Bij het samenstellen van onze reizen door Chili maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat we met onze reizen een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur hebben. Daarnaast streven we naar een minimale negatieve impact op het klimaat. Dat is lastig, aangezien de retourvlucht alleen al zorgt voor een uitstoot van 7249kg CO2e per persoon. Maar helemaal niet meer vliegen is ook geen oplossing. Reizen brengt namelijk ook veel goeds. Mits het op de juiste manier gebeurt. Met deze uitgebreide impactscore kun je zien wat het effect jouw reis naar Chili is voor de mensen en het klimaat.

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van je reis door Chili. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de hoogtepuntenreis door Chili.

Het belang van toerisme in Chili

Ga je op vakantie naar Chili? Dan is een lange, vervuilende vlucht onvermijdelijk. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je reis een positieve impact heeft op de mensen en de natuur in het land. Dat doe je door ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen profiteren van jouw komst.

Het toerisme is van een steeds groter wordend belang in Chili. In 2019 maakte de industrie 9,9% uit van het Bruto Nationaal Product. Het toerisme kent ongeveer 980.000 officieel geregistreerde banen en zorgt daarmee voor ruim 10% van de werkgelegenheid. Niet-geregistreerde banen, zoals freelance gidsen en chauffeurs, en de indirecte banen, zoals leveranciers, zijn niet meegenomen in deze cijfers. Ruim 80% van de bedrijven in het toerisme zijn kleinschalige eenmanszaken of familiebedrijven. Als we stoppen met reizen raken honderdduizenden mensen werkloos en verliezen zij het inkomen waarmee ze hun gezin onderhouden. Het geld dat jij betaalt voor een overnachting in een kleinschalig familiehotel kan wel eens het schoolgeld van een Chileens gezin zijn.

Positieve impact score

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

Kleinschalige accommodaties

Bij het organiseren van je rondreis door Indonesië maken we zoveel mogelijk gebruik van hotels die voldoen aan onze criteria voor duurzame accommodaties. In sommige routes slaap je meer dan de helft van je overnachtingen op zulke plekken. Het effect hiervan is dat je reis direct bijdraagt aan werkgelegenheid, en het stimuleert tevens de lokale economie. Bovendien doen de eigenaren er alles aan om hun negatieve impact op het milieu te minimaliseren. Daardoor heeft jouw reis een kleinere impact op het milieu, dan wanneer je in grote ketens zou slapen. 

Slapen bij de bewoners thuis

In onze Chili reizen wordt weinig gebruik gemaakt van homestay's. Het fenomeen slapen bij de bewoners thuis is niet zo bekend en het aanbod is daardoor beperkt. Er is één excursie in combinatie met een homestay, die we graag gebruiken voor onze Chili reizen. Wanneer mogelijk, nemen we die op in een reisroute.

Midden in het ruige Patagonië vind je El Puesto, een warme lodge die gebouwd is volgens traditionele technieken en met materiaal uit de directe omgeving. Deze accommodatie blinkt uit in gastvrijheid én werkt hard aan het minimaliseren van hun impact op het klimaat. Zo koken ze met biologische producten uit eigen tuin, wekken ze stroom op met zonnepanelen en gebruiken ze biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.

Meet the locals

Als ultieme natuurbestemming ligt de focus tijdens onze reizen in Chili op fysieke activiteiten in Nationale Parken en andere natuurgebieden. Het aanbod aan excursies waarbij ontmoetingen met de lokale bevolking voorop staan, is niet heel groot in Chili. Waar mogelijk proberen we meet-the-local activiteiten zoveel mogelijk op te nemen in onze reizen. Bij bezoeken aan Santiago en Valparaiso proberen we altijd een stadstour met een lokale gids te plannen. Je bezoekt dan een groentemarkt, waar je lokale producten kan proeven, of kleine restaurants waar je kennismaakt met de Chileense keuken. Met de tours krijg je een inkijkje in het dagelijks leven van de Chilenen.

