Dharamsala, thuisbasis van de Dalai Lama

Alleen al de reis naar Ladakh toe is een hoogtepunt. Je kunt ervoor kiezen om direct naar hoofdstad Leh te vliegen, maar in een aantal dagen van Delhi naar Leh rijden is spectaculairder. De weg leidt over enkele van de hoogst berijdbare en mooiste passen ter wereld. De natuur verandert van groene naaldwouden naar de kale, maar kleurrijke bergen van de Trans-Himalaya, terwijl de cultuur verandert van Hindoeïsme naar Boeddhisme. Onderweg kun je bijzondere stops maken. Zo kun je een paar nachten slapen in Dharamsala, waar de Dalai Lama zijn thuisbasis heeft, tezamen met een groot deel van de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap. Dharamsala ligt aan de voet van de Himalaya en de natuur is hier prachtig. Bovendien zijn er verschillende Tibetaanse kloosters te bezoeken.

Ladakh reistips – Hoge bergpassen

Vanuit het hippie-plaatsje Manali, gelegen op 1800 m hoogte, start de twee- of driedaagse tocht naar Leh. Geleidelijk maar onverbiddelijk stijgt de weg hoger en hoger. Je gaat over vijf hoge passen, de laatste daarvan is maar liefst 5300 m hoog. De uitzichten zijn spectaculair en het is dan ook zeer de moeite waard om regelmatig een stop te maken. Na een lange reisdag overnacht je in een klein dorpje of hooggelegen ‘tented camp’. Het grootste deel van de tocht voert over een immense hoogvlakte waar Tibetaanse nomaden met hun jaks en geiten rondtrekken. Uiteindelijk daal je af naar de Indusvallei met zijn idyllische oases van wit-gekalkte huizen omringd door diepgroene gerstevelden.

Wil je je Ladakh-reis extra bijzonder maken? Woon dan een traditioneel festival bij, vol rituelen, traditionele dansen en kleurrijke kostuums.

Wennen aan de hoogte

Leh, de hoofdstad van Ladakh, ligt op 3500 meter, dus het is even wennen aan de hoogte als je door de lucht bent gekomen. Maar wie over de weg komt, is dan inmiddels aan de hoogte gewend. De sfeer is hier heel anders dan in India, de invloed van Tibet en Turkmenistan aan de zijderoute – hier ‘vlakbij’ – zijn goed voelbaar. Een klein museum laat zien hoe Leh in het verleden als een spin in het web van karavaanroutes lag. Ver voor de komst van de toeristen kon je hier op een straathoek vijf verschillende talen horen. Leh is een heerlijke plaats om door de smalle straatjes te dwalen en te neuzen in de vele winkeltjes die Kashmiri en Tibetaanse kunstvoorwerpen verkopen. De vele gezellige restaurantjes bieden alles van typisch Ladakhi gerechten zoals thukpa (soep met vermicelli van pastaformaat) tot Zuid-Indiase dosa’s (heel dunne pannenkoeken van rijstebloem).

Kloosters en wandelingen

In de omgeving van Leh liggen verschillende belangrijke kloosters, waar je kennismaakt met de Tibetaanse cultuur in dit gebied. Natuurlijk zijn de bergen van Ladakh een paradijs voor wandelaars, en vooral de meerdaagse trekkings zijn de moeite waard. Je kampeert op de mooiste plekken, wandelt langs rivieren, over hoge bergpassen en door dorpje waar de tijd lijkt stil te staan. Houd je niet van kamperen, dan is een verblijf in een gezellig guesthouse of homestays in een dorpje buiten Leh een absolute aanrader. Je slaapt dan bij de mensen thuis, zodat je het dagelijkse leven op het platteland van dichtbij leert kennen.

Wij geloven dat reizen de wereld een beetje mooier kan maken. Deze verhalen laten zien wat reizen met een positieve impact voor de bewoners doet.

Ladakh reistips – Ongerepte natuur

Qua natuur heeft Ladakh onvoorstelbaar veel moois te bieden. Midden in een prachtige vallei, tussen de Himalaya en het Karakorum-gebergte ligt Shyok River Lodge. Je bent hier te gast bij een lokale familie in een traditioneel Ladakhi huis, met uitstekende kamers en sanitair. Hier kun je het dorpsleven van dichtbij meemaken en wandelingen door de bergen maken. Vanuit de lodge kun je een uitstapje maken naar Pangong Tso, een groot diepblauw zoutmeer aan de grens met Tibet. De Nubra Vallei, niet ver van de Pakistaanse grens, is nog veel oorspronkelijker dan Leh en de Indusvallei. Het heeft enkele zeer sfeervolle klooster en de bevolking woont er in kleine dorpjes die verscholen liggen tussen wuivende wilgen en abrikozenboomgaarden, met op zowat elke staathoek een stupa of manimuur.

Plan jouw reis naar Ladakh

Ben je op zoek naar een bijzondere Ladakh rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, onze lokale reisexpert. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.