Bezoek boeddhistische kloosters

Als er iets is waar Ladakh bekend om staat, zijn het wel de vele prachtige, sfeervolle boeddhistische kloosters. Alleen al in de Indusvallei, op korte afstand van Leh, zijn er zo'n vijftien kloosters. Je kunt deze heel goed zelf bezoeken met een taxi. De taxiprijzen liggen vast en zijn heel redelijk.

Tip: neem een gespecialiseerde gids mee. Zonder gids blijven de vele afbeeldingen, beelden en rituelen die je tegenkomt in de kloosters (voor de meesten van ons) fascinerend en intrigerend, maar onbegrepen. Een gids kan veel uitleggen, zowel over details als de grotere verbanden. Uiteraard kan Jan de gids (en desgewenst de taxi) voor je regelen.
 

Woon een boeddhistisch festival bij 

Het bijwonen van een boeddhistisch festival in Ladakh is een onvergetelijke ervaring. In Ladakh worden het hele jaar door festivals gehouden, meestal in de prachtige kloosters. De monniken beelden tijdens dansen religieuze verhalen uit en zijn gekleed in fantastische kleurrijke kostuums, compleet met indrukwekkende maskers. De verhalen draaien vaak om goed en kwaad en zijn daarmee ook een Boeddhistische les voor de toeschouwers. De festivals duren vaak meerdere dagen en zijn één groot feest voor de lokale bevolking. Prachtig geklede locals komen uit de hele omgeving om de festiviteiten bij te wonen en de traditionele dansen van de monniken te zien.

Ladakh excursies: Mountainbiken

Een geweldige excursie in Ladakh is het maken van een tocht per mountainbike. Leh ligt aan de rand van de Indusvallei, wat één van de grootste min of meer vlakke gebieden in Ladakh is. Zowel binnen als buiten de stad is het heerlijk fietsen. Je kunt een fietstoer langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Leh maken (desgewenst met gids) of er verder op uittrekken en bijvoorbeeld enkele boeddhistische kloosters buiten Leh bezoeken. Voor echte fietsliefhebbers zijn er ook meerdaagse fietstrektochten in Ladakh. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze Trek & Bike-reis.
 

Maak een meerdaagse trektocht

De landschappen in Ladakh zijn fenomenaal mooi. De beste manier om van deze landschappen te genieten, is door het maken van een meerdaagse trektocht. Je wandelt langs imposante kale rotsen in allerlei kleuren en formaties, met daar middenin af en toe een pittoresk dorpje, omgeven door groene velden met gierst of gerst. Doordat je (deels) in dorpjes overnacht, maak je tijdens een trektocht ook kennis met het lokale leven. Ook in Spiti, waar je doorheen kunt reizen onderweg naar Ladakh, kun je een meerdaagse trekking doen. 

Overnacht in homestays

Tijdens de trekking overnacht je vaak in een homestay, bij een lokale familie die één of een aantal kamers in hun huis beschikbaar heeft gesteld voor gasten. Dit is een unieke kans om écht contact te maken met de lokale bevolking en te zien hoe het dagelijkse leven op het platteland eraan toegaat. 

Raften in Ladakh

In Ladakh kun je uitstekend raften op de Indus en op de Zanskarrivier. De Zanskarrivier is deels bijzonder woest en leent zich vooral voor meerdaagse raftingtochten voor gevorderden. Waar deze in de Indus uitmondt, zijn beide rivieren echter een stuk rustiger. Hier kun je een raftingtocht onder begeleiding doen die veilig en toch avontuurlijk is. 
 

Ladakh excursies: bezoek een Tibetaanse kledenweverij

Even buiten Leh bevinden zich de Tibetaanse vluchtelingennederzettingen van Agling en Choglamsar. Hier kun je een weverij bezoeken waar prachtige kleden van schapen- en jakwol gemaakt worden. De kleden zijn niet alleen erg fraai en duurzaam, met de aankoop draag je ook bij aan het inkomen van mensen die het niet makkelijk hebben.
 

Bezoek aan LEDEG (het ‘Ecology Centre’)

LEDEG staat voor Ladakh Ecological Development Group. Het is een van de oudste NGO’s (non-gouvernementele instellingen) in India op het gebied van ecologische bewustwording, duurzame ontwikkeling en ‘appropriate technology.’ Vooral met het laatste, het ontwikkelen van eenvoudige technologieën die makkelijk door de locals kunnen worden geïnstalleerd en onderhouden, heeft deze organisatie internationale faam verworven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonne-bakovens, mini-waterkrachtcentrales die op de rug van een yak vervoerd kunnen worden en de zogenaamde trombe-muren die tegenwoordig menig Ladakhi keuken en badkamer warm houden na zonsondergang.
 

Bezoek aan SECMOL

SECMOL is een andere Ladakhi NGO die regelmatig in het nieuws is. Op de campus van SECMOL in Phe kun je leren hoe men in samenwerking met Ladakhi ouders het bestaande, ouderwetse (Indiase) onderwijs heeft omgevormd tot een moderner en vooral cultuureigen (Ladakhi) curriculum. Recentelijk houdt ook SECMOL zich erg bezig met zonne-energie, duurzaam bouwen en dergelijke. De inmiddels redelijk bekende ijspyramides zijn ook een uitvinding van SECMOL.
 

Centraal-Aziatisch Museum

Op zeventiende eeuwse kaarten van India zijn Delhi, Kolkata, Mumbai en Madras niet te vinden, maar Leh wel. De hoofdstad van het toenmalige koninkrijk van Ladakh lag op een kruispunt van zeven verschillende karavaanroutes. Deze leidden van verschillende plaatsen in India naar Tibet, Baltistan en Toerkmenistan, het tegenwoordige Xinjiang in China. Vooral de handel in opium met Kashar en Yarkand in Toerkmenistan was lucratief. Leh was daarnaast een springplank voor ontdekkingreizen naar deze gebieden. In het Centraal-Aziatisch Museum in Leh kun je foto’s, gebruiksvoorwerpen en andere informatie over deze periode bekijken.
 

Ladakh Excursie naar de meren Tsomoriri en Pangong Tso

Wie Ladakh bezoekt, bezoekt meestal Leh, de Indus-vallei en Nubra. Maar er is meer, zoals de grensgebieden nabij Tibet. Dit deel van Ladakh wordt aangeduid met Changtang. De dalen liggen hier aanmerkelijk hoger dan elders in Ladakh (minimaal 4000m) en het gebied heeft meer het karakter van een hoogvlakte. Landbouw is nauwelijks mogelijk en de bevolking leeft daarom grotendeels van nomadische veeteelt. Hier bevinden zich de prachtige grote meren Tsomoriri en Pangong Tso. In een tweedaagse (maar beter driedaagse) excursie per jeep kun je deze bezoeken.
 

Plan jouw reis naar Ladakh

Ben je op zoek naar een bijzondere Ladakh rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, onze lokale reisexpert. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Beste reistijd Ladakh

De beste reistijd Ladakh wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Ladakh. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees meer over de beste reistijd Ladakh.

Ladakh met kinderen

Ladakh is volgens Jan erg geschikt voor een vakantie met oudere kinderen. De spectaculaire natuur en bijzondere cultuur zijn ook geweldig voor oudere kinderen. Laat je inspireren door onze voorbeeldreizen