Ladakh festival: Kleurrijk spektakel 

In Ladakh worden het hele jaar door festivals gehouden, meestal in de prachtige kloosters in de regio. De festivals duren vaak meerdere dagen en zijn één groot feest voor de lokale bevolking. Prachtig geklede locals komen uit de hele omgeving om de festiviteiten bij te wonen en de traditionele dansen van de monniken te zien. De monniken beelden tijdens deze dansen religieuze verhalen uit en ze zijn gekleed in fantastische kleurrijke kostuums, compleet met indrukwekkende maskers. De verhalen draaien vaak om goed en kwaad en zijn daarmee ook een Boeddhistische les voor de toeschouwers.

Leer de locals kennen tijdens een Ladakh festival

De festivals zijn niet alleen geweldig om bij te wonen vanwege het spektakel en het inkijkje in de lokale cultuur in Ladakh. Het is ook een mooie kans om de locals te leren kennen en contact met hen te leggen. Zij zijn in feeststemming en vinden het altijd leuk om een praatje met je te maken. Zo beleef je de festivals van nog dichterbij.

Het kloosterfestival Hemis

Wil je het bekendste festival van Ladakh meepikken, kies dan voor het Hemis-festival, dat in het klooster van Hemis wordt gehouden. Dit is het grootste Tibetaanse klooster van Ladakh en de prachtige binnenplaats is een geweldige locatie voor dit tweedaagse festival. Hierbij wordt de geboorte van Guru Padmasambava gevierd, een Boeddhistische heilige die de grondlegger is van het Tibetaans Boeddhisme. Kleurrijke dansen vertellen over de heldendaden van de heilige, die volgens de legendes vele demonen wist te verslaan. De dansen worden opgevoerd onder begeleiding van traditionele muziek en je kijkt zonder twijfel je ogen uit. Vergeet niet om ook buiten de kloostermuren rond te kijken, want je vindt hier volop stalletjes met traditionele producten. Het festival vindt in 2020 plaats op 12 en 12 juli.

Festivals tijdens je Ladakh-reis

Kun je in juli niet naar Ladakh reizen? Dan zijn er volop andere festivals om uit te kiezen. In september vindt bijvoorbeeld het Ladakh Festival plaats, dat wordt gehouden in Leh en omgeving. Het festival duurt een week en je krijgt de kans om optochten, dansen, zang en traditionele muziek te bewonderen. Je kunt ook kennismaken met traditionele sporten, zoals boogschieten en polo. Ben je in december in Ladakh? Vier dan zeker het Losar Festival mee, net nieuwjaarsfeest van Ladakh. Omdat er in de winter maar weinig reizigers in Ladakh zijn, is de kans groot dat je dit festival helemaal tussen de locals viert.

Plan jouw reis naar Ladakh

Ben je op zoek naar een bijzondere Ladakh rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, onze lokale reisexpert. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Overzicht van de belangrijkste festivals in Ladakh – 2021

 

Saka Dawa Festival: 26 mei

Het Saga Dawa-festival wordt gevierd op de 4e maand van de Tibetaanse kalender, de dag waarop de Boeddha werd geboren. Op deze dag veranderen de lama’s van de kloosters de verticale gebedsvlag die van de centrale mast op de tempelhof wappert.

Phyang Tserup Festival: 7 en 8 juni

Phyang Tsedup festival herdenkt de leringen van de Boeddha tijdens feestelijke vieringen. Monniken dragen kleurrijke zijden kostuums, voeren de heilige maskerdans op en doen gebeden. Het festival eindigt met de rituele vernietiging van de Storma, de offerinsgcake.

Yuru Kabgyad Festival: 7 en 8 juni

De viering van Yuru Kabgyat, het tweedaagse kloosterfestival van Lamayuru is wellicht vooral bijzonder door de spectaculaire ligging en de mystieke schoonheid van het Lamayuru-klooster. Het is bovendien een echt lokaal festival, waar veel mensen uit de omliggende dorpen op afkomen.

Shachukul Gustor Festival: 26 en 27 juni

Sachukul Gompa ligt ten oosten van Leh, niet ver van Shyok River Lodge en Pangong Tso in een gebied dat aangeduid wordt met Chang Tang (ofwel de westelijke hoogvlakte van Tibet en Ladakh). Het is het grootste klooster in deze regio en daarom belangrijk voor de lokale half-nomadische bevolking.

