Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Nepal vakantie

Start reis in Kathmandu

Je Nepal vakantie start in Kathmandu, waar je per vliegtuig aankomt. Je hebt afhankelijk van je aankomsttijd, 2 dagen voor de verkenning van deze hoofdstad. De vele religieuze monumenten zijn een van de redenen waarom de stad verkennen de moeite waard is.

Dag 1 - Aankomst in Kathmandu

Welkom in Nepal! Wanneer je op de luchthaven van Kathmandu naar buiten loopt, staat iemand je op te wachten met een bordje met je naam erop. Het is een korte rit naar je hotel. Afhankelijk van wanneer je aankomt, kun je vandaag al de omgeving verkennen. Dwaal rond in de gezellige straatjes van Kathmandu. Ontdek de Boedhanath, rond de gigantische witte stoepa wandelen vele pelgrims van overal ter wereld rond de stoepa.

Dag 2 - Kathmandu

Vandaag bekijk je Kathmandu op een andere manier, door het oog van de locals. Je bezoekt het Seven Women Centre, waar je een kookworkshop volgt. Dit centrum is opgericht door zeven mindervalide vrouwen, met het doel om Nepalese vrouwen die zich aan de rand van de maatschappij bevinden te helpen om hun leven en gemeenschap te transformeren. Tijdens de workshop ontdek je enkele van de geheime recepten en tradities en leer je hoe je een aantal traditionele gerechten kunt bereiden. In de namiddag zak je af naar Swayambunath, een boeddhistisch complex waar veel apen te zien zijn, waardoor het ook wel de apentempel genoemd wordt. 

 Tijdens kookworkshop bezoek je de gemeenschapstuin, ontdek je hoe de producten worden geteeld en leer je de namen van groenten in het Nepalees. Alle opbrengsten van deze activiteit gaan direct naar het Seven Women Centre. Intussen hebben al meer dan 5000 vrouwen onderwijs genoten, en zijn ze getraind voor een job. Na de workshop geniet je van de maaltijd die je zelf bereid hebt.

Je kunt enkel naar Nepal vliegen met overstap. Turkish Airlines vliegt via Istanbul, dit is de beste vliegroute naar Nepal. Door het boeken van een zo direct mogelijke vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. 

 

Tamang Heritage trekking

Ten noorden van Kathmandu vind je we misschien wel een van de meest toegankelijke regio's voor een trekking. Het wandelen in de groene omgeving van terrassen en bossen met de bergtoppen van de Langtang Himalaya staan de komende dagen centraal, evenals het ontmoeten van de bewoners in de afgelegen dorpjes.

Dag 3 – naar Syabrubesi

Vandaag reis je samen met je gids en drager met een eigen jeep naar Syabrubesi, het startpunt van je zesdaagse trekking, de Tamang Heritage Trail. Tijdens de trek zul je van dichtbij kennismaken met de levensstijl van de Tamang bevolking. Deze bevolkingsgroep is afkomstig uit Tibet en ze hebben hun cultuur en tradities bewaard. De meeste vrouwen dragen nog altijd de traditionele kleding met een kleurrijk schort en hoedje en de Tibetaans boeddhistische religie speelt een centrale rol in hun leven. Je rijdt in noordwestelijke richting de Kathmandu vallei uit. Tijdens de 7 uur durende rit geniet je bij helder weer van zicht op de Himalaya, en zie je dorpjes en rijstvelden langs de weg.

Dag 4 – Tamang Heritage Trail

De trek van vandaag begint meteen met een klim. Je wandelt omhoog richting het dorp Goljung. Geniet van het zicht op de Ganesh Himal, Shishapangma en de Langtang Lirung die zich steeds meer tonen. Eenmaal op de heuvel wordt de klim minder steil. Je komt uiteindelijk aan in Gatlang, een klein maar duidelijk Tamang dorp met de traditionele stenen huizen.

Trek naar Gatlang (2238m) – 4 tot 5 uur wandelen

Dag 5 – Tamang Heritage Trail

Na de mooie zonsopgang maak je je op voor de langste dag wandelen van je trekking. De trekking begint met een dalende tocht lang vele prachtige stoepa’s tot je in Thangbuchet (dichtbij het dorp Chilime) bij de Bhotekoshi Rivier aankomt. Na de lunch steek je de brug over, passeer je de Chilime Hydropower dam en klim je vervolgens door tot in Tatopani. Je passeert vele dorpjes en groene heuvels.

