Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Oeganda vakantie

Start reis bij Mount Elgon

Je Oeganda vakantie start in Entebbe, waar je per vliegtuig aankomt. Afhankelijk van je aankomsttijd kan je de stad en de omgeving gaan bewonderen. De volgende dag reis je verder naar Mount Elgon, waar je mooie wandelingen maakt en de Sipi Falls bezoekt.

Dag 1 - Aankomst Entebbe

Vandaag is je vakantie in Oeganda begonnen. Na aankomst op het vliegveld staat je gids klaar om je naar het hotel te brengen. Je verblijft in Entebbe; een charmant stadje gelegen op een schiereiland in Lake Victoria. Je kunt je verheugen op prachtige stranden langs de oevers van het Victoria meer, een wandeling door de velden en bossen van de prachtige botanische tuinen of natuurlijk even bijkomen van je reis. Je verblijf is een mooi gasthuis op een leuke locatie in Entebbe. 

Dag 2 - naar Mount Elgon

Je laat Entebbe achter je en vertrekt naar de Sipi Falls bij Mount Elgon. Dit is de oudste en grootste vulkaan in oost-Afrika en heeft een van de grootste intacte kraters in de wereld. Mount Elgon is de thuisbasis van een verscheidenheid aan zeldzame planten en overvloedige flora en fauna. Je verblijft de komende twee nachten in een gasthuis dichtbij Mount Elgon met panoramische uitzichten.

Dag 3 - Mount Elgon

Vandaag heb je een volle dag bij Mount Elgon. ’s Ochtends wandel je naar de Sipi Falls. Deze watervallen zijn erg mooi, maar slechts een van de vele bezienswaardigheden in dit gebied. Later op de middag ga je een van de koffieplantages bezoeken. Tijdens deze tour neemt een gids je mee door het proces van een van de familiebedrijven die al jaren koffiebonen verbouwen. Van het samen plukken van de koffiebonen tot het genieten van een heerlijke kop sterke koffie. Een leuke ervaring waarbij je ook de lokale mensen beter leert kennen.

  Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Moroto en de Nakapelimoru

Je gaat naar Moroto. Hier ga je op bezoek bij en maak je kennis met de lokale Oegandese bevolking. Ook is het in deze omgeving mogelijk om wildlife te spotten, aangezien vele dieren dit gebied hun thuis noemen.

Dag 4 - naar Moroto

Vandaag gaat de reis verder naar het Noorden, langs de voet van Mount Elgon en Pian-Upe game reserve naar Moroto. Deze stad ligt aan de voet van de 3.083 meter hoge berg Moroto. Je zult hier twee nachten verblijven.

Dag 5 - Moroto

Vandaag ga je de omgeving van Moroto verkennen. Er zijn verschillende optionele activiteiten zoals een bezoek aan een traditionele kraal, een motor toer in de omgeving of een wandeling op Mt. Moroto. 

Dag 6 – Nakapelimoru locals

De dag begint met een bezoek aan de lokale veemarkt. Vervolgens gaat de reis verder naar het noorden via het grootste traditionele dorp in Oost-Afrika; Nakapelimoru. Hier wordt je ondergedompeld in het dagelijkse leven van het Afrikaanse dorp. 

 Tijdens je Oeganda reis zal je kennis maken met de volkeren van Nakapelimoru. Eenmaal aangekomen in de grootste nederzetting van hutten in oost-Afrika zul je ondergedompeld worden in het dagelijkse leven van een Afrikaans dorp en leer je meer over de gewoontes en tradities van de Karamojong. Op deze manier creëer je niet alleen een mooie connectie met twee verschillende culturen, maar draag je ook bij aan het economische belang van toerisme voor volkeren als de Karamojong.

 

Kidepo Valley en Murchison Falls

Je Oeganda vakantie vervolgt zich naar één van de mooiste parken van het land, Kidepo Valley National Park. Onderweg kan je al wilde dieren spotten en in het park nog meer. Daarna vervolgt je weg zich naar Murchison Falls, waar prachtige watervallen en landschappen te vinden zijn.

Dag 7 - naar Kidepo Valley

De dag begint met een wandeling op Mt. Morungule, door het land van de IK. Daarna reis je verder naar Kidepo Valley National Park. Allen de reis er naar toe is al prachtig, vergeet dus zeker niet om onderweg foto’s te maken! 

Dag 8 - Kidepo Valley NP

Vandaag staan er verschillende activiteiten op het programma, zoals een morning game drive, een safari walk en een bezoek aan de hot springs.  Vandaag maak je dan ook al een goede kans om een aantal dieren te spotten.

Dag 9 - Kidepo Valley NP

Je tweede dag staat volledig in het teken van het spotten van dieren. Je gaat een game drive doen die de volle dag duurt. Er zijn in het park zo’n 80 zoogdiersoorten te vinden en talloze vogels. 

