Kroatië is niet het eerste land waar je aan denkt om met de trein naartoe te gaan, maar het is gelukkig een stuk minder ver dan je wellicht denkt. En het is ook nog eens een ontzettend mooie reis. Hier lees je onze tips voor een onvergetelijke reis met de trein naar Kroatië.

Bekijk hier de beste routes voor je treinreis naar Kroatië

Bekijk hier je treinreis naar Zagreb

Route Vertrektijd Aankomsttijd Soort trein
Amsterdam Centraal - Köln Hbf 10:38 13:15 Dagtrein
Köln Hbf - Stuttgart Hbf 13:55 16:08 Dagtrein
Stuttgart Hbf - Zagreb Glavni kolodvor 20:29 10:39 (+1 dag) Nachttrein

Bekijk hier je treinreis naar Split

Route Vertrektijd Aankomsttijd Soort vervoer
Amsterdam Centraal - Köln Hbf 10:38 13:15 Dagtrein
Köln Hbf - Stuttgart Hbf 13:55 16:08 Dagtrein
Stuttgart Hbf - Zagreb Glavni kolodvor 20:29 10:39 (+1 dag) Nachttrein
Zagreb Glavni Kolodvor - Split 15:19 21:40 Dagtrein

 

Bekijk hier je treinreis naar Dubrovnik

Route Vertrektijd Aankomsttijd Soort vervoer
Amsterdam Centraal - Basel SBB 08:08 14:47 Dagtrein
Basel SBB - Milano Porta Garibaldi 15:03 19:55 Dagtrein
Overnachting in Milaan      
Milano Centrale - Bari Centrale 07:05 17:05 Dagtrein
Bari - Dubrovnik 21:00 08:00 (+1 dag) Veerboot

 

Zo boek je je treinrondreis naar Kroatië

Better Places is gespecialiseerd in individuele reizen op maat. We brengen je rechtstreeks in contact met reisexperts die ter plaatse wonen. Zo ook in Kroatië. Laat Ruud, de reisexpert van Kroatië, je wensen weten, ontvang een reisvoorstel op maat en stel samen je ideale rondreis samen.

Om het boeken van een treinticket zo comfortabel en makkelijk mogelijk te maken, werken wij samen met The Train Traveller. Deze treinexpert helpt je bij het vinden van de beste route en het regelen van de reis. Zij kennen alle boekingssystemen op hun duimpje. 

Wil je met een zo'n positief mogelijke impact naar en door Kroatië reizen? Kies dan voor onze Ideale Kroatië route rondreis. Deze rondreis heeft een minimale CO2-uitstoot en een maximale impact op de lokale economie. Ideaal dus!

Waarom met de trein naar Kroatië

  • Prachtige routes door de Alpen
  • Maak mooie stops onderweg
  • Ontspannen reizen
  • Duurzaam alternatief voor het vliegtuig
  • Besteed je tijd goed en pak de nachttrein

Trein naar Kroatië – onderweg

  • Elzas en de Alpen: de Elzas en de Alpen van Zwitserland en Oostenrijk zijn gewoon té mooi. Pak de bergtreintjes en waan je in Rail Away.
  • Slovenië en Kroatië: de Alpen houden niet op in Oostenrijk. In Slovenië gaat de natuurpracht onverminderd verder. In Kroatië is het de kust die zo onweerstaanbaar is.
  • Dwars over de Balkan: als je dwars door de Balkan over de vlaktes boemelt en het lome platteland gadeslaat, krijg je een echt reisgevoel. Het liefst zou je doorgaan tot in Istanboel

Let op: Tussen Boedapest en Belgrado zijn er werkzaamheden die volgens de verwachtingen tot 2023 duren. Daardoor is de laatste route omslachtig en lang geworden. Om die reden gaan we hier alleen verder in op de zuidelijke Simplon-Orient Express.