Trek naar Tatopani (2380m) – 6 tot 7 uur wandelen

Dag 6 – Tamang Heritage Trail

De hoogste bergpas van de trekking wacht vandaag op je. Je stijgt naar Nagthali Danda (3300m), waar je (met helder weer) getrakteerd wordt op een adembenemend panoramisch zicht op de met sneeuw bedekte bergen van de Himalaya. Je ziet onder andere de Langtang himal, Tibet Himal, Sisapangma, Shangjen Himal en de Paldor Peak. Na de lunch in het Tibetaans ogende dorpje Brimdang gaat de trekking door het bos verder naar Nagthali Ghyang (3165m) waar je vandaag overnacht.

Trek naar Nagthali (3165m) – 3 tot 4 uur wandelen

Dag 7 – Tamang Heritage Trail

Je staat vandaag vroeg op en wandelt naar het Taruche View Point op 3709 meter. Van hieruit heb je een mooi panoramisch zicht op de Himalayas, zie je de grens met Tibet en enkele Tibetaanse dorpjes. Vervolgens loop je verder naar beneden door het bos tot in Thuman, een klein Tamang-dorp.

Trek naar Thuman (2238m) – 5 tot 6 uur wandelen

Tijdens je trektocht kun je onbewust een hoop schade aanrichten aan zowel de natuur als de cultuur. Lees voor vertrek onze tips voor een duurzame trektocht.

Dag 8 – Tamang Heritage Trail

Je keert terug naar de andere kant van de heuvels, waar je het dorpsleven van Briddim kan ervaren. Ook de inwoners van Briddim zijn directe afstammelingen van Tibetaanse immigranten. Je krijgt hier de kans om de Tamang beter te leren kennen door bij hen thuis te logeren.

Trek naar Briddim (2229m) – 5 tot 6 uur wandelen

Dag 9 – Tamang Heritage Trail

Vandaag is de laatste trekkingsdag. Het pad leidt je door dorpen en terrasvelden omlaag. Het laatste deel van het pad klim je nog een stukje omhoog, tot je in Syabrubesi aankomt, de grootste plaats in de regio. Je overnacht vandaag in Syabrubesi.

Trek naar Syabrubesi (1460m) – 3 tot 4 uur wandelen

De Tamang Heritage Trail loopt door het grensgebied met Tibet nabij de bekendere vallei van Langtang en biedt je een mooie inkijk in het dagelijkse leven van de Tamang-bevolking. De Tamang zijn boeddhisten van Tibetaanse oorsprong die hun eeuwenoude tradities koesteren. De trail is gemaakt als project om de lokale bevolking van afgelegen dorpjes direct te laten profiteren het toerisme. Je verblijft in ‘community lodges’, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de dorpsgemeenschappen.

 

Nuwakot, Bandipur en Pokhara

De komende dagen zijn een onderdompeling in lokale culturen. In het pittoreske Nuwakot maak je kennis met de Newari. Tijdens je verblijf in Bandipur overnacht je in een kleinschalige guesthouse. Naast verkennen en ontspannen kun je in Pokhara de typische deeghapjes momo's leren maken.

Dag 10 – naar Nuwakot

Nuwakot is een pittoresk dorpje met groene heuvels en terrasvelden. Er leven hier vooral Newari, die worden gezien als de oorspronkelijke inwoners van Nepal en een unieke cultuur en levensstijl hebben. Als je interesse hebt in cultuur en op zoek bent naar een “onontdekt” deel van Nepal zal Nuwakot je zeker boeien. De trotse historische forten van Nuwakot staan nog steeds overeind ondanks de schade van de aardbeving van 2015. Oorspronkelijk werden deze gebouwd om de handelsroutes met Tibet te beschermen. Daarnaast zijn de forten het beginpunt van de eenmaking van Nepal. Je verblijft hier in een oude typische boerderij die omgebouwd werd tot een hotel en je eet er lokale producten van de boerderij. De vriendelijke medewerkers doen er werkelijk alles aan om het je naar de zin te maken.

