Sri Lanka is een kleurrijk en vruchtbaar land. Hoewel de bevolking veel vlees en vis eet, is Sri Lanka ook voor vegetariërs een culinair paradijs! Geniet dus zeker van vegetarisch eten Sri Lanka! Met de lokale kruiden en verse groenten worden de lekkerste gerechten op tafel gezet. Van de bekende hopper-pannenkoek tot curry’s met Indiase invloeden. Er is meer dan genoeg te ontdekken. 

Bij Better Places stel je je rondreis Sri Lanka samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

1. Geniet van een hopper

Een beroemd vegetarisch ontbijtgerecht in Sri Lanka is de hopper. Deze kleine, komvormige pannenkoek is een lokale lekkernij en wordt flinterdun gebakken in een hete pan. Het basisbeslag is niet meer dan kokosmelk, gist en bloem. De Sri Lankanen maken er met verschillende vullingen een waar feestje van. Een meegebakken ei in de hopper is de meest bekende variant. Gevuld met verschillende groenten is het al snel een heerlijke lunch. Eén ding is zeker; een goeie hopper verveelt nooit!

2. Voor de lekkere trek

Voor de vegetariër is er genoeg te snacken op straat. De bekendste snack is de samosa, die over is komen waaien uit India. De driehoekige deegpakketjes, gevuld met gekruide groenten of aardappels, worden op het hele eiland verkocht. Voor de zoetekauw is er de mierzoete ladoo. Dat zijn kokosballen met melk en suiker. Pas op met de gevulde roti’s; die zijn zo lekker, die blijf je eten!

3. Vers fruit langs de weg

Liever een gezonde snack? Door de vruchtbare grond en het gunstige klimaat is er een groot aanbod aan tropische vruchten op het eiland. Hier drink je kokossap vers uit de noot. De ananas is zo zoet en sappig dat je niets anders meer wilt. Maar ook de mango’s, dadels en boterzachte papaya zijn een feestje voor je smaakpapillen. Aan lokaal gegroeide vitaminen geen gebrek.

Oogst je eigen fruit tijdens de familiereis

Vind jij niets leuker dan de lokale keuken proeven op reis? Wij inspireren je met een aantal leuke, culinaire reizen.

4. Kleurrijke curry’s

De grote invloed van de Indiase keuken zie je terug in de ruime keuze aan kleurrijke curry’s. Dat wil niet zeggen dat alle curry’s hetzelfde zijn als bij de buren. De Sri Lankaanse keuken gebruikt bijvoorbeeld veel meer kokosolie en elke curry wordt op smaak gebracht met curryblaadjes. Ondanks het verschil in ingrediënten doen ze niet onder voor de smaken in India. Pompoencurry, bietencurry, mangocurry en natuurlijk dahl (linzensoep); de variaties zijn eindeloos. In combinatie met chapati of rijst heb je een heerlijke, vegetarische maaltijd. Kan je niet kiezen? Ga dan voor de beroemde rice and curry en geniet van vier of vijf kleine bakjes curry in verschillende smaken met rijst. Vaak wordt die geserveerd met sambol, een pittig bijgerecht van verse kokos en chilipepers. Een echte must try is een curry van de lokale jackfruit. 

5. En er is meer!

Ook rijstgerechten, zoals vegetarische fried rice zijn lekker om eens te proberen. Een soort nasi, maar dan anders. Of wat dacht van een traditionele kottu. Een gerecht waarbij een rotti-pannenkoek wordt fijngehakt en vervolgens samen met verschillende groeten wordt opgebakken. De locals zijn er gek op. Let wel op dat je om de vegetarische variant vraagt. Kottu wordt namelijk vaak met stukjes kip geserveerd. Mocht je tijdens je vakantie de lokale keuken even zat zijn, dan zijn er in de populaire dorpjes, zoals Kandy, Negombo en Ella, genoeg westerse restaurants met vegetarisch eten in Sri Lanka.

6. Kookcursussen

Haal de Sri Lankaanse keuken in huis en geniet na je reis nog steeds van het vegetarische eten. Een kookcursus bij de locals is niet alleen een smaakvolle traktatie, het is ook nog eens ontzettend leuk om te doen. Leer verschillende kruiden te gebruiken, bak je eigen hopper, ontdek de vele toepassingen van kokos en maak thuis indruk op vrienden en familie. Met ResiRest kun je ook eten bij een Sri Lankaans gezin thuis. Zo ontmoet je locals en tegelijkertijd geniet je van heerlijke homemade, traditionele gerechten. Eet je vegetarisch, dan matchen we je met de koks die zelf vegetariër zijn of met liefde en passie vegetarisch koken.

Volg een kookcursus tijdens de hoogtepuntenreis

Reisblogger Daisy volgde een kookworkshop in Sri Lanka, die op haar verzoek helemaal vegetarisch was.

7. Veganistisch eten

De meeste curry’s zijn veganistisch. Het voordeel in Sri Lanka is dat veel gerechten romig worden gemaakt met verse kokosroom in plaats van melk. Het kan nooit kwaad om even te vermelden dat je ook geen zuivel en eieren eet. Een paar gerechten waar je je vast op kunt verheugen: hoppers met groenten, wambatu (aubergine) curry, ala kiri hodi (aardappel) curry, bandakka (okra) curry en kottu. Wil je specifieke tips over gerechten en restaurants die veganistische gerechten aanbieden? Dan is het slim om lid te worden van de Vegan Sri Lanka groep op Facebook.

Meer inspiratie voor je Sri Lanka rondreis

Wil je meer lezen over Sri Lanka en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste lokale ervaringen van onze lokale reisexpert of over de mooiste stranden in dit land. Reisbloggers Daisy en Patrick reizen de hele wereld rond en hebben ook in Sri Lanka veel gezien. Lees meer over hun geweldige avonturen.

Plan jouw reis naar Sri Lanka

Ben je op zoek naar een bijzondere Sri Lanka reis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.