Top 5 bezienswaardigheden Oeganda volgens Sander

  • Kidepo Valley
  • Chimpanzees en gorilla's
  • Murchison Falls
  • Queen Elizabeth National Park
  • Rwenzori Mountains National Park

Cultuur en natuur in Kidepo Valley

Kidepo Valley National Park ligt in het uiterste noordoosten van Oeganda en geldt als één van de mooiste natuurparken van Oeganda. En dat wil wat zeggen! Kidepo bestaat uit glooiende savanne, met enorme rotsen en ruige granieten bergen. Het gebied is erg afgelegen en wordt daardoor maar weinig door toeristen bezocht. Een mooie kans dus om in alle rust de vele dieren en de mooie natuur te bewonderen. In Kidepo leven onder andere grote kuddes buffels, leeuwen, luipaarden en cheetah’s. Je kunt hier niet alleen game drives met de auto maken, maar ook wandelsafari’s zijn mogelijk. In het gebied wonen bovendien verschillende Oegandese stammen, die nog steeds op traditionele wijze leven. Het is mooi om kennis te maken met hun tradities, muziek en gebruiken.

Bezienswaardigheden Oeganda: Gorilla's en chimpanzees

Oeganda is beroemd om haar gorilla’s en het is heel bijzonder om hen in het wild te zien. Je kunt tijdens trekkings in Bwindi Impenetrable Forest op zoek gaan naar deze dieren. Ook een grote aanrader: een bezoek aan de speelse chimpansees van Oeganda. Ze zijn onder andere te zien in het groene, heuvelachtige Kibale Forest National Park, waar je samen met een ranger op pad gaat om ze te spotten. Er leven hier zo’n zevenhonderd chimpansees en Kibale is dan ook de bekendste plek om de dieren te zien. Een mooi alternatief is het rustige Kalinzu, een bos waar veel chimpansees en andere apensoorten leven.

Wil je zoveel mogelijk lokale excursies opnemen in je Oeganda reis? Bekijk dan deze voorbeeldreis met maximale positieve impact.

De Big Five in Murchison Falls

Ga je voor de Big Five naar Oeganda, zorg dan dat Murchison Falls National Park op je planning staat. Dit is het grootste nationale park van het land en de diversiteit is hier enorm: watervallen van ruim veertig meter hoog, de rivier de Nijl, savanne en natuurlijk volop wilde dieren. Je vindt hier een regenwoud waar chimpansees leven, grote kuddes olifanten, giraffen, nijlpaarden en krokodillen, leeuwen en luipaarden. Trek zeker een paar dagen uit voor Murchison Falls National Park, want dit is één van de hoogtepunten van je rondreis Oeganda.

Bezienswaardigheden Oeganda: Queen Elizabeth NP

Het leuke van de safari’s in Oeganda is dat er zoveel variatie in zit. Soms ga je wandelend op zoek naar wilde dieren, soms per auto en in Queen Elizabeth National Park is de boot het beste vervoersmiddel. Je kunt hier een prachtige boottocht over het Kazinga-kanaal maken, omringd door talloze nijlpaarden. Langs de waterkant zijn regelmatig kuddes olifanten te vinden. Naast een bootsafari kun je in het park ook een mooie autosafari maken en op zoek gaan naar buffels en leeuwen.

Hiken in Rwenzori Mountains NP

Qua landschappen is Oeganda erg gevarieerd. Van bergen tot woestijnen en regenwoud: het is er allemaal. Ben je liefhebber van bergen en wandelen, dan is het Rwenzori Mountains National Park een aanrader. Deze ruige bergketen, voorzien van vulkanen, gletsjers en watervallen, ligt aan de grens met Congo en je kunt hier fantastische trekkings maken. Je kunt zelfs kiezen voor meerdaagse wandelingen, waarbij je kampeert in een tentje. Onderweg kom je door verschillende ecosystemen, dus je wordt steeds getrakteerd op andere landschappen. Je hebt ook nog eens kans om apen en bijzondere vogelsoorten tegen te komen. Heb je zin in een flinke uitdaging? Beklim dan Mount Margherita van ruim 5100 meter hoog.

Plan jouw reis naar Oeganda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Oeganda? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sander, de reisexpert die er jaren heeft gewoond. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sander.

Oeganda met kinderen

Oeganda is volgens Sander erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen.  De reistips in Oeganda zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de vele dieren en zich ongetwijfeld vermaken met de lokale mensen. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis.

Meer inspiratie?

Ben je op zoek naar iets meer informatie over Oeganda in het algemeen? Kijk eens naar de beste reistijd voor een reis door Oeganda. Blogger Yvonne is een doorgewinterde reiziger en schrijft over al haar reizen. Lees meer op haar website en haar avonturen.