De oude boerderij even buiten Nuwakot lag er vervallen bij. Een ondernemende Nepalees heeft de boerderij gekocht en gerenoveerd, waarbij de prachtige Newari stijl behouden is gebleven. De boerderij is omgebouwd tot een charmant boetiek hotel. Elke kamer is anders en ademt de sfeer van het verleden. Aan comfort ontbreekt het niet, elke kamer is voorzien van badkamer met warme douche. In de tuin van de boerderij lopen ganzen en kalkoenen te scharrelen.

Dag 11 – naar Bandipur

Je vervolgt je Nepal vakantie en rijdt richting Bandipur. Bandipur is een pitoresk heuvelstadje dat beschouwd wordt als een levens museum van de Newari cultuur. Je maakt een interessante wandeling door de stad en kan ook naar een van de uitzichtspunten wandelen, zoals de Thani Mai tempel die gelegen is op de top van de heuvel en een mooie combinatie is van een schitterend uitzicht en culturele elementen. De stad biedt talloze mogelijkheden voor dagtochten in de omliggende heuvels, die bezaaid zijn met natuurlijke grotten. In de buurt staan ook verschillende tempels. Vanop de heuvelrug boven Bandipur kun je genieten van een prachtig schouwspel bij zonsopgang. In het dorpje zelf, kun je genieten van de traditionele Newar-architectuur.

Dag 12 – naar Pokhara

Vandaag vertrek je richting Pokhara. Je komt rond de middag aan in Pokhara, dat aan het enorme Phewa meer ligt. Bij helder weer kun je hier de besneeuwde toppen van de Annapurna zien liggen. Er is van alles te doen in het gezellige plaatsje. Wandel langs de oevers van het meer of huur een roeiboot en maak een boottocht over het meer. Of laat je afzetten door het bootje aan de overkant van het meer en wandel de groene heuvel op naar de World Peace Pagoda. Vanaf de pagoda heb je een adembenemend uitzicht op het meer, Pokhara, en – bij helder weer – de imposante toppen van het Annapurna gebergte, waaronder de Annapurna South (7219 m) en de Machapuchare, ofwel Fishtail Mountain (6993 m). 's Avonds kun je op de oever bij de tempel een Aarti-ceremonie bijwonen: Hindoe priesters voeren een ritueel uit waarbij ze licht (vlammen) offeren aan de godheden.

Dag 13 – Pokhara

Vandaag bezoek je een Tibetaanse vestiging nabij Pokhara. Hier leer je kleine gevulde deeghapjes genaamd momo's maken. Na afloop kun je de oude bazaar van Pokhara bezoeken, een kleurrijk geheel met handelaren van diverse bevolkingsgroepen. In de oude Bazaar vind je een van de belangrijkste heiligdommen van de stad, de Bindhyabasini Tempel, gewijd aan de godin Bhagwati. Ook kun je een bezoek brengen aan de Davi's Falls, even ten zuiden van Pokhara. Het is spectaculair om te zien hoe het water van de rivier in de enorme grot verdwijnt.

Dag 14 - Pokhara

Je bezoekt vandaag een moderne kloostergemeenschap, Pema Ts'al Sakya Monastery. Dit is een unieke en mooie plek, gelegen op een rustige heuveltop. Bij helder weer heb je er een panoramisch uitzicht op de Fishtail berg en het Annapurna Himalaya gebergte. Het ligt ongeveer 20 minuten ten noorden van Lakeside aan het Phewa meer in Pokhara. Het klooster is gewijd aan het opleiden van boeddhistische monniken en het behoud van de oude Sakya boeddhistische tradities. Het is de thuisbasis van veel jonge studenten uit de ontoegankelijke en verarmde Himalaya regio, Tibetaanse vluchtelingen en Nepalese boeddhistische gemeenschappen. Je kunt deelnemen aan de gebeden en ceremonies met de monniken of zelf in de tempel mediteren. Je kan ook gewoon genieten van het zicht op de besneeuwde bergtoppen vanuit de ruime tuin.