Interrailen

Interrailen is een mooie manier om te reizen naar je bestemming. Met een Interrail Pass reis je onbeperkt over alle grenzen in Europa heen met slechts één ticket. Er is keuze genoeg met meer dan 40.000 bestemmingen in zeker 30 landen. Je reist rond zonder lange incheckprocedures of wachtrijen en kan genieten van meer beenruimte, geen bagagebeperkingen, wifi en een geweldig uitzicht. Daarnaast kan je ook gebruik maken van nachttreinen, zodat je sneller lange stukken kunt overbruggen. Neem een kijkje welke treinpas het beste bij jouw plannen past.

Neem de tijd om ergens echt te zijn, een plek te ervaren en kennis te maken met de bewoners. Lees meer over de voordelen van slow travel.

Naar de Balkan via de routes van de Oriënt-Express

Er zijn vele sporen die naar de Balkan leiden, maar voor deze route richten we ons op de beroemde Oriënt-Express, dé klassieke treinverbinding tussen Parijs en Istanboel. De route, maar ook de naam van de Oriënt-Express, is in de loop der jaren meermalen gewijzigd als gevolg van oorlogen en Europese politiek. De oudste route van de Oriënt-Express ging van Parijs via Straatsburg, München, Wenen, Boedapest en Belgrado naar Istanboel.

Murder on the Orient Express

Na de Eerste wereldoorlog werd de route verlegd via Lausanne en Venetië als “Simplon-Oriënt-Express”. Er was ook nog een “Arlberg-Oriënt-Express” die via de Alpen naar Boedapest reed en daarna de Balkan over. Geen van de routes heeft de twintigste eeuw overleefd en tegenwoordig rijden er geen doorgaande treinen meer over het hele traject. Maar wie een paar keer overstapt – en daar meteen wat uitstapjes van maakt – kan nog altijd in de voetsporen treden van Agatha Christie’s Poirot. Dus scoor een paperback van “Murder on the Orient Express”, kijk voor vertrek nog even “From Russia With Love”, en stap op de trein richting Istanboel!

Als je op zoek bent naar een duurzaam avontuur, dan is reizen met de trein het antwoord. Lees over alle voordelen van reizen met de trein op onze blog.

De oorspronkelijke route in de Elzas

Natuurlijk kun je vanuit Nederland een stukje afsnijden en direct naar München met de trein. Maar waarom niet via de oorspronkelijke route reizen en een paar dagen in de Elzas doorbrengen? Als je vroeg je bed uit gaat, kun je met een overstap in Parijs rond lunchtijd in Straatsburg zijn of de TGV een klein stukje verder nemen naar het kleurrijke Colmar. De Elzas was door de eeuwen heen dan weer Duits, dan weer Frans en in taal, cultuur, bouwstijl en eten en drinken is dit nog altijd te merken. Ga wijn drinken, bezoek burchten en kastelen (Haut-Koenigsbourgen) en wandel door de meest lieflijke dorpjes. Riquewihr, onthoud die naam!

Met de trein naar Kroatië, dwars door de Alpen

Vanuit Straatsburg ben je zo in München, Salzburg of Wenen. Volg je de route van de Arlberg-Oriënt-Express, dan sla je de Elzas over, maar maak je een fenomenale rit door de Zwitserse en Oostenrijke Alpen. En je doorkruist ook nog eens een van de mini-staatjes van Europa: Liechtenstein. Het lijkt wel of elke treinrit door de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen voor “Rail Away” gemaakt zijn. Heb je de tijd? Maak dan wat stops in Zwitserland om met een van de vele bergtreintjes te rijden.

Kroatië en Slovenië zijn prima te combineren in één uitgebreide rondreis. Kijk maar eens naar deze voorbeeldreis waarbij je met je eigen auto dwars door Kroatië en Slovenië reist. 

Klein, maar zéér fijn: Slovenië

De eigenlijke route gaat door naar Boedapest, maar omdat er tot 2023 geen treinen rijden tussen Boedapest en Belgrado, wijken we hier even af en gaan we via Slovenië verder. Slovenië is een klein land met bijzonder grote natuurlijke trekpleisters. We raden dan ook van harte aan om hier minstens een paar dagen door te brengen. Ga wandelen of bergbeklimmen in de Julische Alpen, een bergketen waar zich ook Triglav Nationaal Park, het beroemde Bled-meer en de hoogste berg van de het land, de Triglav, bevinden.