Dag 10 - naar Murchison Falls

Helaas moet je het mooie Kidepo achter je laten, maar je vertrekt naar een ander national park wat minstens zo indrukwekkend is! Murchison is een groot national park en biedt een aantal prachtige watervallen en landschappen. Op de weg naar Murchison kan je nog wat dieren proberen te spotten. Aan het eind van de middag arriveer je bij de lodge gelegen aan de rivier de Nijl, waar je 2 nachten zult verblijven.

Dag 11 - Murchison Falls NP

Om 06.00 uur gaat de wekker en om 07.00 uur ben je op weg om het wild in het park te gaan spotten. Na de rit door het park ga je terug naar de lodge voor de lunch. Om 14.00 uur begint de boottocht over de Nijl naar de voet van de waterval. Voor de sportieveling bestaat de mogelijkheid de boot te verlaten en langs de waterval omhoog te lopen. Een volle maar erg mooie dag!

 

Kibale Forest

De volgende bestemming is Kibale Forest. Hiervan wordt gezegd dat het de hoogste dichtheid primaten van Afrika heeft. Daarnaast zijn er in de boomtoppen ook allerlei andere apen waar te nemen en zijn er ruim 300 vogelsoorten en 250 verschillende soorten vlinders te vinden.

Dag 12 - naar Kibale Forest NP

Vandaag is vooral een reisdag. Je rijdt naar Kibale Forest. Van dit park wordt gezegd dat het de hoogste dichtheid van primaten in Afrika bezit. De chimpansees zijn dan ook het absolute hoogtepunt van dit park.

Dag 13 - Kibale Forest NP

Na het ontbijt staat er een wandeling door het moeras op het programma. Tijdens de wandeling kun je veel verschillende vogels en wellicht wat apen spotten. De Bigodi Wetland Sanctuary is een community-based park, wat betekent dat de entree kosten bijdragen aan de ondersteuning van de lokale bevolking. 

Na de lunch is het tijd om op zoek te gaan naar de chimpansees in Kibale Forest National Park. Je begint bij de rangers post in het park voor een korte uitleg van de trekking. Daarna begint de tour en wandelen jullie het regenwoud in. Je zal regelmatig stil staan om goed te luisteren of je de chimpansees al kan horen. De rangers zijn erin getraind en doen dit elke dag dus de kans is heel groot dat je daadwerkelijk chimpansees zal zien.  

 Het is één ding om een uur met de chimpansees van Oeganda door te brengen; maar het is een hele andere ervaring om de hele dag met deze dieren door te brengen. Door mee te doen aan de Kibale Chimpansee gewenningservaring krijg je de kans om een hele dag met de chimpansees door te brengen met een gids, en leer je meer over deze primaten tijdens je vakantie in Oeganda. Bij Better Places geloven we dat dit een veel intiemere ervaring oplevert, en meer bewustzijn over hoe speciaal en belangrijk de aanwezigheid van chimpansees is.

 

De Rwenzori Mountains

De komende dagen verblijf je in de Rwenzori Mountains. Dit gebergte ligt langs de grens van Oeganda en de Democratische Republiek Congo en is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed vanwege zijn spectaculaire schoonheid. 

Dag 14 - naar Rwenzori Mountains

Je laat het mooie Kibale weer achter je en vertrekt richting de Rwenzori bergen. Deze spectaculaire bergens worden ook wel ‘bergen van de maan’ genoemd. Op een indrukwekkende 5100 meter staan de mist-gehulde toppen met permanente sneeuw en gletsjers, terwijl de lagere hellingen bedekt zijn met dichte bossen. 

Dag 15 - Rwenzori Mountains

De komende dagen ga je het Rwenzori National Park beter leren kennen. Rwenzori is een spectaculaire wereld van sneeuw, ijs en hoge bergtoppen, een zeer geliefde omgeving voor wandelaars en hikers over de hele wereld. Vandaag staat er een eendaagse wandeling in de Rwenzori's gepland waarbij je een wandeling maakt naar een uitzichtpunt en een rondleiding in de omgeving krijgt van een gids.

Dag 16 - Rwenzori Mountains

Ook vandaag maak je weer een mooie wandeling door de Rwenzori Mountains in de omgeving van de Mahoma trail. Het park biedt genoeg mogelijkheden voor de beginnende en meer ervaren hikers. Vraag onze lokale reisspecialist Sander naar de verschillende mogelijkheden voor jouw reis. Gedurende deze dagen word je verwend met vele mooie uitzichten, veranderende landschappen en puur wild.

 

Queen Elizabeth NP en Bwindi Forest

Eén van de meest populaire parken van Oeganda is het Queen Elizabeth National Park, je volgende bestemming. Hier maak je een boottocht en een korte game drive door het park. Daarna gaat je reis verder naar Bwindi Forest, ook wel het ondoordringbare bos.

Dag 17 - naar Queen Elizabeth NP

Gelegen in het zuidwesten van Oeganda vind je een van de meest populaire parken. Vulkanische kraters, grasvlaktes, tropisch regenwoud en enorme meren. Het heeft werkelijk alles en is een lust voor het oog. Hier verblijf je 2 nachten.