Momo's zijn kleine gevulde deeghapjes die oorspronkelijk uit Tibet komen en inmiddels als Nepalese snack zijn overgenomen. Je bezoekt een Tibetaanse vestiging even buiten Pokhara, waar Tangchen je leert momo’s te maken. Tangchen leerde het van haar vader, die het op zijn beurt van zijn ouders in Tibet leerde. Je eet uiteraard je eigen momo's op als lunch.

 

Rondom de Madi vallei en Chitwan Nationaal Park

Je vervolgt je reis naar het zuiden van het land. De komende dagen ben je in de Madi vallei. Deze vallei ligt tussen het Chitwan Nationaal Park en de grens met India. Vervolgens maak je in het Nationaal Park kennis met de dieren die hier leven. Ook verblijf je een nacht in een homestay in een nabijgelegen dorp.

Dag 15 – naar Bhankatta (Madi vallei)

Bhankatta ligt in de Madi vallei. Deze ongerepte vallei ontvangt nog niet veel bezoekers. Om er te komen, rijd je zo'n 15 minuten door het Chitwan National Park. Je kan hier met wat geluk al wat wilde dieren spotten: een everzwijn met een biggetje, een hert, een pangolin. De vallei is geologisch gezien een vallei die tussen het Chitwan National Park in het Noorden en de grens met India in het Zuiden ligt. De vallei is bekend om verschillende oude religieuze plaatsen. Net naast het dorp stroomt de rivier de Rewa, die intensief gebruikt wordt door de dorpsbewoners. Je ziet hier de vrouwen aan het werk. De kinderen van het dorp steken elke dag deze rivier over om aan de overzijde naar een school in een naburig dorp te gaan. Je verblijft bij een bijzondere homestay vanavond.

De community homestay waar je verblijft behoort tot de 10 Bote families die deelnemen aan het programma. Het project wordt volledig gerund door de gemeenschap zelf. De interactie die je hier hebt met de lokale families is zowel voor gasten als de families een bijzondere ervaring.

Dag 16 – Madi vallei

Vandaag ontdek je het dorpsleven met de vrouwen van Bote in de Madi vallei. Rond Chitwan Nationaal Park behoort de meerderheid van de bevolking tot de Tharu-gemeenschap. De Tharu worden beschouwd als de mensen van het woud. De meeste bezoekers krijgen het minder bekende inheemse volk van de regio, de Bote, niet te zien of kennen het niet. De Bote zijn ook bekend als het riviervolk. Vroeger overleefden ze van wat ze in de rivier en in het bos vonden, de laatste jaren zijn ze ook overgeschakeld op landbouw en hebben ze heel wat buffels, geiten en kippen. Tharu's en Bote's leven vreedzaam naast elkaar, maar hebben hun eigen taal, traditie en cultuur. Je gastfamilie neemt je mee voor een wandeling door hun dorp, maar het is ook leuk om gewoon zelf op pad te gaan. Er is heel wat te zien in de omgeving!

Dag 17 – naar Sauraha & Chitwan NP

Je komt in de voormiddag aan in Sauraha. Dit kleine Tharu-dorp ligt net naast het Chitwan Nationaal Park. Gebruiken en tradities verschillen van regio tot regio in Nepal. De Terai regio wordt bewoond door de autochtone Danguara Tharu bevolking die haar eigen taal, gewoontes en tradities heeft. Het is zeker een aanrader om een mooie wandeling langs de rivier te maken. Je ziet niet alleen dieren baden in de rivier, maar maakt ook kennis met het dagelijkse leven in de Tharu dorpen. Je kan ook gewoon genieten van de eigen olifanten die de lodge heeft en die vrij rondlopen vlak naast het hotel. Geniet met een glaasje van de prachtige zonsondergang langs de rivier.

Even buiten het dorpje Sauraha verblijf je in Sapana Village Lodge, een comfortabel resort met een prachtige tuin. Het is een heerlijke plek om te verblijven. Het resort is een sociale onderneming en draagt op allerlei manieren bij aan de lokale bevolking. Zo heeft ze een eigen school en een vrouwencoöperatie en helpt ze bewoners met microkredieten.

