Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Nepal vakantie

Start reis in Kathmandu

Je Nepal vakantie start in Kathmandu, waar je per vliegtuig aankomt. Je hebt afhankelijk van je aankomsttijd, 2 dagen voor de verkenning van deze hoofdstad. De vele religieuze monumenten zijn een van de redenen waarom de stad verkennen de moeite waard is.

Dag 1 - Aankomst in Kathmandu

Welkom in Nepal! Wanneer je op de luchthaven van Kathmandu naar buiten loopt, staat iemand je op te wachten met een bordje met je naam erop. Het is een korte rit naar je hotel. Afhankelijk van wanneer je aankomt, kun je vandaag al de omgeving verkennen. Dwaal rond in de gezellige straatjes van Kathmandu. Je hebt ook een korte meet en greet met Maaike of Chuda vandaag, waarbij je de laatste informatie voor je reis krijgt.

Dag 2 - Kathmandu

Vandaag bekijk je Kathmandu op een andere manier, door het oog van de locals. Je start met een tour in het oude stadsdeel, waar je een alternatieve rondleiding krijgt, met weetjes die de doorsnee gids je niet vertelt. 's Middags ga je naar verschillende eetlocaties die vooral bij de lokale bevolking hip zijn en die je zelf nooit zou vinden. In de namiddag zak je af naar Swayambunath, waar een monnik je rondleidt op het domein. Je kunt er ook het klooster bezoeken.

Tijdens de Streetfood tour ga je met lokale gids op pad door een wir war van straatjes in het drukke centrum. Je proeft allerlei kleine gerechten in verborgen restaurants en drinkt Nepali tea in een van de oudste cafés van de stad. Deze excursie wordt georganiseerd door de Backstreet Academy. Hier staan de lokale bevolking, cultuur en eeuwenoude tradities centraal. Daisy ging op pad met Bhisma en beschreef haar ervaringen

Je kunt enkel naar Nepal vliegen met overstap. Turkish Airlines vliegt via Istanbul, dit is de beste vliegroute naar Nepal. Door het boeken van een zo direct mogelijke vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. 

 

Tamang Heritage trekking

Ten noorden van Kathmandu vind je we misschien wel een van de meest toegankelijke regio's voor een trekking. Het wandelen in de groene omgeving van terrassen en bossen met de bergtoppen van de Langtang Himalaya staan de komende dagen centraal, evenals het omtmoeten van de bewoners in de afgelegen dorpjes.

Dag 3 – naar naar Syabrubesi

Vandaag reis je samen met je gids en drager met een eigen jeep naar Syabrubesi, het startpunt van je zesdaagse trekking, de Tamang Heritage Trail. Tijdens de trek zul je van dichtbij kennismaken met de levensstijl van de Tamang bevolking. Deze bevolkingsgroep is afkomstig uit Tibet en ze hebben hun cultuur en tradities bewaard. De meeste vrouwen dragen nog altijd de traditionele kleding met een kleurrijk schort en hoedje en de Tibetaans boeddhistische religie speelt een centrale rol in hun leven. Je rijdt in noordwestelijke richting de Kathmandu vallei uit. Tijdens de 7 uur durende rit geniet je bij helder weer van zicht op de Himalaya, en zie je dorpjes en rijstvelden langs de weg.

Dag 4 – Tamang Heritage Trail

De trek van vandaag begint meteen met een klim. Je wandelt omhoog richting het dorp Goljung. Geniet van het zicht op de Ganesh Himal, Shishapangma en de Langtang Lirung die zich steeds meer tonen. Eenmaal op de heuvel wordt de klim minder steil.  Je komt uiteindelijk aan in Gatlang, een klein maar duidelijk Tamang dorp met de traditionele stenen huizen. 