Lokale gids en chauffeur

De meeste reizen die wij aanbieden in Chili kun je (deels) met een eigen huurauto afleggen. De hoogtepuntenreis is een uitzondering. Je reist dan met verschillende chauffeurs langs de bekende trekpleisters van het land. Onze reisspecialist werkt samen met lokale gidsen en chauffeurs. Zij zijn niet in dienst van Better Places of de lokale reisexpert, maar werken voor een overkoepelende aanbieder of als zelfstandig ondernemer. In Santiago maakt de reisexpert gebruik van een vaste Chileense chauffeur, die een eigen auto bezit en als freelancer werkt. Ze werkt ook samen met een vast team van gidsen, waarmee prijsafspraken zijn gemaakt. In andere delen van het land werkt de lokale reisexpert met verschillende kleine aanbieders. Bij het maken van onderlinge afspraken zorgt de specialist er altijd voor dat de gidsen en chauffeurs een contract hebben en niet zwart worden betaald. Daarnaast worden eventuele extra kosten, zoals transfers naar de luchthaven, altijd vergoed. 

Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie

Vegetarisch eten

De Chilenen zijn dol op hun stukje vlees en verse vis. Het is dan ook niet altijd even makkelijk om vegetarisch of veganistisch te eten in Chili. In steden, zoals Santiago de Chile en Valparaiso, is het geen probleem om zonder vis en vlees te eten. Het aanbod aan vegetarische opties op de menukaarten groeit. In meer afgelegen gebieden is de keuze beperkt en zul je goed moeten opletten dat er niet per ongeluk kip als vegetarisch wordt geserveerd. Hoewel het wat uitzoekwerk en geduld vraagt, kun je op veel plekken prima vegetarisch en veganistisch eten in Chili.

Human powered excursies

Human powered excursies hebben een minimale impact op het milieu, aangezien de lichamelijke inspanning de enige energie is die het kost. Als echte natuurbestemming is Chili de perfecte bestemming voor dit soort excursies. De beste manier om het natuurschoon te ontdekken is te voet tijdens een mooie wandeling. Tijdens onze Chili-reizen zijn er veel mogelijkheden voor meerdaagse trektochten en wandelingen in de Nationale Parken. Je kan ook een ijswandeling maken naar een indrukwekkende gletsjer. 

Bescherm, toon respect en reis plasticvrij

Nationale parken

Chili is een echte natuurbestemming. Wandelen in nationale parken is een belangrijke reden voor toeristen om het land te bezoeken. Ook in de hoogtepuntenreis brengen reizigers een bezoek aan een aantal nationale parken, zoals Uyuni en Torres del Paine. Chili telt 42 nationale parken, 46 nationale reservaten en 18 natuurmonumenten. Om deze natuurgebieden te betreden, betalen bezoekers een entreeprijs. Dat geld gaat naar de National Forestry Corporation (CONAF). Zij investeren de inkomsten in beheer, herstellen van de ecosystemen en het beschermen van de natuurgebieden. Maar ook preventie en bestrijding van bosbranden en educatie over het belang van het beschermen van deze gebieden vallen onder de verantwoordelijkheid van de CONAF. Het toerisme draagt zo direct bij aan het beschermen van de natuur en biodiversiteit in Chili.

Off the beaten track

Afhankelijk van de reis en de regio die je kiest, kun je in Chili van de gebaande paden af reizen. De hoogtepuntenreis scoort minder goed, aangezien deze reis juist langs de bekende trekpleisters gaat. Toch zul je in Chili niet snel omver gelopen worden door massa's toeristen. De populaire natuurparken zijn zo groot, dat je het amper merkt dat je niet de enige bent. Wil je echt naar een regio die nog maar weinig bezocht wordt door toeristen? Dan is de roadtrip langs het merengebied in de regio Aysen perfect. Off the beaten track reizen brengt niet alleen voordelen voor jou. Je hoeft je die mooie plekken immers met niemand te delen. Je voorkomt ook overtoerisme en de schadelijke gevolgen die dat met zich meebrengt.