Dag 18 – Sauraha & Chitwan NP

Vandaag kun je de hele dag op stap gaan in Chitwan National Park. Het Chitwan National Park is een van de mooiste wildparken van Azië. Letterlijk vertaald betekent Chitwan “in het hart van de jungle”. In een traditionele boot, gemaakt van een uitgeholde boomstam, ga je de rivier op. Langs de oever zie je onder andere krokodillen, vogels en mogelijk ook een olifant. Aan het eindpunt van deze boottocht ben je in het Chitwan National Park. In het park maak je een junglewandeling. Een ervaren natuurgids neemt je mee en volgt de sporen van de wilde dieren. De gids weet de dieren op deze manier goed te traceren. In de namiddag doe je dan een tocht met de jeep. Met de jeep kan je verder het park in waardoor je andere delen van het park kan zien. Je stopt bij uitzichttorens, drinkplaatsen en bij de oever van de rivier.

Ga je naar Nepal, dan is Chitwan de plek om wilde dieren te zien. Je vindt er onder andere vogels, krokodillen, olifanten, tijgers en neushoorns. Dieren werden in het verleden bedreigd door stropers, maar dankzij ingrijpen is dat gelukkig voorbij en kun je van het zien deze dieren genieten!

 

Patan: einde van je reis

Nog een stad te gaan voordat je weer in Kathmandu bent. Verken kloosters, tempels en Werelderfgoed op deze laatste paar dagen voordat je terug naar huis vliegt.

Dag 19 – naar Patan

In de ochtend maak je samen met een natuurgids en de olifanten van de lodge een ochtendwandeling. De olifanten grazen en 'spelen' in het grasland. De gids vertelt je over de olifanten, hun natuurlijke manier van leven en andere verhalen. In het midden van het grasland geniet je van een kopje koffie en je ontbijt en kan je de olifanten verder observeren.

Vervolgens vertrek je naar Patan. Na een rit van 5 uur kom je in de namiddag aan. De stad is vooral bekend om zijn goud- en metaalsmeden. Het interessante oude stadsgedeelte heeft de vorm van een rechthoek omzoomd door vier boeddhistische stoepa’s. Op het Durbarplein zien we opnieuw schitterende voorbeelden van middeleeuwse Nepalese architectuur.

Dag 20 – Patan

Je gaat vandaag met een gids op dagexcursie naar Bhaktapur, waar je deze best bewaarde middeleeuwse stad van Nepal zult verkennen. Het stadscentrum is erkend als UNESCO werelderfgoed. Er is een mooi Koningsplein (Durbar Square), met een koningspaleis. De tempels, pagodes en standbeelden zijn prachtig. Bhaktapur staat ook bekend als de stad van het aardewerk. Op verschillende pleinen in de stad wordt dit middeleeuwse ambacht uitgeoefend: duizenden potten liggen te drogen in de zon en vormen een spectaculair schouwspel. Je kunt hier optioneel ook zelf potten leren draaien!

Dag 21 - vertrek vanuit Kathmandu

Helaas is je Nepal vakantie ten einde. We hopen dat je een fantastische reis had en heel wat mooie herinneringen mee huiswaarts neemt! Als je een late vlucht hebt, kun je nog enkele souvenirtjes kopen. Een transfer brengt je naar de luchthaven voor je vlucht huiswaarts.

Maaike woont al jaren met haar Nepalese man in Nepal, en kent het land daardoor erg goed. Ze voorziet je ook graag van adviezen en tips. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze handige paklijst?

Ontvang een voorstel op maat

Geef je wensen door en ontvang een voorstel op maat.

 

Financiële garanties veilig reizen Better Places SGR veilig reizen Better Places Calamiteitenfonds

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Vliegtickets rondreis Nepal

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Nepal boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Maaike geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Nepal reis.

Ik ben benieuwd

Retour Amsterdam - Kathmandu: uitstoot per luchtvaartmaatschappij (kg CO2e p.p.)

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Nepal maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Nepal

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Nepal. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Nepal 

beste reistijd Nepal rondreis

Beste reistijd Nepal trekkings

beste reistijd Nepal trekking

 

Beste reistijd Nepal

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Nepal vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2e-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.