Trek naar Gatlang (2238m) – 4 tot 5 uur wandelen

Dag 5 – Tamang Heritage Trail

Na de mooie zonsopgang maak je je op voor de langste dag wandelen van je trekking. De trekking begint met een dalende tocht lang vele prachtige stoepa’s tot je in Thangbuchet (dichtbij het dorp Chilime) bij de Bhotekoshi Rivier aankomt. Na de lunch steek je de brug over, passeer je de Chilime Hydropower dam en klim je vervolgens door tot in Tatopani. Je passeert vele dorpjes en groene heuvels.

Trek naar Tatopani (2380m) – 5 tot 6 uur wandelen

Dag 6 – Tamang Heritage Trail

De hoogste bergpas van de trekking wacht vandaag op je. Je stijgt naar Nagthali Danda (3.300m), waar je (met helder weer) getrakteerd wordt op een adembenemend panoramisch zicht op de met sneeuw bedekte bergen van de Himalaya. Je ziet onder andere de Langtang himal, Tibet Himal, Sisapangma, Shangjen Himal en de Paldor Peak. Na de lunch in het Tibetaans ogende dorpje Brimdang gaat de trekking door het bos verder naar Nagthali Ghyang (3165m) waar je vandaag overnacht.

Trek naar Nagthali (3165m) – 3 tot 4 uur wandelen

Dag 7 – Tamang Heritage Trail

Je staat vandaag vroeg op en wandelt naar het Taruche View Point op 3709 meter. Van hieruit heb je een mooi panoramisch zicht op de Himalayas, zie je de grens met Tibet en enkele Tibetaanse dorpjes. Vervolgens loop je verder naar beneden door het bos tot in Thuman, een klein Tamang-dorp.

Trek naar Thuman (2238m) – 5 tot 6 uur wandelen

 Tijdens je trektocht kun je onbewust een hoop schade aanrichten aan zowel de natuur als de cultuur. Lees voor vertrek onze tips voor een duurzame trektocht.

Dag 8 – Tamang Heritage Trail

Je keert terug naar de andere kant van de heuvels, waar je het dorpsleven van Briddim kan ervaren. Ook de inwoners van Briddim zijn directe afstammelingen van Tibetaanse immigranten.

Trek naar Briddim (2229m) – 5 uur wandelen

Dag 9 – Tamang Heritage Trail

Vandaag is de laatste trekkingsdag. Het pad leid je door dorpen en terrasvelden omlaag. Het laatste deel van het pad klim je nog een stukje omhoog, tot je in Syabrubesi aankomt, de grootste plaats in de regio. Je overnacht vandaag in Syabrubesi.

Trek naar Syabrubesi (1460m) – 3 tot 4 uur wandelen

De Tamang Heritage Trail loopt door het grensgebied met Tibet nabij de bekendere vallei van Langtang en biedt je een mooie inkijk in het dagelijkse leven van de Tamang-bevolking. De Tamang zijn boeddhisten van Tibetaanse oorsprong die hun eeuwenoude tradities koesteren. De trail is gemaakt als project om de lokale bevolking van afgelegen dorpjes direct te laten profiteren het toerisme. Je verblijft in ‘community lodges’, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de dorpsgemeenschappen.

 

Nuwakot, Riepe en Pokhara

De komende dagen zijn een onderdompeling in diverse lokale culturen. In het pittoreske Nuwakot maak je kennis met de Newari. Tijdens je verblijf in Riepe overnacht je bij een gastgezin in een homestay. Naast verkennen en ontspannen kun je in Pokhara de typische deeghapjes momo's leren maken.

Dag 10 – naar Nuwakot

Nuwakot is een pittoresk dorpje met groene heuvels en terrasvelden. Er leven hier vooral Newari, die worden gezien als de oorspronkelijke inwoners van Nepal en een unieke cultuur en levensstijl hebben. Als je interesse hebt in cultuur en op zoek bent naar een “onontdekt” deel van Nepal zal Nuwakot je zeker boeien. De trotse historische forten van Nuwakot staan nog steeds overeind ondanks de schade van de aardbeving van 2015. Oorspronkelijk werden deze gebouwd om de handelsroutes met Tibet te beschermen. Daarnaast zijn de forten het beginpunt van de eenmaking van Nepal. Je verblijft hier in een oude typische boerderij die omgebouwd werd tot een hotel en je eet er lokale producten van de boerderij. De vriendelijke medewerkers doen er werkelijk alles aan om het je naar de zin te maken.