Dag 18 - Queen Elizabeth NP

In de ochtend maak je een game drive naar Kasenyi. Kasenyi is een van de beste plekken in het Queen Elizabeth National Park om een game drive te doen. Je gaat vroeg in de ochtend op pad naar het gebied waar je doorgaans veel verschillende soorten antilopen kunt vinden. Ook kun je er olifanten, buffels, leeuwen of luipaarden tegenkomen.
Na de game drive maak je een boottocht over het Kazinga Kanaal. Hier kun je nijlpaarden, krokodillen, buffels en watervogels spotten.

Dag 19 - Queen Elizabeth NP

Deze ochtend staat er nog een game drive op het programma. Tijdens deze game drive bezoek je ook een krater met zoutmeer. In de middag vervolg je de reis naar het zuidelijke deel van het park, Ishasha. Dit gebied staat bekend om de boomklimmende leeuwen en uiteraard ga je hier ook naar op zoek!

Dag 20 - naar Bwindi Forest

Vandaag vertrek je naar Bwindi, wat ook wel het ondoordringbaar bos wordt genoemd. Dit regenwoud ligt in het zuidwesten van Oeganda en wordt door velen als het oudste regenwoud van Afrika beschouwd. Bwindi is wereldberoemd om zijn uitstekende mogelijkheden om gorilla’s in het wild te kunnen bezoeken. Het is een ongerept stukje natuur.

Dag 21 - Bwindi Forest

Dit is de grote dag van je Oeganda vakantie. Je gaat op zoek naar de berggorilla’s van Bwindi. De gids weet veel van het gebied en de dieren af en kan je er alles over vertellen. Wanneer je de dieren in het echt ontmoet zal je versteld staan van deze prachtige berggorilla’s; er zijn hier nog maar zo’n 650 van op de hele wereld.

 

Beëindig je positieve impact reis bij Lake Bunyonyi en Lake Mburo

Dit meer ligt helemaal in het zuiden van Oeganda. Men zegt dat dit het op een na diepste meer van Afrika is. De volgende bestemming is Lake Mburo. Dit meer heeft een indrukwekkende biodiversiteit en hier ga je ook naar op zoek. Je ideale Oeganda vakantie eindigt via Jinja weer in Entebbe.

Dag 22 - naar Lake Bunyonyi

Na de geweldige ervaring van gisteren in Bwindi vertrek je vandaag naar Lake Bunyonyi. Dit in het zuiden gelegen meer is de thuisbasis van een verscheidenheid aan watervogels. 

Dag 23 - Lake Bunyonyi

Vandaag zijn er geen activiteiten gepland en kun je even bijkomen van alle indrukken van deze lange reis tot nu toe. Natuurlijk kun je de dag ook gebruiken om dit gebied te ontdekken!

Dag 24 - naar Lake Mburo NP

Het is een rit van zo’n vier uur naar Lake Mburo. Dit gebied staat bekend om zijn indrukwekkende biodiversiteit met bijna 70 zoogdier soorten en ruim 300 vogelsoorten die in de bossen, moerassen en graslanden leven. 

Dag 25 - Lake Mburo NP

De tweede dag in Lake Mburo begin je met een mooie game drive in het park. Er is hier werkelijk van alles te zien met luipaarden, hyena’s, buffels, waterbokken en nog veel meer. In de middag staat er nog een game drive te paard op het programma. 

Dag 26 - naar Jinja

Vandaag reis je door naar de laatste bestemming van deze reis; Jinja. Ook wel de avonturenhoofdstad van Oeganda gelegen aan de bron van de Nijl. 

 

Dag 27 - Jinja

Vandaag kun je Jinja ontdekken of waag je aan een van de avonturen die deze stad te bieden heeft. Hoogtepunt is ongetwijfeld raften op de Nijl, maar je kunt ook kiezen voor een van de andere avonturen. Denk bijvoorbeeld aan quad rijden, bungee jumpen, kajakken, mountainbiken en paardrijden. Toch behoefte aan wat meer rust? Je kunt ook gaan shoppen op de kleurrijke markt of maak een fietstocht om te genieten van de schilderachtige omgeving. 

Dag 28 - Vertrek vanuit Entebbe

Vandaag reis je terug naar Entebbe en neem je na 4 weken afscheid van je gids en van dit bijzondere land. Aan het einde van de dag vertrekt je vlucht terug naar huis.  

 Doordat deze reis zo'n 4 weken duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Sander je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Let op: De lokale reisexpert van deze bestemming spreekt geen Nederlands, de communicatie zal daarom in het Engels verlopen. Het is geen probleem als je zelf liever in het Nederlands schrijft.

Let op: Oostenrijk kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kirgizië.

Let op: Wales kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Oeganda maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Oeganda

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Oeganda. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Oeganda

beste reistijd Oeganda

Beste reistijd Oeganda

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Oeganda vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze maatregelen om veilig op vakantie naar Oeganda te gaa en onze speciale soepele boekingsvoorwaarden