Paspoort en visum

Voor onze reizen naar Vietnam moet je een visum aanvragen. Het visum kan op 3 manieren worden aangevraagd; op de ambassade, op de luchthaven of online.

Om het visum aan te vragen bij de ambassade, heb je een ingevuld visumformulier nodig. Via de website van de Vietnamese ambassade kun je het formulier downloaden. Je dient het blad volledig in te vullen. Vervolgens kun je zelf bij de ambassade langsgaan. Het is raadzaam om van tevoren te bellen, zodat je zeker weet dat de ambassade open is. Woon je niet in de buurt van Den Haag of zie je geen kans om langs te gaan, kun je ook alle stukken aangetekend laten versturen. Het gaat om je paspoort, het visumformulier, een pasfoto, contant geld en een retourenvelop met naam, adres en voldoende porto voor het aangetekend terugsturen. In de regel ontvang je binnen 7 tot 10 dagen je paspoort met visum weer retour, maar in de praktijk ontvang je de documenten vaak al binnen twee dagen weer retour. Voor een visum van 30 dagen betaal je €78,-.

Je kunt bij aankomst op de luchthaven in Hanoi of Ho Chi Minh City ook een visum kopen. Hiervoor heb je een autorisatiebrief nodig, die je van tevoren dient aan te vragen. Dit kan geregeld worden via onze reisexpert. Op de luchthaven geef je twee paspoortfoto’s af, betaalt en je mag het land in.

Houders van een Nederlands of Belgisch paspoort kunnen vanaf 2018 online een e-visum aanvragen voor Vietnam.

Let op: Er zijn veel partijen actief die een online visum aanbieden. Reizigers worden aangeraden alleen via de ambassade een visum aan te vragen om problemen op de bestemming te voorkomen.

Het visum is normaal gesproken 30 dagen geldig, maar er kan, indien nodig, een verlenging worden aangevraagd.

Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na terugkomst uit Vietnam.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.

Gezondheid en vaccinaties

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.

Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl.  Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Maak een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl

Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

Geld en pinnen

In Vietnam betaal je met de Vietnamese Dong (VND). Je loopt vaak met een flink pak geld rond, zonder dat het veel waard is. Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Dong eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.

Tegenwoordig is pinnen de gemakkelijkste manier om in Vietnam aan geld te komen, met een bankpas met een Cirrus-logo. Het is wel aan te raden voldoende geld op zak te hebben en niet volledig te vertrouwen op de pinautomaten, omdat ze niet overal zijn en ze wel eens buiten werking kunnen zijn.Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd, evenals bij een aantal banken. Een Visa of een MasterCard kun je vaak wel gebruiken, maar een American Express Card kun je beter thuis laten.

Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat Euro’s of Dollars in cash bij je te hebben.

Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.

Tijdsverschil

Vietnam ligt in de UTC +07:00 zone. Dat betekent dat het in Vietnam gedurende de zomertijd 5 uur later als in Nederland is. In de wintertijd komt hier een uur bij, en is het dus 6 uur later.

Elektriciteit

Het voltage in Vietnam is overal 220 Volt, maar omdat de stopcontacten anders zijn, is het meenemen van een wereldstekker een must.

Kleding

In de bergen, met name in het noorden, kan het erg koud worden, terwijl het aan de zuidelijke kust weer enorm heet en vochtig kan zijn. Het lijkt ook altijd wel ergens te regenen, dus het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt voordat je vertrekt.

Voor Vietnamezen is uiterlijk erg belangrijk, en enigszins conservatieve kleding is gewenst. Als je langs de ambassade gaat, is nette kleding vereist. Als je een kerk of pagode gaat bezoeken, is het dragen van een lange broek verplicht.

Meer informatie?

Wil je nog meer informatie over Vietnam zelf? Bekijk de informatie van Te Gast In en bestel de reisgids online.

Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips over duurzaam reizen.