Met de trein naar Kroatië en door naar Servië

Je bent inmiddels in Kroatië beland, in de hoofdstad Zagreb en op weg naar Servië. Vanuit Zagreb kun je trouwens de trein naar Split pakken, mocht je reis in Kroatië daar beginnen. Voorbij Zagreb heb je de grandeur van Centraal-Europa een beetje achter je gelaten en reis je door het vlakkere platteland van de Balkan. Op dit stuk, tussen Slavonski Brod en Vinkovci (beide nog net in Kroatië), stond de Oriënt-Express in 1934 vast in de sneeuw en moest Hercule Poirot de moord in de trein zien op te lossen. Het is vast geen toeval dat ook James Bond in voormalig Joegoslavië de Orient-Express nam. De regio sprak en spreekt nog altijd tot de verbeelding, en met de trein dwars over de Balkan rijden is een geweldige manier om een gevoel voor de regio te krijgen. In Belgrado stap je uit of over op de trein naar Bulgarije (en Istanboel), of je maakt vanaf hier de schitterende rit naar Montenegro, een van de mooiste treinritten van Europa.

De snelle route met de trein naar Kroatië

Heb je minder tijd? Of wil je gewoon lekker snel in Kroatië zijn? Dan kun je er ook voor kiezen om een deel van je reis met de nachttrein af te leggen. Pak bijvoorbeeld de nieuwe nachttrein tussen Amsterdam en Wenen en stap uit in München. Vervolgens reis je door naar Villach, waar je kunt overstappen op Zagreb. Nog makkelijker is om overdag via Frankfurt naar München te reizen en daar de directe nachttrein naar Zagreb te nemen. Het grote voordeel van reizen met de nachttrein is dat je geen vakantiedagen hoeft in te leveren voor de reis naar Kroatië.  Je stapt 's avonds in, maakt het jezelf gemakkelijk, kruipt na een paar uurtjes onder de wol en wordt de volgende ochtend honderden kilometers verderop wakker. Daar hoef je helemaal niks voor te doen. Alleen lekker te slapen.

De trein vs het vliegtuig

Alleen al vanwege de spectaculaire route, zou je de trein naar Kroatië moeten pakken. Maar er is nóg een goede reden om het spoor te verkiezen boven het vliegtuig. Reizen met de trein is aanzienlijk beter voor het milieu. In de infopraphic zie je dat je met het vliegtuig van Amsterdam naar Split al snel 184kg CO2 per persoon meer uitstoot dan wanneer je kiest voor de trein. Als je bedenkt dat we per persoon niet meer dan 1500kg per jaar moeten uitstoten om onder de 1,5 graden opwarming te blijven, dan heb je met een enkeltje Kroatië al ruim eentiende van je persoonlijke CO2-budget verbruikt. Dan blijft er weinig over om te rest van het jaar je huis van stoken, te eten, drinken, naar je werk te rijden en terug, af en toe een weekendje weg. En dan hebben we de andere schadelijke broeikasgassen nog niet eens meegeteld in je persoonlijke budget.

Plan jouw reis naar Kroatië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Kroatië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ruud, de reisexpert in Kroatië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ruud.

Boek je internationale treinreis via The Train Traveller

Wil je duurzaam met de trein naar je bestemming reizen? Better Places werkt samen met The Train Traveller. Hier kun je terecht voor bijna alle treintickets binnen Europa en daarbuiten. De treinexperts van The Train Traveller kennen de verschillende boekingssystemen op hun duimpje en weten zo de beste prijs voor treintickets te vinden. Je hoeft zelf niet te puzzelen en alles wordt voor je geregeld. Wil je met de trein naar de Kroatië, vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan.

Veelgestelde vragen met de trein naar Kroatië

Hoeveel klimaatvriendelijker is een treinreis dan een vlucht?

Kun je binnen Kroatië goed met de trein reizen?

Wat is de beste reistijd voor een treinreis door Kroatië?