Het weer in Colombia

Bepaal de beste reistijd voor jouw reis
Er zijn veel verschillende klimaatzones
Af en toe onvoorspelbaar weer

Weer Colombia algemeen

Colombia is een groot land met verschillende klimaatzones. Dat betekent ook dat het weer in Colombia per regio erg kan verschillen. Over het algemeen kun je stellen dat Colombia twee seizoenen heeft: het droge en het natte seizoen. Het natte seizoen duurt globaal van april tot en met juni en van september tot en met november. Het droge seizoen duurt van december tot en met maart en van juli tot september. Binnen deze algemene richtlijnen hangt het af van het gebied of je meer kans hebt op regen of op zon. Het regent soms ook in de droge tijd en in het regenseizoen kun je prachtig weer hebben. Onvoorspelbaar dus, maar geen zorgen: ook in de natte tijd kun je prima een rondreis Colombia maken. Het weer is nooit zo slecht dat reizen afgeraden wordt.

Beste reistijd per regio in Colombia

  • De beste reistijd voor het noorden van Colombia is december tot en met maart.
  • De beste reistijden voor Centraal-Colombia zijn december tot en met maart en juni tot september.
  • De beste reistijd voor het zuiden van Colombia en de Amazone is juli tot september, maar ook dan valt het hier nog steeds relatief veel regen.
 
Lees de ervaring van Monique die met haar gezin op avontuur ging: van relaxen op het strand tot paardrijden in de bergen, van slenteren door steden tot raften op de rivier.

Weer Colombia in januari en februari

Wat je reisroute in Colombia ook wordt, in januari en februari zit je qua weer vrijwel overal goed. Je kunt rekenen op mooi weer aan de Caribische kust en in Cartagena, op zon in het binnenland en over het algemeen op prima temperaturen, variërend van 18 tot ruim 30 graden. Alleen in de Amazone en omgeving is het nat, maar dat is het vrijwel altijd. Het is er niet voor niets zo groen.

Weer Colombia in maart

Ook in maart is het vrijwel overal prima weer in Colombia. Houd er wel rekening mee dat er gemiddeld net wat meer regen valt in maart dan in de voorgaande maanden. Cartagena en de kust zijn nog steeds droog en zonnig en dat is een mooie regio om heerlijk van een zonovergoten Colombia-reis te genieten. En van warme temperaturen, die rond de 30 graden schommelen. In Bogotá is het zoals altijd wat frisser, zo rond de 20 graden.

Tijdens onze reizen door Colombia verblijf je altijd in kleinschalige en bijzondere accommodaties. Bekijk voorbeelden van de mooiste hotels en lodges die we in Colombia gebruiken.

Weer Colombia april en mei

In april begint het regenseizoen op veel plekken in Colombia. Reken op regelmatige buien in Bogotá, Medellín en Cali en ook in de Amazone-regio. In Cartagena en aan de kust is de kans op zon in april nog groot en je kunt hier dan ook volop blauwe luchten verwachten. Perfect weer om de witte stranden van Tayrona National Park te ontdekken. In mei begint ook het regenseizoen aan de Caribische kust, met zeker ’s nachts volop flinke regenbuien.

Weer Colombia in juni

Wil je in juni naar Colombia reizen, dan moet je rekening houden met nattigheid en wisselvallig weer. Het is overal nog regenseizoen. In Colombia duren de buien gelukkig meestal niet de hele dag en je kunt ook in deze periode zonder problemen reizen. De zon komt nog vaak genoeg tevoorschijn, zeker in de ochtenden.

 

Voor vega foodies is Colombia zeker geen straf! Er zijn super veel verse fruit- en groentesoorten! Lees hier alle informatie voor vegetarisch eten Colombia

Weer Colombia in juli en augustus

Het regenseizoen in Colombia wordt in onze zomermaanden even onderbroken, om plaats te maken voor een droge periode. Juli en augustus zijn uitstekend voor het bezoeken van de meeste bekende plekken in Colombia. Zelfs in de Amazone is het dan droger dan normaal, hoewel de kans op regen hier altijd groot blijft. De Caribische kust is in juli en augustus iets natter dan in december-maart en de luchtvochtigheid is hoog. Het is bovendien erg warm, dus het is een aanrader om regelmatig de verkoelende zee op te zoeken.

Weer Colombia in september, oktober en november

In september zet het regenseizoen weer door en is het tijdens je rondreis Colombia overal een stuk natter. Het regenseizoen loopt door van september tot en met november. Nog steeds geen reden om een andere reisbestemming te kiezen: je kunt alle mooie plekken in Colombia bezoeken. Vaak mét zon. Neem voor de zekerheid wel een poncho of regenjas mee om je tegen overtrekkende buien te beschermen.

 
Wil je graag een mooie rondreis maken met je kinderen door Colombia? Bekijk dan deze voorbeeldreis van Colombia met kinderen en doe inspiratie op!

Weer Colombia in december

Wil je in december een rondreis Colombia maken, dan is dat wat weer betreft een prima maand. Bijna overal in Colombia is het droge seizoen gestart en dat betekent dat je volop kunt genieten van bruisende steden, witte stranden, de bergen en de woestijn. Mét zon.

Plan jouw reis naar Colombia

Ben je op zoek naar een bijzondere Colombia rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sigrid en Koen, de reisspecialisten in Colombia. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sigrid en Koen.

Beste reistijd Colombia

Wil je meer nog weten over de beste reistijd voor Colombia? De beste reistijd Colombia wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Colombia. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Colombia.

Duurzaam reizen Colombia

Wil je zo verantwoord mogelijk reizen in Colombia, dan zijn er verschillende manieren om dat te bereiken. Boek bijvoorbeeld excursies die je kennis laten maken met het dagelijks leven in Colombia. Bezoek fair trade-koffieplantages, overnacht op lokale boerderijen en ga langs bij initiatieven die zich inzetten voor een goed doel. Zo kun je in Medellín de Stichting Straatkinderen Medellín bezoeken. Of Stichting La Vecina in Cartagena, die kinderen uit een sloppenwijk helpt. Probeer tijdens je Colombia-reis ook zo min mogelijk binnenlandse vluchten te boeken. Als je over land reist, zie je veel meer van het land én het is een stuk duurzamer. Lees hier meer over duurzaam reizen in Colombia.