Top 5 reistips Oeganda volgens Sander

  • Cultuur en natuur in Kidepo Valley
  • Maak kennis met het platteland
  • Op zoek naar chimpanzees
  • Beklim de hoogste bergen
  • Spot de Big Five in Murchison Falls

Cultuur en natuur in Kidepo Valley

“De Kidepo Valley National Park in het noorden van Oeganda is één van mijn favoriete plekken. Hier vind je de ideale combinatie van cultuur en natuur, echt het Afrika dat je kent uit de National Geographic. Het landschap is er ruig, je kunt er volop wilde dieren spotten en er wonen verschillende stammen. Die leven nog op een traditionele manier en je krijgt als bezoeker een goed beeld van hun cultuur en gewoontes. Kidepo lijkt in niets op de rest van Oeganda en alleen daarom is het al een bezoek waard.” Ook Reisjunk Greg Gerrits is enthousiast over Kidepo.

Reistips Oeganda: Het platteland

“Natuurlijk wil je in Oeganda de natuurparken zien, maar de mensen maken je reis echt onvergetelijk. Daarom is het een aanrader om dorpjes op het platteland te bezoeken en kennis te maken met de gastvrije lokale bevolking. Mijn vrouw komt uit Oeganda en onze reizigers gaan graag op bezoek bij haar familie. Je kunt samen met je gastvrouw koken en zien hoeveel werk het is om het nationale gerecht matoke te maken. Je kunt de vrouwen helpen op het land en ondertussen allerlei vragen stellen. De mensen spreken goed Engels en vinden het leuk om je te ontvangen, dus het contact verloopt heel natuurlijk.”

Wil je zoveel mogelijk lokale excursies opnemen in je Oeganda reis? Bekijk dan deze voorbeeldreis met maximale positieve impact.

De Chimpanzees van Oeganda

“De gorilla’s in Oeganda zijn wereldberoemd, maar sla tijdens je reis ook de chimpansees niet over. Je kunt deze geweldige dieren zien in Kibale National Park, maar dat is wel de drukste plek. Kalinzu is een nog betere keuze, een enorm bos waar heel veel chimpansees leven, naast talloze andere apensoorten. Het is belangrijk dat er veel aandacht is voor chimpansees, want hun leefgebied wordt steeds kleiner. Ze zijn afhankelijk van regenwouden en verplaatsen zich via de boomtoppen. Vanwege de bomenkap leven ze steeds meer in kleine stukken bos en daar moet verandering in komen.”

Reistips Oeganda: De hoogste bergen

“De landschappen in Oeganda zijn enorm gevarieerd. Je hebt er besneeuwde bergtoppen, semi-woestijnen en regenwoud, en alles er tussenin. Houd je van wandelen, dan kan ik het Rwenzori Mountains National Park aan de grens met Congo aanbevelen. Ben je een echte klimmer, dan kun je daar een berg van 5000 meter hoog bedwingen. Vind je ‘gewoon’ wandelen wel genoeg, dan maak je hier prachtige trekkings van één of twee dagen, waarbij je door verschillende ecosystemen wandelt. Bij de tweedaagse trekking kampeer je in een tentje. Een prachtige tocht.”

De Big Five in Murchison Falls

“In Murchison Falls National Park kun je de Big Five spotten en genieten van een prachtig landschap. In het midden van de Nijl storten watervallen met geweld veertig meter naar beneden en ook dat is een geweldig gezicht. Net buiten de parkentree ligt een bijzondere accommodatie, die wordt gerund door de Boomu Women’s Group. Hier kun je luxe kamperen in leuke hutjes en het belangrijkste: je geniet ’s avonds van de geweldige kookkunsten van gastvrouw Edna. Het bestaat niet dat je ergens in Oeganda beter eet dan daar.”

Plan jouw reis naar Oeganda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Oeganda? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sander, de reisexpert die er jaren heeft gewoond. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sander.

Oeganda met kinderen

Oeganda is volgens Sander erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen.  De reistips in Oeganda zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de vele dieren en zich ongetwijfeld vermaken met de lokale mensen. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis.

Meer inspiratie?

Ben je op zoek naar iets meer informatie over Oeganda in het algemeen? Kijk eens naar de beste reistijd voor een reis door Oeganda. Blogger Yvonne is een doorgewinterde reiziger en schrijft over al haar reizen. Lees meer op haar website en haar avonturen.

Duurzaam reizen in Oeganda

Duurzaam reizen in Oeganda doe je onder andere door te verblijven in kleinschalige eco-accommodaties, die zich inzetten voor behoud van natuur en cultuur. Duurzaam reizen is ook zorgen dat de locals profiteren van je bezoek. Zorg daarom dat je verschillende culturele excursies inplant. Bezoek het dorpje Jjaja Bbanga, waar je een dag kunt meedraaien met de bewoners van het platteland. Ga eten bij een lokale Oegandese familie of bezoek een koffieplantage in de prachtige omgeving van Mount Elgon. Hier leer je de lokale koffieboeren kennen en je leert natuurlijk alles over het koffieproces. Van koffieboon tot kopje koffie! Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.