra visa nodig
- Minder CO2-uitstoot op kortere vluchten
1. Directe vlucht is sneller en comfortabel
Je wil natuurlijk het meeste uit je kostbare vakantiedagen halen. Uren op het vliegveld wachten tot je aansluitende vlucht eindelijk vertrekt is nou niet bepaald een plezierige besteding van je tijd. Een groot voordeel van een directe vlucht is dat je sneller op bestemming bent. Bovendien reis je veel comfortabeler. Je hoeft je immers geen zorgen te maken over vertragingen en de mogelijkheid dat je jouw aansluiting mist. Je stapt in Nederland in en op je bestemming weer uit. Ideaal.
2. Een directe vlucht is veiliger
Vliegen met één of meerdere tussenstops brengt risico's met zich mee. Zo kan het gebeuren dat je eerste vlucht vertraging heeft, waardoor je jouw aansluiting mist. Maar sinds 2020 hebben we er een ander risico bij gekregen: een wereldwijde pandemie. Als corona ons één ding geleerd heeft, is het wel dat regels en reisadviezen plotseling kunnen veranderen. Je moet er toch niet aan denken dat de reisvoorwaarden in je overstapland veranderen terwijl jij nietsvermoedend in de lucht hangt? Dat is geen goed begin van je vakantie.
klimaatimpact van de vlucht naar al onze bestemmingen op een rij.
Vliegen is slecht voor het milieu. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar het maakt nogal uit of je naar de andere kant van de wereld vliegt, of naar een bestemming dichtbij huis. Wij zetten de3. De kans dat je bagage meteen aankomt is groter
Er is niets zo vervelend als je reis beginnen zónder je bagage. Bij het overstappen van het ene vliegtuig naar het andere, gaat er een heel systeem in werking dat ervoor moet zorgen dat jouw koffer ook meegaat. Helaas blijft het voor een groot deel mensenwerk. En mensen maken fouten. Het kan gebeuren dat jouw koffer te laat aankomt bij het juiste vliegtuig, in het verkeerde toestel wordt geladen, of überhaupt niet wordt meegenomen. Dat is balen! Kies je voor een directe vlucht, dan is de kans veel groter dat je bij aankomst jouw koffer gewoon op de bagageband ziet liggen. Dat is wel zo'n prettig.
4. Je hoeft geen extra visa te regelen
Reis je via een ander land, dan kan het zijn dat je extra documenten nodig hebt voor het land waar je een tussenlanding maakt. Denk aan een (double entry) visum of andere vorm van toestemming om het land in te mogen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je via de Verenigde Staten reist. Dan moet je voor vertrek een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) aanvragen om zonder een visum het land te bezoeken. Zelfs als je de luchthaven nooit verlaat. Deze rompslomp voorkom je door rechtstreeks naar je bestemming te reizen.
5. Minder CO2-uitstoot op kortere afstanden
Het grootste gedeelte van de CO2-uitstoot van je reis wordt veroorzaakt door de vlucht naar je bestemming. Voor verre bestemmingen kan dat oplopen tot wel 90% van de totale uitstoot van de reis. Vlieg je naar een bestemming onder de 6000 kilometer? Dan loont het om te kiezen voor een directe vlucht. Tijdens het opstijgen en landen komen de meeste broeikasgassen vrij. Doe je dat maar één keer in plaats van meerdere keren, dan scheelt dat vervuiling. De meeste directe vluchten in Europa zijn chartervluchten. Die hebben een lager verbruik per passagier dan lijnvluchten: ze hebben geen business class, waardoor er meer mensen in het vliegtuig passen en ze vliegen bovendien met een grotere bezetting.
Vlieg je verder dan 6000 kilometer?
Vlieg je verder dan 6000 kilometer, bijvoorbeeld naar Colombia of Indonesië? Dan is het slim om je vlucht op te delen in twee of drie kortere vluchten. Hoe verder je vliegt, hoe hoger het brandstofverbruik per kilometer is. Door het grote gewicht van de extra brandstof aan boord, verbruikt het toestel het eerste deel van de vlucht veel meer dan wanneer het gewicht lager zou zijn. De meeste winst behaal je door de vlucht op te delen in twee of drie delen die ongeveer gelijk zijn. Bijvoorbeeld twee vluchten van ongeveer 4500 kilometer als je naar Colombia vliegt. Belangrijker nog is dat je een logische route vliegt. Reis je van Amsterdam naar Bogota via Frankfurt? Dan vlieg je eerst zo'n 400 kilometer de verkeerde kant op. Die extra kilometers veroorzaken onnodige vervuiling. Zonde! Reis je naar Bogota via Madrid? Dan vlieg je een logische route en veroorzaak je minder CO2-uitstoot.
Tips: zo kun je 'beter' vliegen
Er zijn meer dingen die je kunt doen om de totale uitstoot van je vliegreis te minimaliseren.
- Hoe moderner het vliegtuigtype, hoe efficiënter het verbruik. Het gaat er dus niet om hoe oud het toestel zelf is, maar hoe oud het ontwerp is. Een vliegtuig dat tien jaar oud is, maar dertig jaar geleden op de markt kwam gebruikt oudere technologie dan een vliegtuig dat twintig jaar oud is, maar toen ook voor het eerst op de markt kwam.
- Voorkom erg korte vluchten. Afstanden die je ook prima met de auto of trein kunt afleggen, veroorzaken vervuiling die niet nodig is. Denk aan vluchten naar of via Londen, Parijs, Frankfurt, Düsseldorf en Brussel.
- Spreek met jezelf af dat je voor afstanden onder de 500 kilometer niet vliegt. Met auto, bus of trein kun je ook op je bestemming komen.
- Combineer je vakantiedagen. Je kunt elk jaar twee keer een vliegvakantie van twee weken boeken. Maar je kunt er ook voor kiezen om één keer vier weken te gaan. Dat scheelt je minimaal twee lange vluchten en je hebt ook nog eens meer tijd om een land goed te leren kennen. Dat is één van de voordelen van slow travel.
- Wil je alleen een weekendje weg? Kies er dan voor om naar een bestemming te gaan die ook per trein bereikbaar is. Parijs, Gent, Maastricht en zelfs Texel hebben veel te bieden. Daar kun gewoon met de trein, auto of boot naartoe.
- Er zijn veel voordelen aan reizen met de trein. Het is comfortabel, snel, je hebt vaak toegang tot wifi en het is een ontspannen manier van reizen. Je ziet het landschap aan je voorbij razen en als je wil kun je voor sommige trajecten zelfs een nachttreinen boeken. Dat is nog eens slim omgaan met je tijd.
Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.