Kroatië is zo veel meer dan alleen stranden en eilanden. Het is ook de ideale bestemming voor cultuur- en natuurliefhebbers. Met haar enorm lange kustlijn en maar liefst bijna 1200 eilanden is het logisch dat daar vaak de focus op ligt. Toch zijn er ook geweldige, schilderachtige dorpen, fascinerende steden, met een eeuwenoude geschiedenis, te gekke archeologische sites en zelfs ruige bergen en watervallen die vragen om ontdekt te worden. Ben je nog niet om? Lees onze Kroatië inspiratie!

Inspiratie voor Kroatië

Kroatië is een veelzijdige bestemming, die veel meer te bieden heeft dan alleen zon, zee en strand. In het noorden vind je geweldige kastelen in de authentieke, weinig bezochte Zagorje regio. Wandelaars kunnen hun hart ophalen in het Velebit gebergte en het Biokovo nationaal park. De enorme stadsmuren en paleizen van Dubrovnik weten zelfs de meest doorgewinterde reiziger te imponeren. En hoe fijn is het om na een rondreis vol indrukken even lekker te ontspannen op één van de vele eilanden. 
 

Highlights voor natuurliefhebbers

Ook op het gebied van natuur kom je in Kroatië niets te kort. In het Velebit gebergte is een hike door de kalkstenen formaties van Tulove Grede een must. Vanaf de witte rotsachtige top van dit gebergte kijk je uit over de blauwe Adriatische zee, een gaaf gezicht. Het nationaal park Paklenica behoort ook tot het Velebit gebergte en heeft weer een veel groener landschap en indrukwekkende grotten. De Plitvice Meren zijn 16 blauwgroene meren, die onderling verbonden zijn en een lust voor het oog. De vele watervallen rond de meren zijn één van de eerste dingen die je ziet als je het nationaal park binnenloopt. Ook de Krka watervallen mag je niet missen!
 

Inspiratie voor cultuurliefhebbers

Een wandeling over de stadsmuren van Dubrovnik laat je van bovenaf zien hoe perfect deze stad met haar Middeleeuwse paleizen en wachttorens nog in tact is. Ook in Split duik je de geschiedenis in, met een bezoek aan het paleis van Diocletianus of de opgravingen van de oude stad Solin, aan de rand van de stad. De hoofdstad van Kroatië, Zagreb, is verrassend leuk en kleurrijk. In de weinig bezochte stad Karlovac zie je nog sporen uit de minder plezierige tijd van Kroatië, van de Balkanoorlog. In het indrukwekkende museum krijg je een goed beeld van het leven in deze stad in die tijd dat het aan de frontlinie lag.
 

Hoogtepunten van Kroatië

Naast bovenstaande culturele en natuurlijke bezienswaardigheden in Kroatië moet je zeker een kijkje nemen op enkele eilanden. Op Hvar en Krk zijn leuke dorpjes te bezoeken als je een dag niet naar het strand wilt. Het eiland Vis is heerlijk afgelegen en daarmee een prachtige bestemming voor rustzoekers. Wil je één van de mooiste Kroatische eilanden bezoeken, maar daar geen uren voor op de veerboot zitten? Ga naar Cres of Dugi Otok. Yvonne deelt op haar blog tips voor de mooiste plekken op het eiland Cres. 

Plan jouw reis naar Kroatië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Kroatië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Melissa, de reisexpert in Kroatië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Melissa.