Alle handige bestemmingsinfo over Kroatië bij elkaar met onder andere informatie over de beste reistijd, hotels en de reis naar deze bestemming en praktische informatie over onder meer gezondheid op reis, veiligheid en geldzaken.

Ligging van Kroatië

Kroatië is één van de Balkanlanden, in het zuidoosten van Europa. In het noorden grenst het land aan Slovenië. Daardoor is een combinatiereis van Kroatië en Slovenië ook heel geschikt. Ook Hongarije en Bosnië en Herzegovina zijn buren van Kroatië. Montenegro en Servië delen slechts een klein stukje grens met dit veelzijdige Balkanland. Sinds 2013 is Kroatië lid van de de Europese Unie, maar betalen doe je er nog altijd met de Kroatische Kuna. De hoofdstad van Kroatië is Zagreb.
 

Beste reistijd 

Kroatië heeft grotendeels een gematigd maritiem klimaat. Daardoor is het in de zomer niet extreem heet, maar wel aangenaam. De winters zijn er niet té koud. Voor een echte strandvakantie kun je er in de lente en het najaar niet terecht. Daarvoor is het echt te fris. Het binnenland kent koudere winters dan de kust. Er zijn zelfs jaren dat de watervallen in de binnenlanden bevriezen, maar net als in Nederland komt echte kou steeds minder vaak voor.
 
De beste reistijd voor Kroatië is tussen mei en oktober. De zomermaanden zijn de drukste, vooral langs de kust en bij highlights als de Plitvice watervallen. Juni en september zijn perfect. Temperaturen zijn meestal heel aangenaam, er is volop zon en je kunt vaak zwemmen in zee. Toch is het aantal toeristen in die maanden een heel stuk lager dan in juli en augustus. 
 

Kroatië bestemmingsinfo: Taal

In Kroatië wordt Kroatisch gesproken. Langs de kust en bij toeristische bezienswaardigheden in het binnenland én in hoofdstad Zagreb spreekt men goed Engels. In Istrië wordt bovendien een aardig woordje Italiaans gesproken. In minder toeristische regio’s in het binnenland wordt minder Engels gesproken, zeker door de wat oudere bevolking. Toch is er altijd wel iemand in de buurt die een handje kan helpen. 
 

Reizen naar Kroatië

Met de auto kun je in een lange reisdag naar het noorden van Kroatië reizen. Veiliger is het om een tussenstop in te plannen in het zuiden van Duitsland of Oostenrijk. Combineer je Kroatië met Slovenië, dan kun je ook daar een tussenstop van een aantal dagen doen, bijvoorbeeld bij het schitterende meer van Bled. De afstand van Utrecht naar Dubrovnik is bijna 2000 kilometer. Plan je route handig, door in stapjes langs de kust van Dalmatië af te zakken en weer terug omhoog te reizen.

Een heel relaxte en erg mooie manier om naar Kroatië te reizen is met de trein. Houd er wel rekening mee dat de treinen in Kroatië zelf minder frequent gaan dan in Nederland. Om het boeken van een treinticket zo comfortabel en makkelijk mogelijk te maken, werken wij samen met The Train Traveller. Deze treinexpert helpt je bij het vinden van de beste route en het regelen van de reis. Zij kennen alle boekingssystemen op hun duimpje.

Plan jouw reis naar Kroatië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Kroatië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Melissa, de reisexpert in Kroatië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Melissa.