De oude boerderij even buiten Nuwakot lag er vervallen bij. Een ondernemende Nepalees heeft de boerderij gekocht en gerenoveerd, waarbij de prachtige Newari stijl behouden is gebleven. De boerderij is omgebouwd tot een charmant boetiek hotel. Elke kamer is anders en ademt de sfeer van het verleden. Aan comfort ontbreekt het niet, elke kamer is voorzien van badkamer met warme douche. In de tuin van de boerderij lopen ganzen en kalkoenen te scharrelen. Ook is er een ezel die is gered van een bakstenenfabriek. Het is heerlijk relaxen in de tuin met een goed boek, omgeven door bougainville en andere bloemen en planten.

Dag 11 – naar Riepe

Je vervolgt je Nepal vakantie en rijdt richting Pokhara. De weg slaat af naar het afgelegen dorpje Riepe. Riepe is een dorpje gelegen op een terrasvormig heuvelland. Beneden stroomt de Marsyangdi rivier en het uitzicht op de besneeuwde Himalayatoppen is spectaculair. Dit dorpje bestaat uit een kleine groep boerderijen, waarvan de bewoners zelfvoorzienend leven. Door de eenvoud, lijkt het of je terugkeert in de tijd. Je verblijft twee dagen bij een Brahman of Chhetri familie en leer je alles over hun levensstijl en tradities. De Brahmans en Chhetris zijn nauw met elkaar verbonden en vormen een belangrijk bestanddeel van de Nepalese bevolking. De hindoe religie speelt een belangrijke rol in hun dagelijks leven. 

Dag 10 – Riepe

Vandaag heb je alle tijd om de prachtige omgeving te verkennen. Voorbij de terrasvormige rijstvelden klimt een pad door het bos de helling op. De natuur is prachtig en ongerept. In deze bossen leven beren, wilde zwijnen en luipaarden, hoewel je eerder schuchtere herten te zien zult krijgen. Wil je een langere wandeling maken, kun je met een gids uit het dorp het pad naar het Westen volgen. Het pad leidt naar een klein gehucht waar enkel nog oudere mensen wonen. Je hebt onderweg (bij helder weer) schitterend uitzicht op de bergen.

Dag 13 – naar Pokhara

Je verlaat het mooie Riepe en reist verder naar Pokhara. Pokhara ligt aan het enorme Phewa meer aan de voet van het machtige Annapurna massief. Er is van alles te doen in het gezellige plaatsje. Wandel langs de oevers van het meer of huur een roeiboot en maak een boottocht over het meer. Of laat je afzetten door het bootje aan de overkant van het meer en wandel de groene heuvel op naar de World Peace Pagoda. Vanaf de pagoda heb je een adembenemend uitzicht op het meer, Pokhara, en – bij helder weer –  de imposante toppen van het Annapurna gebergte, waaronder de Annapurna South (7219 m) en de Machapuchare, ofwel Fishtail Mountain (6993 m).

Dag 14 - Pokhara

Vandaag bezoek je een Tibetaanse vestiging nabij Pokhara. Hier leer je kleine gevulde deeghapjes genaamd momo's maken. Na afloop kun je de oude bazaar van Pokhara bezoeken, een kleurrijk geheel met handelaren van diverse bevolkingsgroepen. In de oude Bazaar vind je een van de belangrijkste heiligdommen van de stad, de Bindhyabasini Tempel, gewijd aan de godin Bhagwati. Ook kun je een bezoek brengen aan de Devis Falls, even ten zuiden van Pokhara. Het is spectaculair om te zien hoe het water van de rivier in de enorme grot verdwijnt. Een ander natuurwonder in Pokhara is de Mahendra grot. Deze grote kalksteengrot is een zeldzaam voorbeeld van een grottensysteem in Nepal. In de grot staat een standbeeld van de Hindoe God Shiva.