Tijdens de excursie naar de zoutvlakte van Uyuni breng je een bezoek aan een familie die leeft van kleinschalige zoutwinning. Je ziet van dichtbij hoe het zout gedroogd en verwerkt wordt en uiteindelijk in kleine zakjes verdeeld voor de verkoop. Met je bezoek aan de gemeenschap in Uyuni draag je bij aan het inkomen van de families. Dat is hard nodig, aangezien de verkoop van zout weinig oplevert. Bovendien ontstaat er zo een culturele uitwisselingen tussen mensen die elkaar anders nooit zouden tegenkomen.

Plasticvrij reizen

Plasticvrij reizen is een peulenschil in Chili. Allereerst omdat Chili voorloper is in de strijd tegen wegwerpplastic. Zo kwam er in 2018 al een nationaal verbod op het gebruik van plastic wegwerpproducten, zoals tasjes, servies, rietjes en bestek. Daarmee voorkomt het land het gebruik van meer dan drie miljard plastic tasjes per jaar. Een ander voordeel is dat het kraanwater in de stedelijke gebieden van Chili drinkbaar is. Op plekken waar het water minder veilig is, bieden hotels vaak watertanks aan, waar reizigers hun herbruikbare flesjes kunnen vullen. 

Impact op het klimaat

CO2-uitstoot van de vlucht

De retourvlucht van Amsterdam naar Santiago de Chile veroorzaakt 7249kg CO2e per persoon. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. Om 7249kg CO2e te compenseren moet je achtenhalf jaar veganistisch eten. De vlucht naar Chili is onvermijdelijk. Daarom proberen we op andere vlakken de CO2-uitstoot van onze reizen te beperken. We adviseren onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichter bij huis. Hier lees je wat je zelf kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Chili maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van de CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Binnenlandse vluchten

We streven ernaar om geen binnenlandse vluchten op te nemen in onze reizen en lange afstanden met alternatief vervoer af te leggen. De grote uitdaging in Chili is de opmerkelijke vorm van het land. Van noord naar zuid is Chili maar liefst 4330km, terwijl de maximale breed nog geen 200km is. Hoewel er veel spoorlijnen zijn in Chili, zijn de meeste alleen bedoeld voor goederenvervoer. Met de beperkte tijd die veel reizigers hebben, is reizen per bus of auto geen haalbaar alternatief. Onze reizen door Chili bevatten daarom meerdere binnenlandse vluchten.

Aantal kilometers over land

Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers afleggen te beperken. Daarmee verlagen we de totale CO2-uitstoot van het vervoer over land. Tijdens de hoogtepuntenreis door Chili bezoek je drie regio's: centraal, noord en zuid. De enorme afstand tussen die regio's overbrug je per vliegtuig. In de regio's zelf reis je met privévervoer en het openbaar vervoer. In totaal reis je zo'n 1368 kilometer over land. Dat komt neer op gemiddeld 55 kilometer per dag. Hoe minder kilometer, hoe beter je reiservaring. Wie zich minder verplaatst heeft tenslotte meer tijd om een plek echt te ervaren. Er is bovendien meer ruimte voor authentieke ontmoetingen. Dat noemen wij slow travel.

Travelife Certificering logo Travelife

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen of een ander vergelijkbaar certificaat dat erkend wordt door de GSTC. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexpert in Chili is Travelife Partner. Zij heeft de sessies gevolgd om Travelife Certified te worden. Vanwege de gevolgen van de pandemie, heeft de reisexpert besloten de certificering tot januari 2023 uit te stellen.

Klimaatactie logologo Tourism Declares

De lokale reisexpert in Chili is voornemens om de Glasgow Declaration en de Tourism Declares Climate Emergency verklaringen te ondertekenen. Daarmee belooft zij zich in te zetten om de milieuschade van haar reizen en activiteiten zoveel mogelijk te beperken. In 2022 organiseren wij webinars voor onze lokale reisexperts, waarmee we ze helpen bij het opstellen van een klimaatactieplan

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Omdat vliegen veel te goedkoop is, leggen wij onszelf een vrijwillige CO2-belasting op. Dat geld investeren we in de energietransitie.