Karsha Gustor Festival: 7 en 8 juli

Karsha Gustor festival wordt gevierd in Karsha Gompa, het grootste klooster in Zanskar. Het klooster behoort tot de Gelugpa (Geelmutsen) Orde en is hoog tegen de rotsen van de Zanskar keten gebouwd. Het festival viert de overwinning van goed over kwaad, onder andere met de opvoering van een ‘Zwarthoeden-dans” door de monniken.

Hemis Festival: 11 en 12 juli

Hemis Gompa is het grootste klooster van Ladakh en het Hemis-festival is het bekendste en drukst bezochte kloosterfestival. Het herdenkt de geboorte van Guru Padma Sambhava (Guru Rinpoche), de grondlegger van het tantrische boeddhisme in Ladakh en Tibet. De heilige dramatische dans van het leven wordt uitgevoerd met maskers en kleurrijke geborduurde gewaden.

Korzok Gustor Festival: 13 en 14 juli

Korzok Gompa ligt op één van de hoogst bewoonde plaatsen van Zuid-Azië. Het Korzok Festival trekt veel Changpa, de nomadische herders van het Tibetaanse plateau. Het festival duurt twee dagen en eindigt met de verbrokkeling en verspreiding van de Storma (offeringscake) door de leider van de ‘Zwarte Hoed-dansers’ in een ceremonie genaamd Argha (moord). Deze ceremonie symboliseert de vernietiging van het kwaad en de (gerechtvaardigde) moord op de Tibetaanse slechte koning Langdarma, door een boeddhistische monnik in het midden van de 9e eeuw.

Takthok Festival: 19 en 20 juli

Takthok Gompa betekent “Rotsdak Klooster”. Het werd gesticht in de zestiende eeuw onder koning Tshewang Namgyal in een grot waarin Padmasambhava in de 8e eeuw gemediteerd heeft. In deze grot bevindt zich nu een kleine kapel, gewijd aan laatstgenoemde en aan Avalokitesvara. De hoofdtempel is in een grotere grot ernaast gevestigd.

Sani Naro Nasjal Festival: 23 en 24 juli

Het dorpje Sani bevindt zich in de Stod-vallei in Zanskar. Net als het Dzongkhul-klooster behoort het tot de Drukpa Kargyugpa Secte, en Sani Gompa is het enige nonnenklooster van deze orde in Zanskar. Het klooster is gebouwd rondom een stupa die dateert uit de 2e eeuw voor Christus, en daarmee ruim 7 eeuwen ouder is dan het oudste klooster van Tibet. Het Sani Naro-Nasjal Festival vindt plaats tijdens de bloei van de ‘Guru Naropa Flower’. Elk jaar omstreeks eind juli of begin augustus, aan de vooravond van het festival, wordt het standbeeld van de boeddhistische dichter Naropa onthuld. Lama’s van het Bardan-klooster voeren gemaskerde dansen uit als een rituele offergave.

Stongde Gustor Festival: 27 en 28 juli

Het Stonday Gustor-festival is het jaarlijks kloosterfestival van Tongde (Stongde) Gompa in Zanskar. Dit is één van de meer kleinschalige en afgelegen kloosterfestivals (2 of 3 dagen rijden van Leh) en alleen daarom al bijzonder.

Polo Festival: juli

Bij het Polo Festival gaat het om opwinding en spanning. Een erfgoedspel dat de traditionele cultuur van de regio laat zien. Het gaat gepaard met muziek, dans en andere activiteiten.

Ladakh Festival: september

Het Ladakh-festival wordt elk jaar gevierd in Leh en omringende dorpen. De inauguratie ceremonie van het festival is een optocht van verschillende culturele groepen. Het is een geheel van zang en dans, traditionele muziek, exposities, boogschieten, polo en maskerdansen door monniken en culturele dansen door mensen uit de dorpen. Er zijn ook muziekconcerten.

Deskit Gustor Festival: 4 en 5 oktober

Het Diskit-klooster is het grootste en oudste nog bestaande klooster in Nubra Valley, opgericht door Changzem Tserab Zangpo, een leerling van Tsongkhapa. Het zeer sfeervolle klooster ligt hoog op een heuvel en kijkt uit op de Nubravallei, op zich al voldoende reden om hier en festival mee te willen maken.