Toerisme op Cuba neemt toe

Op de veranda, tussen de schommelstoelen en hangmatten, wacht de eigenaresse traditiegetrouw haar gasten op. Haar casa particular is gelegen aan een van de twee hoofdstraten van Viñales, de toegangspoort naar een prachtige groene regio in het westen van Cuba. Dit is de plek waar toeristen naartoe komen voor de mooie landschappen, om te paardrijden tussen de tabaksvelden en hun eigen Cubaanse sigaar te rollen. Een ideale locatie dus om een casa particular te beginnen, iets wat de eigenaresse in 2006 dan ook al doorhad, toen ze de eerste kamer in haar huis geschikt liet maken als gastenverblijf. Destijds was toerisme op Cuba nog bijna niet bestaand. Inmiddels is dat anders. De populariteit van toerisme op Cuba groeide, en daarmee ook de vraag naar accommodaties in Viñales. In 2016 opende ze daarom een tweede kamer, en daarmee is haar casa particular nu compleet.

Kans op een betere toekomst

“Ik woon hier samen met mijn man en twee kinderen. Het openstellen van ons huis voor toeristen was een bewuste keuze voor het verbeteren van onze economische situatie. We wilden onafhankelijk zijn, een eigen bedrijfje runnen en op eigen benen kunnen staan. Daarnaast komt onze familie op deze manier in contact met mensen van over de hele wereld. Het is een cultuuruitwisseling waarbij zij kennis kunnen maken met het lokale leven hier en wij ondertussen leren over de wereld buiten Cuba. Iets wat voor ons en onze kinderen ook heel waardevol is.” Door het ontvangen van toeristen profiteert zij met haar familie rechtstreeks van het aantrekkende toerisme op Cuba. Zo heeft ze dankzij de groeiende vraag naar accommodaties haar casa particular kunnen uitbeiden en door de jaren heen steeds mooier en comfortabeler kunnen maken. Het huis ziet eruit alsof het net geschilderd is, de veranda nodigt uit tot ontspannen na een dag vol nieuwe indrukken en de kamers zijn voorzien van alle gemakken. Door te investeren in het huis hebben ze nu een gewilde accommodatie die voor een stabiel inkomen zorgt. Inkomen dat te danken is aan toeristen die kiezen voor een verblijf bij een lokale familie, waarmee haar kinderen nu zicht hebben op een betere toekomst.

Niet voor iedereen

Die kans op een betere toekomst is iets wat volgens haar nog lang niet voor iedereen is weggelegd. “Het aantal Cubanen met een casa particular is nog altijd redelijk klein te noemen. Veel Cubanen hebben nog niet de middelen om een gastenverblijf te bouwen dat voldoet aan de wensen van toeristen.” Je moet dus eigenlijk al een redelijke economische basis hebben om zo’n eigen bedrijfje te beginnen. Daarbij is in sommige gebieden deze vorm van overnachten ook minder voor handen. In Varadero en alle ‘Cayos’ (eilandjes) zijn er voornamelijk hotels gebouwd. Op die plekken, die juist tot de meest toeristische gebieden van Cuba behoren, zouden de Cubanen meer kunnen profiteren van de populariteit van hun land.

Cuba door de ogen van een local

Het benadrukt het belang van het maken van bewuste keuzes tijdens een reis door Cuba. Het contact met de lokale bevolking zorgt er niet alleen voor dat je als toerist een unieke ervaring hebt; je draagt zo ook rechtstreeks bij aan betere kansen voor de Cubanen. Dat geldt voor overnachtingen bij lokale families in casas particulares, maar bijvoorbeeld ook voor activiteiten. In de rondreizen door Cuba zorgen wij voor excursies die in het teken staan van de lokale bevolking. Zo kun je in Viñales samen met een lokale sigarenboer een wandeling maken langs de tabaksvelden of in Havana een tour maken in een old timer met een lokale chauffeur. Dit soort ontmoetingen zorgen ervoor dat je Cuba door de ogen van de lokale bevolking ziet. Casas particulares zijn hierbij onmisbare ervaringen. Het is namelijk niet alleen een plek om te slapen; je eet er ook de lekkerste lokale maaltijden en ontvangt tips en adviezen van de mensen die de omgeving het beste kennen.

Toerisme op Cuba – Hoe het beter kan

Hoewel de groeiende populariteit van toerisme op Cuba de economische situatie voor de locals steeds meer vooruit helpt, zijn ze er nog niet helemaal. “Het verblijven in casas particulares zou nóg meer gestimuleerd kunnen worden”, vertelt de eigenaresse. “Het concept wordt wel geaccepteerd en de overheid geeft de mogelijkheid om huizen uit te breiden voor gastenverblijven, maar het belang om toerisme op lokaal niveau een impuls te geven moet nog wat meer doordringen. We zouden de toeristen hier op een nog beter niveau kunnen ontvangen dan dat we nu al doen. Cuba heeft de toerist zoveel te bieden, ik hoop dat we daar in de toekomst ook de kans voor krijgen. Ik zou graag zien dat de relatie tussen Cuba en Amerika verder verbetert. Om Cubanen meer te laten profiteren van het groeiende toerisme, is het ook fijn om nog wat meer medewerking van de overheid te kunnen krijgen. Daarnaast hoop ik dat toeristen van over de hele wereld steeds vaker zullen kiezen voor Cuba als bestemming voor hun vakantie, en daarbij ook zoveel mogelijk kiezen voor lokale opties als casas particulares. Op die manier komt er meer werkgelegenheid en krijgen meer families de mogelijkheid om de vruchten te plukken van het toerisme zoals mijn familie dat kan.”

Plan jouw reis naar Cuba

Ben je op zoek naar een bijzondere Cuba rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Julio, de lokale Cuba specialist. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Julio.

Meer over duurzaam toerisme op Cuba

Duurzaam reizen klinkt misschien ingewikkeld, maar het is gemakkelijker dan je denkt. Ga je naar Cuba? Op Reisjunk lees je vijf tips voor een duurzame reis over dit unieke eiland.