Momo's zijn kleine gevulde deeghapjes die oorspronkelijk uit Tibet komen en inmiddels als Nepalese snack zijn overgenomen. Je bezoekt een Tibetaanse vestiging even buiten Pokhara, waar Thinley je leert momo’s te maken. Thinley leerde het van haar vader, die het op zijn beurt van zijn ouders in Tibet leerde. Je eet uiteraard je eigen momo's op als lunch. 

Door te overnachten in een homestay in Riepe krijg je een uniek kijkje in het leven van een Nepalees gezin in een dorpje in de uitlopers van de Himalaya. Je wordt warm onthaald door je gastheer of gastvrouw. Ze zullen je in de watten leggen en zorgen dat het je aan niets ontbreekt! In het dorpje Riepe lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Het dorpje ligt aan de voet van het Annapurna Massief en met helder weer heb je vanaf de veranda van je huisje een geweldig uitzicht over de besneeuwde toppen.

 

Rondom Chitwan Nationaal Park 

Je vervolgt je reis naar het zuiden van het land. De komende dagen ben je in de omgeving van Chitwan Nationaal Park, voor een kennismaking met de dieren die hier leven. Ook verblijf je een nacht in een homestay in een nabijgelegen dorp.

Dag 15 – naar Sauraha

Je vervolgt je Nepal vakantie naar de Terai, het vlakke laagland in het zuiden van Nepal. Je komt in de loop van de middag aan in je lodge even buiten Sauraha. Sauraha is een klein dorp vlakbij Chitwan National Park. Het is zeker een aanrader om een wandeling langs de rivier te maken. Je ziet niet alleen dieren baden in de rivier, maar maakt ook kennis met het dagelijkse leven in de Tharu dorpen. Geniet 's avonds met een glaasje van de prachtige zonsondergang langs de rivier.

Even buiten het dorpje Sauraha verblijf je in Sapana Village Lodge, een comfortabel resort met een prachtige tuin. Het is een heerlijke plek om te verblijven. Het resort is een sociale onderneming en draagt op allerlei manieren bij aan de lokale bevolking. Zo heeft ze  een eigen school en een vrouwencoöperatie en helpt ze bewoners met microkredieten. 

Dag 16 – Sauraha & Chitwan NP

Vandaag kun je de hele dag op stap gaan in Chitwan National Park. Het Chitwan National Park is een van de mooiste wildparken van Azië. Letterlijk vertaald betekent Chitwan “in het hart van de jungle”. In een traditionele boot, gemaakt van een uitgeholde boomstam, ga je de rivier op. Langs de oever zie je onder andere krokodillen, vogels en mogelijk ook een olifant. Aan het eindpunt van deze boottocht ben je in het Chitwan National Park. In het park kun je een junglewandeling maken. Een ervaren natuurgids neemt je mee en volgt de sporen van de wilde dieren. Zij weten de dieren op deze manier goed te traceren. Wil je dieper de jungle in, dan is een jeepsafari een goede optie. 

Dag 17 – Tharu homestay

's Morgens ga je naar een nabijgelegen dorp, waar je verblijft bij de Tharu bevolking. Dit is een van de grotere bevolkingsgroepen van de Terai. De homestay is volledig in Tharu stijl. Je krijgt ook de typische stokkendans van de Tharu's te zien, een dans die nog steeds gedanst wordt bij de feesten in deze regio.

Door een nacht te verblijven in een homestay die wordt gerund door de Tharu gemeenschap, maak je van dichtbij kennis met deze bevolkingsgroep. De homestay is volledig in Tharu stijl en wordt uitgebaat door de lokale vrouwen en helpt de hele gemeenschap. Tijdens je verblijf leer je meer over de levensstijl van de Tharu en kun je meehelpen met koken.

