Plasticvrij reizen in Cuba

Julio - Reisexpert Cuba

Hola, ik ben Julio, en ik ben jouw Cuba specialist. Ik ben geboren en getogen op Cuba en Trinidad is mijn geboortestad. Ik woon nu het grootste deel van het jaar in Nederland, maar ga geregeld terug naar mijn thuisland. Ik help je graag om de perfecte balans te vinden tussen de highlights - wat je echt niet mag missen - en de indrukken je zelf graag wilt opdoen.

Cuba specialist Julio

Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven onze lokale reisspecialisten je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.

Neem een herbruikbare waterfles mee op reis
Steripen
Grayl Waterfilter
Lifestraw Go 2 Stages
Tips voor minder plastic tijdens je reis!

Plasticvrij reizen in Cuba - tip 1: Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Neem een hervulbare waterfles mee op reis. Wij stimuleren de casas particulares om mogelijkheden te creëren om je waterfles bij te vullen. Sommige casas hebben waterfilters of grote hervulbare watercontainers aangeschaft, waar je je fles kunt bijvullen. Daarnaast zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is veilig om te drinken (je thee of koffie wordt immers ook met gekookt kraanwater gemaakt). Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen.  In je casa particular kun je ook om gekookt water vragen.  Als je slim bent laat je het de avond van te voren koken en in de koelkast zetten. Dan heb je de volgende dag ijskoud water. Wel zo lekker!

Plasticvrij reizen in Cuba - tip 2: Neem één van deze waterfilters mee

Wanneer je niet in de buurt bent van een tappunt, kun je op verschillende manieren je water zuiveren. Wij hebben ons in de verschillende waterfilters en andere zuiveringsmethoden verdiept en hebben 3 favorieten. Aan jou om te bepalen wat het beste bij je past.

Steripen

Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht, en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s. Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om een liter water te zuiveren. De Steripen Adventurer vinden wij het handigst: deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. De Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. De Grayl is de enige methode die zelfs zware metalen uit het water haalt. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

''De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.''

Lifestraw Go 2 stages

De Lifestraw Go 2 stages is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s.  De veel kleinere virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit, met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.

In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. 

Tips voor minder plastic-gebruik

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder nog een aantal tips om plasticvrij te reizen in Tanzania:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • In je kamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw tips voor plasticvrij reizen in Cuba

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande Cuba tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op [email protected] .