Ga je naar Nepal, dan is Chitwan de plek om wilde dieren te zien. Je vindt er onder andere vogels, krokodillen, olifanten, tijgers en neushoorns. Dieren werden in het verleden bedreigd door stropers, maar dankzij ingrijpen is dat gelukkig voorbij en kun je van het zien deze dieren genieten

 

Namobuddha en Patan: einde van je reis

Nog een tweetal steden te gaan voordat je weer in Kathmandu bent. Verken kloosters, tempels en Werelderfgoed op deze laatste paar dagen voodat je terug naar huis vliegt.

Dag 18 – naar Namobuddha

Vandaag verlaat je het zuiden van Nepal en keer je terug naar de Kathmandu vallei. Je reist naar Namobuddha, een mooi en rustig dorp in de vallei. Het was een lange rit en om de benen te strekken kun je een korte wandeling maken naar de beroemde Namo Buddha stupa. Het kleine dorpje is uiterst belangrijk voor Tibetaanse boeddhisten, want hier wordt de boeddha’s offer waarbij hij zijn lichaam aan een tijgerin aanbood herdacht. Je overnacht in een gezellig eco-resort met cottages verspreid over het terrein.

Dag 19 – Namobuddha

Het resort is een oase van rust en stilte, en op heldere dagen heb je er een spectaculair uitzicht op de Himalaya. Vandaag heb je alle tijd om rustig het recent gebouwde Thrangu Tashi Yangtze Klooster op de heuveltop te bezoeken. Het Tibetaans Boeddhistisch klooster is prachtig gelegen, omgeven door natuur. Hier kun je monniken ontmoeten, met hen praten en aanwezig zijn bij hun gebedsrituelen (pula’s). Wil je nog wat meer wandelen, wandel dan naar een nabijgelegen dorpje, zoals Phulbari of Dapcha.

Dag 20 – naar Patan

Je rijdt terug naar het centrum van de Kathmandu vallei. Onderweg stop je in Bhaktapur en heb je tijd om op verkenning te gaan. Deels verkeersvrij vormt het oude centrum van de stad een plaats waar het aangenaam wandelen is tussen de verschillende tempels en marktjes. Bhaktapur is ook de stad van de pottenbakkers. Dit eeuwenoude ambacht wordt op verschillende pleintjes in de stad beoefend: de duizenden potten die liggen te drogen zijn een fotogeniek gezicht. Het stadscentrum is erkend als UNESCO werelderfgoed. Na de lunch rijd je door naar Patan, en kun je deze koningsstad met zijn vele tempels verkennen. Het centrum van Patan is eveneens UNESCO werelderfgoed. In het oude paleis vind je een van de beste musea van Nepal. Je overnacht in authentiek Newari huis dat door een vriendelijke familie wordt gerund.

Dag 21 - vertrek vanuit Kathmandu

Helaas is je Nepal vakantie ten einde. Als je een late vlucht hebt, kun je nog enkele souvenirtjes scoren. Een transfer brengt je naar de luchthaven voor je vlucht huiswaarts. 

Maaike woont al jaren met haar Nepalese man in Nepal, en kent het land daardoor erg goed. Ze voorziet je ook graag van adviezen en tips. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze handige paklijst?

Ontvang een voorstel op maat

Geef Miranda je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Let op: De lokale reisexpert van deze bestemming spreekt geen Nederlands, de communicatie zal daarom in het Engels verlopen. Het is geen probleem als je zelf liever in het Nederlands schrijft.

Let op: Oostenrijk kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kirgizië.

Let op: Wales kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Nepal maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Nepal

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Nepal. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Nepal 

beste reistijd Nepal rondreis

Beste reistijd Nepal trekkings

beste reistijd Nepal trekking

 

Beste reistijd Nepal

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Nepal vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze maatregelen om veilig op reis te kunnen gaan en onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.